Dziwne owady w kuchni i łazience
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Dziwne owady w kuchni i łazience
Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć co to mi się zalęgło na zapleczu w mojej pracy?
Gruszkowaty kształt ciała (jak mszyca, tylko nieco dłuższe), silne grzbietobrzuszne spłaszczenie, długie czułki, krótkie ale dość masywne pokładełka, mało zróżnicowane segmenty, główka czarna, tułów brązowy i trudny do rozróżnienia z odwłokiem, kolor od końca głowy do końca odwłoka płynnie przechodzi od brązowego do czarnego, szybko biega, jest płochliwy i bardzo delikatny - ginie od dotknięcia. Największe jakie widziałem miały niecały 1cm. Żyją w kuchni. Chyba też mam ich młode na ścianach w łazience. Są koloru żółtego (ok 1mm), a większe są jasnobrązowe (do 2mm).
Na początku myślałem, że to jakieś karaluchy czy prusaki, ale nie pasuje mi gruszkowaty kształt ciała, silne spłaszczenie, no i nie zauważyłem skrzydełek ani ich pokryw.
Oglądałem w necie zdjęcia przeróżnych kuchenno-łazienkowych insektów, ale nie znalazłem nic podobnego. Cóż to może być?
Gruszkowaty kształt ciała (jak mszyca, tylko nieco dłuższe), silne grzbietobrzuszne spłaszczenie, długie czułki, krótkie ale dość masywne pokładełka, mało zróżnicowane segmenty, główka czarna, tułów brązowy i trudny do rozróżnienia z odwłokiem, kolor od końca głowy do końca odwłoka płynnie przechodzi od brązowego do czarnego, szybko biega, jest płochliwy i bardzo delikatny - ginie od dotknięcia. Największe jakie widziałem miały niecały 1cm. Żyją w kuchni. Chyba też mam ich młode na ścianach w łazience. Są koloru żółtego (ok 1mm), a większe są jasnobrązowe (do 2mm).
Na początku myślałem, że to jakieś karaluchy czy prusaki, ale nie pasuje mi gruszkowaty kształt ciała, silne spłaszczenie, no i nie zauważyłem skrzydełek ani ich pokryw.
Oglądałem w necie zdjęcia przeróżnych kuchenno-łazienkowych insektów, ale nie znalazłem nic podobnego. Cóż to może być?
-
-
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
A i owszem, są. Np. rybik piekarniany (Thermobia domestica) - zdjęcie w załaczniku.alex6 pisze:Rybiki raczej nie są brązowe.
Nie sądzęMoże to jakieś pustoszowate

Spróbujmy zatem ugryźć to inaczej. Yakul - masz tu zdjęcia, popatrz i powiedz, czy podobne do tego, co ci się zalęgło

Jeśli w kuchni, to raczej rybik cukrowy niż piekarniany - ten potrzebuje wyższych temperatur.
Co do młodych na ścianach - to raczej gryzki sądząc po wielkości, nie mają nic wspólnego z rybikami, które po ścianach nie chodzą

- Załączniki
- gryzek.jpg (77.07 KiB) Przejrzano 7219 razy
- Thermobia domestica 2.jpg (21.79 KiB) Przejrzano 7138 razy
-
- Thermobia domestica 1.jpg (15.37 KiB) Przejrzano 7183 razy
- Lepisma saccharina.jpg (36.96 KiB) Przejrzano 7206 razy
Przepraszam, że zdjęcia tak późno, ale dopiero odebrałem aparat z naprawy. Oto moje robaczki. Na jednym ze zdjęć widać wyliniałe pancerzyki i młodego osobnika. Mam nadzieję, że teraz sprawa się wyjaśni 

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2006:01:01 00:00:14Image taken on:sobota, 31 grudnia 2005, 23:00Focus length:8 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/8ISO speed rating:100Camera-model:FinePix A700
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2006:01:01 00:05:29Image taken on:sobota, 31 grudnia 2005, 23:05Focus length:8 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/8ISO speed rating:100Camera-model:FinePix A700
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2006:01:01 00:00:26Image taken on:sobota, 31 grudnia 2005, 23:00Focus length:8 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/8ISO speed rating:100Camera-model:FinePix A700
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Dzięki, teraz wszystko rozumiem. Nie sądziłem, że to karaczany, bo nie widziałem ani jednego imago - same nimfy. A puste skorupki, które znajduję to nie pancerzyki, tylko jaja!!!
To chyba nie jest germanica, bo kształt ciała się nieco różni i ubarwienie troszkę nie to. Ale to coś bardzo blisko spokrewnionego. Dziękuję za pomoc. Jutro kupuję co trzeba i wypowiadam im wojnę. Przepraszam, że zawracam Wam głowę czymś tak pospolitym, ale nigdy nie widziałem nimf i nie skojarzyłem.

-
-