Witas i Antek trafili dokładnie w gatunek, gratulacje!
Witas, nic nie pisałem, że to okaz z Polski
Ale to nic - jest bardzo prawdopodobne, że jednak mamy nowy gatunek dla Polski z tej rodziny (Oecophoridae), ale więcej o tym napiszę, jak będziemy mieli dokładne tego potwierdzenie
Gdy szukałem tego gatunku (całe szczęście jest zdjęcie w Parentim ), zauważyłem, że w Polsce nie był dotąd notowany. Wyjaśniłeś Adamie tą sprawę, ale z ciekawości pytam - czy drewno masz całkiem przypadkowo, czy też "organizowałeś" je, mając nadzieję (a może pewność?), że "coś" w nim będzie?
Adam, dopiero znalazłem ten wątek i jestem pod wrażeniem. Esperia sulphurella jak rozumiem, szukałem kiedyś tego gatunku na akacjach, za sugestiami Toll'a, podejrzewając, że Opolszczyzna jest potencjalnie dobrym miejscem, jak na Polskę. To jak to w końcu jest z tym okazem. Masz go z Grecji czy ze Śląska i z jakiego drewna?Pozdrawiam.
Tomku, chodzi o Denisia albimaculea, którego okaz złowił Grzesiek Chowaniec w Lasach Pszczyńskich. prof. Buszko potwierdził oznaczenie na podstawie tego zdjęcia poniżej, choć okazu w ręku nie miał. Mnie to oznaczenie też pasuje. A ty jakbyś go oznaczył?
Adam, wg mnie zdecydowanie wygląda na Denisia albimaculea, ewidentna. Takie "przybrudzone" przepaski, bez wyraźnych konturów nie pasują do D. luctuosella (do D. augustella tym bardziej), zresztą głowa też nie, bo nie jest cała żółta. Super, raz że to nowy dla Polski, dwa że to sroga rzadkość w tej części Europy. Gratuluję! Zresztą, ponowne stwierdzenie D. luctuosella w Polsce, i tak po prawdzie potwierdzenie tego gatunku, to też byłaby piękna rzecz. Czy to okaz złowiony do światła? Kiedy i w jakim typie lasu?