co to za owad - POMOCY !!!

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Vladzio

co to za owad - POMOCY !!!

Post autor: Vladzio »

to gówno zalęgło się u mnie w piwnicy i jest tego pełno. wiem na pewno że to nie jest żaden z karaczanów (karaluch, prusak) , więc wydaje mi się że to jest jakiś chrząszcz albo coś podobnego... nie znam się - powiedzcie mi co to jest i dlaczego pająki nie dają sobie z tym rady. Jak w ogóle się tego pozbyć ? Truć ? Jeśli tak to czym (żeby przy okazji pająki się nie potruły bo te stworzenia chociaż sie ich brzydzę dotknąć to je wielce szanuję)

Obrazek
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

To są chrząszcze - biegaczowate, jakieś Harpalusy jak na moje oko. Nie są szkodnikami (wprost przeciewnie - są pożyteczne) i nie widzę powodu, żeby je tępić (o ile one w ogóle żyją w tej piwnicy, co jest wątpliwe - prawdopodobnie wabi je tam światło, ewentualnie przychodzą polować tam na jakieś bezkręgowce).
A pająki nie przepadają za biegaczami, ponieważ te posiadają skuteczną broń chemiczną - w razie zagrożenia wydzielają paskudnie pachnącą (i smakującą) substancję; w przypadku Harpalusów o mocno octowej woni.
Marcin Wencel

Post autor: Marcin Wencel »

Vladzio,
to gówno
Ta wypowiedź wiele mówi o człowieku.....szkoda słów.
Nie ma powodu, żeby tępić te pożyteczne chrząszcze.
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

marcinw11 pisze:Vladzio,
Cytat:
to gówno

Ta wypowiedź wiele mówi o człowieku.....
Faktycznie nieładnie tak nazywać chrząszcze, a już Carabidae w szczególności :evil:
Vladzio

Aneta pisze:To są chrząszcze - biegaczowate, jakieś Harpalusy jak na moje oko. Nie są szkodnikami (wprost przeciewnie - są pożyteczne)
a co one takiego robią że są pożyteczne ? rozgrzeszę je jedynie w przypadku jeśli w jakiś sposób utrudniają życie muchom, komarom, bądź pluskwom łazienkowym.

nie widzę powodu, żeby je tępić (o ile one w ogóle żyją w tej piwnicy, co jest wątpliwe - prawdopodobnie wabi je tam światło, ewentualnie przychodzą polować tam na jakieś bezkręgowce).
żyją w piwnicy bo mam je już tam drugi rok - pojawiają się na początku lata. A światła w tej piwnicy nie ma prawie wcale - za to jest tam bardzo wilgotno.
A pająki nie przepadają za biegaczami, ponieważ te posiadają skuteczną broń chemiczną - w razie zagrożenia wydzielają paskudnie pachnącą (i smakującą) substancję; w przypadku Harpalusów o mocno octowej woni.
A mogą być trujące np. dla gadów?

No i co to dokładnie za gatunek , bo że z biegaczowatych to sie domyślałem.
Awatar użytkownika
CARABUS12
profil zainteresowan: WOT

Post autor: CARABUS12 »

Vladzio
'
co to ma znaczyć ?
konspiracja?
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
UTM: CC71
Kontakt:

Post autor: Piotr Pawlikiewicz »

a co one takiego robią że są pożyteczne ?
Roznoszą dżumę, dzięki temu zmniejsza się stan populacji ludzkiej, a wiadomo nie ma większego szkodnika nad człowieka.
Awatar użytkownika
Aneta

Vladzio pisze:a co one takiego robią że są pożyteczne ? rozgrzeszę je jedynie w przypadku jeśli w jakiś sposób utrudniają życie muchom, komarom, bądź pluskwom łazienkowym.
Hmm, a cóż to za owad "pluskwa łazienkowa"? Może jakiś nieznany nauce gatunek? :cool:
żyją w piwnicy bo mam je już tam drugi rok - pojawiają się na początku lata. A światła w tej piwnicy nie ma prawie wcale - za to jest tam bardzo wilgotno.
Gdyby żyły w piwinicy, widziałbyś je okrągły rok, a nie tylko w lecie.
No i co to dokładnie za gatunek , bo że z biegaczowatych to sie domyślałem.
Napisałam przecież jaki to rodzaj - Harpalus sp.
Vladzio

Aneta pisze:
Vladzio pisze:a co one takiego robią że są pożyteczne ? rozgrzeszę je jedynie w przypadku jeśli w jakiś sposób utrudniają życie muchom, komarom, bądź pluskwom łazienkowym.
Hmm, a cóż to za owad "pluskwa łazienkowa"? Może jakiś nieznany nauce gatunek? :cool:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rybik_cukrowy

co do Dziera Włochatego , bo tak się nazywa owad ode mnie z piwnicy - jest on szkodnikiem. Niszczy drzewa, w domu też chyba nie jest pożądany skoro firmy dezynsekcyjne oferują jego likwidację obok karaluchów.

Dziś widziałem jak jeden z tych robali konsumował swojego poćwiartowanego kolegę - istna obrzydliwość.

Nie mam co do tych owadów więcej pytań - dziękuję wam.
Awatar użytkownika
Aneta

Vladzio pisze:
Aneta pisze:Hmm, a cóż to za owad "pluskwa łazienkowa"? Może jakiś nieznany nauce gatunek? :cool:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rybik_cukrowy
Rybik to rybik (Thysanura). Nie ma nic wspólnego z pluskwami (rząd Heteroptera).
co do Dziera Włochatego , bo tak się nazywa owad ode mnie z piwnicy - jest on szkodnikiem. Niszczy drzewa, w domu też chyba nie jest pożądany skoro firmy dezynsekcyjne oferują jego likwidację obok karaluchów.
A skąd wiesz, że to akurat Harpalus rufipes, a nie jakiś inny z prawie 40 gatunków Harpalusów, np. H. griseus?
Dziś widziałem jak jeden z tych robali konsumował swojego poćwiartowanego kolegę - istna obrzydliwość.

Lubiane przez ciebie pająki też nie mają żadnych oporów przed uprawianiem kanibalizmu :cool:
ODPOWIEDZ