co to za owad - POMOCY !!!
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
co to za owad - POMOCY !!!
to gówno zalęgło się u mnie w piwnicy i jest tego pełno. wiem na pewno że to nie jest żaden z karaczanów (karaluch, prusak) , więc wydaje mi się że to jest jakiś chrząszcz albo coś podobnego... nie znam się - powiedzcie mi co to jest i dlaczego pająki nie dają sobie z tym rady. Jak w ogóle się tego pozbyć ? Truć ? Jeśli tak to czym (żeby przy okazji pająki się nie potruły bo te stworzenia chociaż sie ich brzydzę dotknąć to je wielce szanuję)

- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
To są chrząszcze - biegaczowate, jakieś Harpalusy jak na moje oko. Nie są szkodnikami (wprost przeciewnie - są pożyteczne) i nie widzę powodu, żeby je tępić (o ile one w ogóle żyją w tej piwnicy, co jest wątpliwe - prawdopodobnie wabi je tam światło, ewentualnie przychodzą polować tam na jakieś bezkręgowce).
A pająki nie przepadają za biegaczami, ponieważ te posiadają skuteczną broń chemiczną - w razie zagrożenia wydzielają paskudnie pachnącą (i smakującą) substancję; w przypadku Harpalusów o mocno octowej woni.
A pająki nie przepadają za biegaczami, ponieważ te posiadają skuteczną broń chemiczną - w razie zagrożenia wydzielają paskudnie pachnącą (i smakującą) substancję; w przypadku Harpalusów o mocno octowej woni.
-
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
a co one takiego robią że są pożyteczne ? rozgrzeszę je jedynie w przypadku jeśli w jakiś sposób utrudniają życie muchom, komarom, bądź pluskwom łazienkowym.Aneta pisze:To są chrząszcze - biegaczowate, jakieś Harpalusy jak na moje oko. Nie są szkodnikami (wprost przeciewnie - są pożyteczne)
żyją w piwnicy bo mam je już tam drugi rok - pojawiają się na początku lata. A światła w tej piwnicy nie ma prawie wcale - za to jest tam bardzo wilgotno.nie widzę powodu, żeby je tępić (o ile one w ogóle żyją w tej piwnicy, co jest wątpliwe - prawdopodobnie wabi je tam światło, ewentualnie przychodzą polować tam na jakieś bezkręgowce).
A mogą być trujące np. dla gadów?A pająki nie przepadają za biegaczami, ponieważ te posiadają skuteczną broń chemiczną - w razie zagrożenia wydzielają paskudnie pachnącą (i smakującą) substancję; w przypadku Harpalusów o mocno octowej woni.
No i co to dokładnie za gatunek , bo że z biegaczowatych to sie domyślałem.
- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
- Aneta
Hmm, a cóż to za owad "pluskwa łazienkowa"? Może jakiś nieznany nauce gatunek?Vladzio pisze:a co one takiego robią że są pożyteczne ? rozgrzeszę je jedynie w przypadku jeśli w jakiś sposób utrudniają życie muchom, komarom, bądź pluskwom łazienkowym.

Gdyby żyły w piwinicy, widziałbyś je okrągły rok, a nie tylko w lecie.żyją w piwnicy bo mam je już tam drugi rok - pojawiają się na początku lata. A światła w tej piwnicy nie ma prawie wcale - za to jest tam bardzo wilgotno.
Napisałam przecież jaki to rodzaj - Harpalus sp.No i co to dokładnie za gatunek , bo że z biegaczowatych to sie domyślałem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rybik_cukrowyAneta pisze:Hmm, a cóż to za owad "pluskwa łazienkowa"? Może jakiś nieznany nauce gatunek?Vladzio pisze:a co one takiego robią że są pożyteczne ? rozgrzeszę je jedynie w przypadku jeśli w jakiś sposób utrudniają życie muchom, komarom, bądź pluskwom łazienkowym.![]()
co do Dziera Włochatego , bo tak się nazywa owad ode mnie z piwnicy - jest on szkodnikiem. Niszczy drzewa, w domu też chyba nie jest pożądany skoro firmy dezynsekcyjne oferują jego likwidację obok karaluchów.
Dziś widziałem jak jeden z tych robali konsumował swojego poćwiartowanego kolegę - istna obrzydliwość.
Nie mam co do tych owadów więcej pytań - dziękuję wam.
- Aneta
Rybik to rybik (Thysanura). Nie ma nic wspólnego z pluskwami (rząd Heteroptera).Vladzio pisze:http://pl.wikipedia.org/wiki/Rybik_cukrowyAneta pisze:Hmm, a cóż to za owad "pluskwa łazienkowa"? Może jakiś nieznany nauce gatunek?![]()
A skąd wiesz, że to akurat Harpalus rufipes, a nie jakiś inny z prawie 40 gatunków Harpalusów, np. H. griseus?co do Dziera Włochatego , bo tak się nazywa owad ode mnie z piwnicy - jest on szkodnikiem. Niszczy drzewa, w domu też chyba nie jest pożądany skoro firmy dezynsekcyjne oferują jego likwidację obok karaluchów.
Dziś widziałem jak jeden z tych robali konsumował swojego poćwiartowanego kolegę - istna obrzydliwość.
Lubiane przez ciebie pająki też nie mają żadnych oporów przed uprawianiem kanibalizmu

-