Załączam plik pdf z informacjami o 5-tej edycji.
5-ta edycja European Moth Nights 24-28 lipca 2008
- Damian Bruder
- UTM: WT43
5-ta edycja European Moth Nights 24-28 lipca 2008
Czy i w tym roku ambasadorem Polski będzie Krzysztof Jonko 
- Załączniki
-
- 5emn_inv_pl.pdf
- (66.3 KiB) Pobrany 177 razy
- Krzysiek Jonko
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Widzę, że ktoś mnie w tym roku uprzedził z postem o EMN na forum 
Tak, jestem cały czas ambasadorem - chyba, że mnie odwołają.
Ale podobno Prezydent dogadał się już z MSZ w sprawie ambasadorów więc chyba jeszcze troszkę pobędę...
Tak przy okazji - przyłóżmy się bardziej w tym roku. W zeszłym już było nieźle - teraz mam nadzieję będzie jeszcze lepiej. Ułatwiam wam życie jak mogę - wystarczy wklepać obserwacje na stronie - ja robię resztę (tworzę arkusze, wyszukuję indeksy KR itd.)
Swoją drogą do tej pory nie rozumiem, dlaczego z tak wielu dobrych forumowiczów nie wprowadza u mnie obserwacji?
Ale podobno Prezydent dogadał się już z MSZ w sprawie ambasadorów więc chyba jeszcze troszkę pobędę...
Tak przy okazji - przyłóżmy się bardziej w tym roku. W zeszłym już było nieźle - teraz mam nadzieję będzie jeszcze lepiej. Ułatwiam wam życie jak mogę - wystarczy wklepać obserwacje na stronie - ja robię resztę (tworzę arkusze, wyszukuję indeksy KR itd.)
Swoją drogą do tej pory nie rozumiem, dlaczego z tak wielu dobrych forumowiczów nie wprowadza u mnie obserwacji?
- Adam Larysz
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
Mnie to już wcale Krzyśku nie dziwi, u mnie na stronie można wpisywać obserwacje motyli na Śląsku od ładnych paru lat, a od zeszłego sezonu także już on-line po zarejestrowaniu - i zainteresowanie było i jest znikome niestety. Wychodzi na to, że wielu ludziom nie zależy na dzieleniu się informacją, albo najzwyczajniej się nie chce - albo jedno i drugie... :sad:Krzysiek Jonko pisze:Swoją drogą do tej pory nie rozumiem, dlaczego z tak wielu dobrych forumowiczów nie wprowadza u mnie obserwacji?
- Damian Bruder
Ciesze się, że ambasador się nie zmieniłKrzysiek Jonko pisze:Widzę, że ktoś mnie w tym roku uprzedził z postem o EMN na forum
Chciałem jak najprędzej podjać temat, zważywszy na zeszłoroczne nie tak dobre wyniki. Może w tym roku, weźmie udział więkasz ilość entomologów
pozdrowienia Damian
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 7 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
W rachubę wchodzi jeszcze nieznośny brak czasu. Trzeba pamiętać, że większość z nas nie pracuje na uczelniach i nie zajmuje się lepidopterologią w czasie pracy. Do tego dochodzą obowiązki domowe, rodzinne i ... no sami pewnie wiecie jakie. Czasu na motyle zostaje już niewiele, a każdy chciałby go wykorzystać najlepiej jak się da. Sezon w pełni, czas na hodowle połowy i preparowanie. Na resztę przyjdzie czas zimą. Ja jeszcze etykietuję okazy sprzed dwóch lat, niektóre wymagają pracochłonnego oznaczania, wpinania w gabloty, ech ... doba powinna mieć z 72 godzinyAdam Larysz pisze:Mnie to już wcale Krzyśku nie dziwi, u mnie na stronie można wpisywać obserwacje motyli na Śląsku od ładnych paru lat, a od zeszłego sezonu także już on-line po zarejestrowaniu - i zainteresowanie było i jest znikome niestety. Wychodzi na to, że wielu ludziom nie zależy na dzieleniu się informacją, albo najzwyczajniej się nie chce - albo jedno i drugie... :sad:Krzysiek Jonko pisze:Swoją drogą do tej pory nie rozumiem, dlaczego z tak wielu dobrych forumowiczów nie wprowadza u mnie obserwacji?
- Adam Larysz
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
Grzesiek, generalnie się z tobą zgadzam - brak czasu, zagonienie, prawie wszyscy się z tym borykamy...
Ale wpisanie obserwacji na Krzyśka stronie nie zajmuje godziny, czy kilku - ale to np. dla mnie kilka minut roboty dziennie, no zależy od wprawy i ilości, ale akurat u Krzyśka robi się to wyjątkowo wygodnie i zarazem szybko.
Ale wpisanie obserwacji na Krzyśka stronie nie zajmuje godziny, czy kilku - ale to np. dla mnie kilka minut roboty dziennie, no zależy od wprawy i ilości, ale akurat u Krzyśka robi się to wyjątkowo wygodnie i zarazem szybko.
- Damian Bruder
Wczorajszo - dzisiejsza noc wielce udana, gdyż dużo leciało motyli z rodzaju Euproctis sp. , wiele sówek, miernikowców, jedna garbatka i niedźwiedziówki. Dokładne oznaczenia podam w arkuszu i na forum jak zdejme z rozpinadeł
...
Jak z wynikami u Was ?
p.s
Ja łapałem przy domu na rtęciówke 250W - bez osłony...Miałem konkurencje innych lamp, ale i tak jestem bardzo zadowolony
Jak z wynikami u Was ?
p.s
Ja łapałem przy domu na rtęciówke 250W - bez osłony...Miałem konkurencje innych lamp, ale i tak jestem bardzo zadowolony
- Damian Bruder
Noc w WT54 Stany 26-27
Miejsce piękne , duża łąka, otwarta przestrzeń i wszedzie wokół las. Złapanych okazów 7 szt. a gat. 5 .
p.s. załączam zdjęcie ( niestety lampka nie za mocna :/ ) , zabrałem swój strój pszczelarza, bo z poczatku komary cieły
p.s. załączam zdjęcie ( niestety lampka nie za mocna :/ ) , zabrałem swój strój pszczelarza, bo z poczatku komary cieły
- Załączniki
- emn1.JPG (84.46 KiB) Przejrzano 6410 razy
- Krzysiek Jonko
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Jak dotąd mamy chyba najlepszy wynik w historii EMN.
WSTĘPNE wyniki akcji można zobaczyć tutaj
Przypominam, że termin nadsyłania danych upływa 30 listopada 2008 - kto ma jeszcze jakieś dane (nawet pojedyncze obserwacje) - bardzo proszę o mobilizację i przesłanie do mnie.
Na koniec chciałbym BARDZO podziękować tym, którzy pomogli w zbieraniu danych.
WSTĘPNE wyniki akcji można zobaczyć tutaj
Przypominam, że termin nadsyłania danych upływa 30 listopada 2008 - kto ma jeszcze jakieś dane (nawet pojedyncze obserwacje) - bardzo proszę o mobilizację i przesłanie do mnie.
Na koniec chciałbym BARDZO podziękować tym, którzy pomogli w zbieraniu danych.