Proszę o oznaczenie

baiwo

Proszę o oznaczenie

Post autor: baiwo »

Witam, proszę o oznaczenie kózki. Jedyne czego jestem pewien to to że to Lepturinae ale jakoś ciężko mi jednoznacznie zakwalifikować do konkretnego gatunku. Z góry dziękuje i pozdrawiam
Załączniki
P. Romincka 23.06.09
P. Romincka 23.06.09
kózka.jpg (144.59 KiB) Przejrzano 3100 razy
Awatar użytkownika
CARABUS12
profil zainteresowan: WOT

odp

Post autor: CARABUS12 »

Stenurella nigra.
Rafał Ruta
Kontakt:

Post autor: Rafał Ruta »

Chyba jednak nie S. nigra. Wygląda na większą, przedplecze szersze, raczej Leptura aethiops http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/le ... thiops.htm
baiwo

Właśnie też mam problem, naszczęście złapałem jeden okaz i wydaje mi się że Rafał ma jednak racje. Po rozłożeniu spojrzałem na ostatni segment stopy i jest on zaokrąglony podobnie jak Leptura aethiops, no i przedplecze troche inne...
Szkoda że ciągle nie powstał klucz do Cerambycidae Polski... przecież w porównaniu do innych rodzin to tak niewiele gatunków...

Jak owadzik wyschnie i "zejdzie" z szpilek postaram sie wystawić jakieś sensowne zdjęcie w tym temacie tak aby dało się jednoznacznie określić który to.
Shadow(PL)

Post autor: Shadow(PL) »

S. nigra ma czerwone sternity odwłoka, L. aethipos jest cała czarna i ze 2x większa od Stenurelli, do tego inne przedplecze ma.
baiwo

Myśle że sprawa się wyjaśniła, kózka to Leptura aethiops i chyba wielkość jest w tym przypadku najlepszą cechą. Mam też pytanie co do oznaczenia innej z tej samej podrodziny.
Załączniki
Anastrangalia reyi ?<br />30.06.09 Budwiecie
Anastrangalia reyi ?
30.06.09 Budwiecie
kózka.jpg (128.16 KiB) Przejrzano 3092 razy
Leptura aethiops.jpg
Leptura aethiops.jpg (63.82 KiB) Przejrzano 3087 razy
H.S.

Post autor: H.S. »

Witam. Odnoszę wrażenie że nikt na tym forum nie wie że polski klucz do Cerambycidae istnieje jeż od 90 lat.
Jan Kinel. Kózki Polski (Cerambycidae Poloniae).
Przegląd kózek krajowych na podstawie zbioru Muzeum im. Dzieduszyckich. Lwów 1918.
Obejmuje 196 gatunków. A ten język sprzed wieku jest cudowny, urzekają mnie tekie określenia jak rożki czy aberracya (barwne zboczenie).
Trafiłem na niego w latach 70-tych w bibliotece AR w poznaniu i (to były czasy!) przepisałem. Jeszcze nierzadko i dzisiaj z niego korzystam, ze względu na szczegółowe opisy morfologii.
Awatar użytkownika
Roman Królik

Post autor: Roman Królik »

H.S. pisze:Witam. Odnoszę wrażenie że nikt na tym forum nie wie że polski klucz do Cerambycidae istnieje jeż od 90 lat.
Jan Kinel. Kózki Polski (Cerambycidae Poloniae).
Przegląd kózek krajowych na podstawie zbioru Muzeum im. Dzieduszyckich. Lwów 1918.
Obejmuje 196 gatunków. A ten język sprzed wieku jest cudowny, urzekają mnie tekie określenia jak rożki czy aberracya (barwne zboczenie).
Trafiłem na niego w latach 70-tych w bibliotece AR w poznaniu i (to były czasy!) przepisałem. Jeszcze nierzadko i dzisiaj z niego korzystam, ze względu na szczegółowe opisy morfologii.
Przydało by się tę pracę dopaść w oryginale i zeskanować w celu upowszechnienia. Może ktoś ma dostęp do tej pozycji? Prawa autorskie dawno wygasły.
Pozdrowienia
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Roman Królik pisze: Przydało by się tę pracę dopaść w oryginale i zeskanować w celu upowszechnienia. Może ktoś ma dostęp do tej pozycji? Prawa autorskie dawno wygasły.
Pozdrowienia
Oooooo to by było super!!!!
Awatar użytkownika
Jacek H.

Post autor: Jacek H. »

W zeszłym roku na tym forum pisałem o kluczu Kinela.
Dawno temu zrobiłem sobie ksero z oryginału pożyczonego od Mieczysława Lessaera.
Załączniki
kinel.jpg
kinel.jpg (53.56 KiB) Przejrzano 3130 razy
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Jacku a kserowałeś inne strony czy tylko pierwszą??? :mrgreen: Byłbym szczerze zainteresowany ( i nie tylko ja zapewne) gdybyś wrzucił wszystko.....
Awatar użytkownika
Jacek H.

Post autor: Jacek H. »

Postaram się za jakis czas (raczej nieprędko) wstawić całość.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

To jedna z tych publicznych tajemnic ;) Kózkarze mają ich szczególnie dużo :)))
A książka pojawiała się na allegro.
baiwo

Gdyby była możliwość też prosiłbym o skany bądz jakikolwiek dostęp do tej intersujacej pozycji. Wracając do tematu - czy moje oznaczenie samiczki zmorsznika północnego jest poprawne?
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Jacek daj link do tej z allegro i skany gdzieś wrzućcie Proszę :)))
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

A książka pojawiała się na allegro.
pojawiała się - czas przeszły!

A książka zapewne jest w kilku bibliotekach, odrobinę inicjatywy i samodzielności koledzy :mrgreen:
ODPOWIEDZ