Pytanie dotyczące okresu występowania form dorosłych

strangecoffee

Pytanie dotyczące okresu występowania form dorosłych

Post autor: strangecoffee »

Mam pytanie dotyczące występowania form dorosłych u motyli. Co powoduje taką różnorodność że np plamówka malinówka występuje w czerwcu i lipcu , a literówka jarzynówka od maja do października. Występowanie pożywienia dla nich charakterystycznego ? Inna tolerancja temperaturowa? Czy są jeszcze jakieś czynniki warunkujące występowanie danych gatunków w określonym czasie ? Bardzo proszę o odpowiedź, jestem podczas opracowywania wyników pracy na Olimpiadę Biologiczną i potrzebne mi właśnie takie informacje ( łapałam owady na początku , w środku i na końcu wakacji) Wiem , że to dość mało precyzyjne pytanie. Z góry dziękuję za odpowiedź !
Paweł Walkiewicz
Kontakt:

Post autor: Paweł Walkiewicz »

Powiedziałbym po prostu, że zadecydował o tym dobór naturalny. Tolerancja temperaturowa, preferencje żywieniowe jak i okres pojawu są ze sobą ścisle związane, ale nie jest to tak, że jedna cecha zdeterminowała drugą. Nie było tak, że ewolucja określiła najpierw, co dany gatunek spożywa, a dopiero potem, na podstawie tego kiedy ma się pojawić. Cechy te kształtowały się równolegle, w przypadku różnych rodzin, gatunków w różnych kierunkach. Stąd te różnice. Tak ja to widzę.
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 stycznia 1970, 01:00 przez Paweł Walkiewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mwkozlowski

Post autor: mwkozlowski »

racja, tzw bionomia w tym forma zimująca może być dość plastycznym obiektem ewolucji np rusałki: zwykle zimują dorosłe, ale u kratkowca poczwarki, kwieciaki, zwykle też dorosłe a gruszowca jaja, mszyce: zwykle jaja a u ochojników drugie stadium larwalne...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne (motyle)”