Campaea margaritata (LINNAEUS, 1767)
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Campaea margaritata (LINNAEUS, 1767)
Campaea margaritata (LINNAEUS, 1767) w niektóre lata daje II pokolenie w sierpniu i wrześniu, a nawet I dekadzie października... W tym roku II pokolenie wystąpiło na terenie całego kraju i patrząc na obserwacje ostatnich lat, wydaje się, że staje się to normą.
-
Łukasz Musiałek
- Jarosław Bury
- Kontakt:
W większości dostępnej mi literatury widnieje nazwa Campaea margaritata - min.: w Wykazie Zwierząt Polski - J. Razowskiego, Atlasie motyli Polski - J. Buszki, czy Kluczu do Miernikowców S. Błeczyńskiego. Nazwa ta dominuje również w wynikach wyszukiwarki, tylko nieliczne strony internetowe przyjmują formę C. margaritaria - wydaje mi się, że omyłkowo...
- Jarosław Bury
- Kontakt:
W katalogu: The Lepidoptera of Europe. A distributional checklist. Karsholt, O. & Razowski, J., edycji z roku 1996 figuruje nazwa margaritata...
Jednak Scoble, M. J. w pracy z 1999: Geometrid Moths of the World: a catalogue (Lepidoptera, Geometridae). Vol. 1 and 2. ustalił, ze takson margaritata to junior synonim taksonu margaritaria.
PS. Oczywiście obie nazwy (nadane przez Linneusza) dotyczą tego samego gatunku...
Jednak Scoble, M. J. w pracy z 1999: Geometrid Moths of the World: a catalogue (Lepidoptera, Geometridae). Vol. 1 and 2. ustalił, ze takson margaritata to junior synonim taksonu margaritaria.
PS. Oczywiście obie nazwy (nadane przez Linneusza) dotyczą tego samego gatunku...
-
Łukasz Musiałek
Takie to trochę dziwne, bo wg tego co napisaliście to Carl von Linné ( jak kto woli Carolus Linnaeus) odkrył tego samego motyla dwa razy
Campaea margaritaria (Linnaeus, 1761) oraz Campaea margaritata (LINNAEUS, 1767)
I'm so confused
No chyba że jakiś błąd się wkradł gdzieś??? Ale szukałem i zawsze znajduję te dwa przykłady które podałem.
Campaea margaritaria (Linnaeus, 1761) oraz Campaea margaritata (LINNAEUS, 1767)
I'm so confused
No chyba że jakiś błąd się wkradł gdzieś??? Ale szukałem i zawsze znajduję te dwa przykłady które podałem.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Tak właśnie było - Linneusz opisał tego motyla pod dwoma nazwami w dwóch swoich pracach z roku 1761 i 1767 - co było tego przyczyną? Może za którymś z tych razów opisał formę barwną lub aberrację...
Ciekawe tylko dlaczego upowszechniła się późniejsza nazwa i dopiero w 1999 roku wrócono do wcześniejszej?
Ciekawe tylko dlaczego upowszechniła się późniejsza nazwa i dopiero w 1999 roku wrócono do wcześniejszej?