Proszę o oznaczenie
Proszę o oznaczenie
Witam, proszę o oznaczenie kózki. Jedyne czego jestem pewien to to że to Lepturinae ale jakoś ciężko mi jednoznacznie zakwalifikować do konkretnego gatunku. Z góry dziękuje i pozdrawiam
- Załączniki
- kózka.jpg (144.59 KiB) Przejrzano 3100 razy
-
- Kontakt:
Chyba jednak nie S. nigra. Wygląda na większą, przedplecze szersze, raczej Leptura aethiops http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/le ... thiops.htm
Właśnie też mam problem, naszczęście złapałem jeden okaz i wydaje mi się że Rafał ma jednak racje. Po rozłożeniu spojrzałem na ostatni segment stopy i jest on zaokrąglony podobnie jak Leptura aethiops, no i przedplecze troche inne...
Szkoda że ciągle nie powstał klucz do Cerambycidae Polski... przecież w porównaniu do innych rodzin to tak niewiele gatunków...
Jak owadzik wyschnie i "zejdzie" z szpilek postaram sie wystawić jakieś sensowne zdjęcie w tym temacie tak aby dało się jednoznacznie określić który to.
Szkoda że ciągle nie powstał klucz do Cerambycidae Polski... przecież w porównaniu do innych rodzin to tak niewiele gatunków...
Jak owadzik wyschnie i "zejdzie" z szpilek postaram sie wystawić jakieś sensowne zdjęcie w tym temacie tak aby dało się jednoznacznie określić który to.
-
Myśle że sprawa się wyjaśniła, kózka to Leptura aethiops i chyba wielkość jest w tym przypadku najlepszą cechą. Mam też pytanie co do oznaczenia innej z tej samej podrodziny.
- Załączniki
- kózka.jpg (128.16 KiB) Przejrzano 3092 razy
- Leptura aethiops.jpg (63.82 KiB) Przejrzano 3087 razy
Witam. Odnoszę wrażenie że nikt na tym forum nie wie że polski klucz do Cerambycidae istnieje jeż od 90 lat.
Jan Kinel. Kózki Polski (Cerambycidae Poloniae).
Przegląd kózek krajowych na podstawie zbioru Muzeum im. Dzieduszyckich. Lwów 1918.
Obejmuje 196 gatunków. A ten język sprzed wieku jest cudowny, urzekają mnie tekie określenia jak rożki czy aberracya (barwne zboczenie).
Trafiłem na niego w latach 70-tych w bibliotece AR w poznaniu i (to były czasy!) przepisałem. Jeszcze nierzadko i dzisiaj z niego korzystam, ze względu na szczegółowe opisy morfologii.
Przegląd kózek krajowych na podstawie zbioru Muzeum im. Dzieduszyckich. Lwów 1918.
Obejmuje 196 gatunków. A ten język sprzed wieku jest cudowny, urzekają mnie tekie określenia jak rożki czy aberracya (barwne zboczenie).
Trafiłem na niego w latach 70-tych w bibliotece AR w poznaniu i (to były czasy!) przepisałem. Jeszcze nierzadko i dzisiaj z niego korzystam, ze względu na szczegółowe opisy morfologii.
- Roman Królik
Przydało by się tę pracę dopaść w oryginale i zeskanować w celu upowszechnienia. Może ktoś ma dostęp do tej pozycji? Prawa autorskie dawno wygasły.H.S. pisze:Witam. Odnoszę wrażenie że nikt na tym forum nie wie że polski klucz do Cerambycidae istnieje jeż od 90 lat.
Pozdrowienia
W zeszłym roku na tym forum pisałem o kluczu Kinela.
Dawno temu zrobiłem sobie ksero z oryginału pożyczonego od Mieczysława Lessaera.
Dawno temu zrobiłem sobie ksero z oryginału pożyczonego od Mieczysława Lessaera.
- Załączniki
- kinel.jpg (53.56 KiB) Przejrzano 3130 razy
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
-