Chrząszcze do oznaczenia
- mg1111
- UTM: DD59
- Has thanked: 10 times
Chrząszcze do oznaczenia
Przyszła zima, skończył się sezon i nadszedł czas aby zidentyfikować okazy z którymi sobie nie poradziłem. Proszę o pomoc!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 16 grudnia 2008, 13:39 - wt przez mg1111, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Pawel Jaloszynski
Re: Chrząszcze do oznaczenia
Biedronki sa na tyle proste, ze chociaz moglbys przedstawic jakies typy, chocby rodzaje. Natomiast jak wpiszesz w wyszukiwarke forum "melanopus" to z latwoscia znajdziesz temat, w ktorym masz wyjasnione jak sie te Oulemy rozroznia. Pocwicz robienie ostrych zdjec, bo ostrzenie na stopy nie pomaga w oznaczaniu.
Pawel
Pawel
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
Biedronka nr.2 dobrze oznaczona (da się, jak widzisz
), co do biedronki nr. 1 - spróbuj jeszcze raz
Co do kolejnych chrząszczy:
8. Hoplia graminicola - 2 kolce na przednich goleniach+ubarwienie+miejsce znalezienia (zakładam, że Warmia i Mazury, jak w podpisie pod avatarem?) wykluczają podobne gatunki
9. Nie wiem, na ile zmienne mogą być te plamy na pokrywach, ale ich kształt i barwa wskazują, że to niemal na pewno G. quadrisignatus. Dla całkowitej pewności trzeba by obejrzeć wyrostek przedpiersia na spodzie ciała.
8. Hoplia graminicola - 2 kolce na przednich goleniach+ubarwienie+miejsce znalezienia (zakładam, że Warmia i Mazury, jak w podpisie pod avatarem?) wykluczają podobne gatunki
9. Nie wiem, na ile zmienne mogą być te plamy na pokrywach, ale ich kształt i barwa wskazują, że to niemal na pewno G. quadrisignatus. Dla całkowitej pewności trzeba by obejrzeć wyrostek przedpiersia na spodzie ciała.
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
-
Pawel Jaloszynski
Oenopia conglobata jest wyraznie rozowa. Niestety, okaz przedstawiony w atlasie profesora Borowca jest wyjatkowo wyblakly, wiec moze byc mylacy. Twoja biedronka to jeden z najpospolitszych i najliczniej wystepujacych polskich gatunkow, wiec troche jeszcze pokombinuj. Znowu zdjecia we wspomnianym atlasie przedstawiaja osobniki o dosc skrajnych wariantach ubarwienia, a twoja jest typowa. O wiele latwiej bedzie ci ja oznaczyc jesli spojrzysz tutaj (innym wielbicielom biedronek tez polecam):
http://www.coccinellidae.net/
Pawel
http://www.coccinellidae.net/
Pawel
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
-
Andrzej Lasoń
Witam,
Faktycznie ostatnie miesiące mnie nie rozpieszczały i rzadko zagladałem na Forum.
Jeżeli chodzi o Glischrochilusa to oczywiście jest to G.quadrisignatus.
W razie potrzby w przyszłości podaję adres e-mail: [email protected]
Pozdrawiam
Faktycznie ostatnie miesiące mnie nie rozpieszczały i rzadko zagladałem na Forum.
Jeżeli chodzi o Glischrochilusa to oczywiście jest to G.quadrisignatus.
W razie potrzby w przyszłości podaję adres e-mail: [email protected]
Pozdrawiam
-