Proszę o identyfikację

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
morbi

Proszę o identyfikację

Post autor: morbi »

Witam, kilka dni temu pojawiło się w kuchni, głównie na suficie i firance (w biały dzień). Jednego dnia złapałem 8 sztuk, dziś 4. przy łapaniu potrafi kawałeczek podlecieć.
Mam nadzieję, że to żadne robactwo, być może coś z drzewa, które rośnie przy oknie.
Pozdrawiam
Załączniki
t_2_384.jpg
t_2_384.jpg (38.96 KiB) Przejrzano 993 razy
t_1_321.jpg
t_1_321.jpg (28.02 KiB) Przejrzano 993 razy
3_307.jpg
3_307.jpg (36.38 KiB) Przejrzano 1010 razy
Awatar użytkownika
Chiffchaff
Podziękowano: 1 time

Post autor: Chiffchaff »

Witaj,
no to masz Pan problem. To nie koń, pies czy foka, a przedstawiciel wywołanego przez Ciebie tzw. robactwa czyli owad. W dodatku to pluskwa, a więc robak a niepochlebnym wizerunku w społeczeństwie. Ale spokojnie jest i na niego rada: wywieź rodzinę na tydzień, zabierz z domu wszystko co zyję a na czym Ci zależy (psa, chomika, kwiatki), nakryj szczelnie folią komputer, DVD, sprzęt elektroniczny i drewniane meble, a w ciągu kilku dni odejdzie nie mogąc zaspokoić swego apetytu. :)
Ten pluskwiak nazywa się Deraeocoris lutescens lub punctulatus, z tego zdjęcia nie można go oznaczyć z cała pewnością, choć ja bym się skłaniał ku temu pierwszemu. Żyje na drzewach liściastych, na których poluje na mszyce i drobne miękkie owady (larwy). Zimuje w ukryciu za korą, w spękaniach drzew. W domu Twym jest wyjątkowym gościem, za kilka dni go nie będzie. Może wleciał nocą gdy miałeś zapalone światło i otwarte okno?
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

Upraszczając - nie ma się czym przejmować ;)
morbi

Post autor: morbi »

Dziękuję bardzo, jestem spokojny :)
ODPOWIEDZ