Pomocy!!
- transformer85
Pomocy!!
Witam wszystkich. Jestem początkującym motylarzem - choć tymi interesuję się już dość długo. I w związku z tym mam kilka pytań. Z góry przepraszam jeśli te pytania poruszane były już gdzieś na Forum ale pragnął bym uzyskać odpowiedzi na:
pyt.1 Jakich szpilek entomologicznych używać do jakich motyli. tzn rozumiem że zależy to od wielkości motyla ale nie potrafię ich dobrać ponieważ nigdy jeszcze nie rozpinałem tych pięknych stworzeń i w związku z tym jak numeracja obowiązuje np: dla Rusałek a jak dla Zawisaków itd.
pyt.2 Gdzie, skąd zdobyć literaturę entomologiczną w wersjach elektronicznych!! - byłbym wdzięczny za wszelkie linki. Pobrałem już Niesiołowskiego z Naszego Download-u ale ta pozycja choć wspaniała nie wyczerpuje ogromu wiedzy jaki chciałbym posiąść.
Z Góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi!!!
Z poważaniem Michał!!
pyt.1 Jakich szpilek entomologicznych używać do jakich motyli. tzn rozumiem że zależy to od wielkości motyla ale nie potrafię ich dobrać ponieważ nigdy jeszcze nie rozpinałem tych pięknych stworzeń i w związku z tym jak numeracja obowiązuje np: dla Rusałek a jak dla Zawisaków itd.
pyt.2 Gdzie, skąd zdobyć literaturę entomologiczną w wersjach elektronicznych!! - byłbym wdzięczny za wszelkie linki. Pobrałem już Niesiołowskiego z Naszego Download-u ale ta pozycja choć wspaniała nie wyczerpuje ogromu wiedzy jaki chciałbym posiąść.
Z Góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi!!!
Z poważaniem Michał!!
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sierpnia 2009, 18:47 przez transformer85, łącznie zmieniany 1 raz.
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
Miłej lektury forum życzę, odpowiedzi na tym podobne pytania były już udzielane wielokrotnie a większość zebrano w całość w dziale ABC. Literatura "motylarska" jest bardzo szeroka więc ciężko polecic jakieś jedno kompedium, szczególnie dla osoby początkującej i która nie jest jeszcze sprecyzowana co do zainteresowań. Z dziennych motyli na pewno podstawowym nabytkiem powinna się stać praca Motyle dzienne Polski (Buszko & Masłowski). Polecam też liczne polskie strony lepidopterologiczne.
transformer85 Poczytaj dział warsztat podaję Ci linki o jakie prosisz:
viewforum.php?f=31 - Tutaj Masz literaturę po tematach będziesz widzieć czego ona dotyczy
viewforum.php?f=54 -Tutaj znajdziesz przydatne wskazówki takie ABC entomologa
viewforum.php?f=33 - Tutaj bezpośredni link do Twoich problemów ze szpilkami:)
Pozdrawiam Dawid M. jak będziesz mieć jeszcze jakieś pytania pisz na priva chętnie odpowiem:)
viewforum.php?f=31 - Tutaj Masz literaturę po tematach będziesz widzieć czego ona dotyczy
viewforum.php?f=54 -Tutaj znajdziesz przydatne wskazówki takie ABC entomologa
viewforum.php?f=33 - Tutaj bezpośredni link do Twoich problemów ze szpilkami:)
Pozdrawiam Dawid M. jak będziesz mieć jeszcze jakieś pytania pisz na priva chętnie odpowiem:)
- transformer85
-
- transformer85
-
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
To nie jest dobra koncepcja. Oczywiście prawie każdego motyla można wypreparować na szpilce 00, ale w praktyce szpilkę 0 stosuje się tylko na małe miernikowce, bądź najmniejsze modraszki. Do większości modraszków pasuje szpilka nr1, a na pazia potrzebna 2-ka.Ja bym Pazia Królowej wsadził na 1 a modrachy na 0
- transformer85
Dzięki za wszelkie rady....
Jeśli któryś z Kolegów posiada literaturę w pdf-ach np Atlasy -J.Buszki to bardzo bym poprosił o przesłanie na pocztę czubmichal@wp.pl
Jeszcze raz Dzięki
Jeśli któryś z Kolegów posiada literaturę w pdf-ach np Atlasy -J.Buszki to bardzo bym poprosił o przesłanie na pocztę czubmichal@wp.pl
Jeszcze raz Dzięki
-
Przepraszam ale nie jestem zwolennikiem takich działań. Atlasy Jarosława Buszki zakupiłem w księgarni. Co z prawami autorskimi. Przypomina mi się historia małego kwartalnika "Mantisa" wydawanego przez Andrzeja Jadwiszczaka i Piotra Węgrzynowicza kupowano jeden egzemplarz a później kserowano dowolną ilość. Czasopismo przestało istnieć a kosztowało raptem 7zł.
- transformer85
Ja niestety lub stety popieram w tej kwestii Dawida. Częsta trudność w "dostaniu", zakupie danej pozycji lub też kłopoty finansowe przekonują mnie do wymiany Literatury, Artykułów w formie pdf.
Dlatego też ponawiam swą prośbę o przesyłanie mi Literatury w j. polskim na pocztę.
Z góry dziękuję wszystkim za taki uczynek!!!
Dlatego też ponawiam swą prośbę o przesyłanie mi Literatury w j. polskim na pocztę.
Z góry dziękuję wszystkim za taki uczynek!!!
-
Odnośnie wcześniejszego wystąpienia przepraszam Kolegów których wymieniłem periodyk nazywał się "Notatki entomologiczne" natomiast wydawnictwo Mantisa za co przepraszam.
Słynny drugi tom Prof. Jarosława Buszko wiem że jest już od dawna "białym krukiem".
Może sam Autor będzie wiedział czy wydawnictwo Multico nie przewiduje wznowienia.
Zresztą ja go mam wraz z dedykacją od autora.
W dobie internetu korzystam ze strony Krzysztofa Jonko i uważam ją za skarbnicę wiedzy a czasami również z innych stron.
Dlatego przepraszam ale nadal będę podtrzymywał swoje zdanie.
Chociaż dawniej też mi się zdarzało kopiować różne wydania - człowiek nie jest święty.
Dlatego też rozumiem problem i proszę o rozsądek żeby kradzież nie stała się rzeczą wszechobecną i aprobowaną przez wszystkich.
Bez urazy.
Słynny drugi tom Prof. Jarosława Buszko wiem że jest już od dawna "białym krukiem".
Może sam Autor będzie wiedział czy wydawnictwo Multico nie przewiduje wznowienia.

W dobie internetu korzystam ze strony Krzysztofa Jonko i uważam ją za skarbnicę wiedzy a czasami również z innych stron.
Dlatego przepraszam ale nadal będę podtrzymywał swoje zdanie.
Chociaż dawniej też mi się zdarzało kopiować różne wydania - człowiek nie jest święty.
Dlatego też rozumiem problem i proszę o rozsądek żeby kradzież nie stała się rzeczą wszechobecną i aprobowaną przez wszystkich.
Bez urazy.
Ty szczęściarzu:)Piotr Kowalski pisze:Słynny drugi tom Prof. Jarosława Buszko wiem że jest już od dawna "białym krukiem".
co do tego zdania też się zgadzam:) i przyłączam do apelu;) Ja mam w pdf-ie to czego nie mogę kupic:)Piotr Kowalski pisze:Dlatego też rozumiem problem i proszę o rozsądek żeby kradzież nie stała się rzeczą wszechobecną i aprobowaną przez wszystkich.