cetonia aurata???

Lucanidae, Trogidae, Glaresidae, Bolboceratidae, Scarabaeidae, Geotrupidae i Ochodaeidae.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kacper
UTM: XU29

cetonia aurata???

Post autor: Kacper »

Przepraszam za jakość zdjęć, ale może da się rozpoznać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Kacperku gdybyś jej tak mocno nie ścisnął i by jej oczy nie wyszły na wierzch to może dałoby :mrgreen: się rozpoznać :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Kacper
UTM: XU29

Post autor: Kacper »

Ja jej mocno nie ścisnoąłem :evil: , to tylko tak wygląda :cool:
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Cetoniidae

Post autor: Andrzej Kurzawa »

Mnie się wydaje, że jest to coś z Cetoniidae, ale bliżej ... . Może się ktoś podejmie. Temat ciekawy. Kiedyś próbowałem wychwycić różnicę w pędrakach, między Cetonią i Protaetią, ale bez powodzenia.
Adam Byk

Post autor: Adam Byk »

Pewność oznaczenia rodzaju do którego należy prezentowany pędrak była by możliwa po oglądnięciu kształtu kolców znajdujących sie w na brzusznej stronie segmentu analenego. U rodzaju Cetonia kolce te są stosunkowo cienkie, zwężające sie ku wierzchołkowi i wyraźnie zaostrzone na wierzchołku. Rodzaj Protaetia ma owe kolce szersze, bardziej spłaszczone, na wierzchołku słabo zaostrzone, przytępione bądź zaokrąglone. Do oznaczenia potrzebne są więc doskonałe zdjęcia owych kolców. Proponuje uzbroic się w cierpliwość i zaczekać na postać doskonałą. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Robert M.
Kontakt:

Post autor: Robert M. »

Wyglada mi to na Protaetia lugubris. cetonia to na perwno nie jest larwa L3 cetoni jest bardziej krępa.
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Post autor: Wujek Adam [†] »

Przydałoby się też parę informacji o środowisku, w jakim te larwy zostały znalezione?
Pewnie nie będą to dane decydujące o determinacji gatunku, ale może pomogą one powiedzieć co-nieco więcej?
No i natenczas zrobić tak jak radzi Adam: hodować i przekonać się co z tego wyrośnie? :wink:
PZDR!
Wujek Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „SCARABAEOIDEA”