Campaea margaritata (LINNAEUS, 1767)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Campaea margaritata (LINNAEUS, 1767)

Post autor: Jarosław Bury »

Campaea margaritata (LINNAEUS, 1767) w niektóre lata daje II pokolenie w sierpniu i wrześniu, a nawet I dekadzie października... W tym roku II pokolenie wystąpiło na terenie całego kraju i patrząc na obserwacje ostatnich lat, wydaje się, że staje się to normą.
Łukasz Musiałek

Post autor: Łukasz Musiałek »

czy Campaea margaritata to jest to samo co Campaea margaritaria
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

W większości dostępnej mi literatury widnieje nazwa Campaea margaritata - min.: w Wykazie Zwierząt Polski - J. Razowskiego, Atlasie motyli Polski - J. Buszki, czy Kluczu do Miernikowców S. Błeczyńskiego. Nazwa ta dominuje również w wynikach wyszukiwarki, tylko nieliczne strony internetowe przyjmują formę C. margaritaria - wydaje mi się, że omyłkowo...
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

W katalogu: The Lepidoptera of Europe. A distributional checklist. Karsholt, O. & Razowski, J., edycji z roku 1996 figuruje nazwa margaritata...
Jednak Scoble, M. J. w pracy z 1999: Geometrid Moths of the World: a catalogue (Lepidoptera, Geometridae). Vol. 1 and 2. ustalił, ze takson margaritata to junior synonim taksonu margaritaria.

PS. Oczywiście obie nazwy (nadane przez Linneusza) dotyczą tego samego gatunku...
Łukasz Musiałek

Post autor: Łukasz Musiałek »

Takie to trochę dziwne, bo wg tego co napisaliście to Carl von Linné ( jak kto woli Carolus Linnaeus) odkrył tego samego motyla dwa razy :???:
Campaea margaritaria (Linnaeus, 1761) oraz Campaea margaritata (LINNAEUS, 1767)

I'm so confused

No chyba że jakiś błąd się wkradł gdzieś??? Ale szukałem i zawsze znajduję te dwa przykłady które podałem.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Tak właśnie było - Linneusz opisał tego motyla pod dwoma nazwami w dwóch swoich pracach z roku 1761 i 1767 - co było tego przyczyną? Może za którymś z tych razów opisał formę barwną lub aberrację...
Ciekawe tylko dlaczego upowszechniła się późniejsza nazwa i dopiero w 1999 roku wrócono do wcześniejszej?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miernikowce (Geometridae)”