proszę o rozpoznanie

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Almandyn
Been thanked: 1 time

proszę o rozpoznanie

Post autor: Almandyn »

Witam wszystkich.
Kilka zdjęć do potwierdzenia i rozpoznania. Dziękuję za cierpliwość. Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Oznaczone OK, oprzęd należy do jakiejś błonkówki.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 27 października 2009, 19:55 - wt przez Tawulec, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Gąsienica ze zdjęcia C to coś z Pinarinae - wg. mnie to młoda forma gąsienicy Dendrolimus pini (Linnaeus, 1758), zaś gąsienica ze zdj. D to wg. mnie sówka z podrodziny Plusinae - może młoda gąsieniczka z rodzaju Autographa :wink:
Ostatnio zmieniony 27 października 2009, 20:27 - wt przez Jarosław Bury, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Post autor: Łukasz »

A jak dla mnie gąsienica ze zdjęcia C to raczej coś z Catocalinae. W każdym razie wygląda na nieco skurczoną (może zeszla z drzewa się przepoczwarczyć) i stąd żaden konkretny gatunek mi do niej nie pasuje...
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Zdecydowanie nie jest to gąsienica sówki - a tym bardziej z podrodziny Catocalinae - głowa tych gąsienic jest pokryta krótkimi szczecinkami, a przednia część ciała praktycznie pozbawiona dłuższych włosków - gąsienica ze zdj. C jest wyraźnie owłosiona w przedniej części ciała - warto porównać http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... limus_Pini

P.S. dołączam zdjęcie przedniej części ciała gąsienicy Catocala fraxini (Linnaeus, 1758)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Almandyn

Gąsienica C miała ok 6-7cm długości i wspinała się po murze. Nie pamiętam jakie drzewa tam rosły, chyba klony.

Trochę większe zdjęcie.
Ostatnio zmieniony 27 października 2009, 21:29 - wt przez Almandyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Zgodzę się z Jarkiem- widać nawet charakterystyczną dla D.pini białą plamkę na grzbiecie. Początkowo dałem się złapać na Catocalę, ale coś mnie tknęło, że to będzie raczej barczatka ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Almandyn

Sprawdziłam na lepidoptera.eu i w tym okresie ( 13.07 ) gąsienicy tego gatunku nie powinno być. Czy możliwy jest taki wyjątek?

A co z A i B? Jakieś propozycje?
Ostatnio zmieniony 27 października 2009, 21:40 - wt przez Almandyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Dendrolimus pini ma na ogół generację jednoroczną, ale niektóre osobniki dwuletnią.
Spotykałem dwuletnie gąsienice żerujące w końcu lata, a także zimujące w glebie - w trakcie jesiennych poszukiwań szkodników sosny.
Awatar użytkownika
Almandyn

Dzięki za pomoc. :grin:

Zdjęcie D okazało się strasznie jasne na stronie. Zamieszczam ściemnioną wersję.
Awatar użytkownika
Almandyn

Do tego zdjęcia pasowałaby mi Hypena proboscidalis. Porównałam z lepidoptera.eu - mały problemik - liczba 'nóżek' sie nie zgadza :cry:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

liczba 'nóżek' sie nie zgadza
Nie warto kombinować - Jarek ma rację. To na pewno gąsienica jakiejś błyszczki (Plusiinae).
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”