Carabusy ...różne ciekawe gatunki ...

admin
Administrator
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 6 times
Kontakt:

Carabusy ...różne ciekawe gatunki ...

Post autor: admin »

Ten Carabusik jest dla mnie zagadką. Co to jest?
(z Polski).
Ponizej załączam Carabus sylvestris - jest inny.

Poza tym dla rozrywki oraz w celach edukacyjnych załaczam jeszcze 3 inne bardzo "zacne" gatunki do rozpoznania. Wydaje mi sie, ze dla kogos znającego sie na Carabusach nie powinno być z tym problemów (ja nie miałem, a się za bardzo nie znam na Carabusach :-)

Natomiast ten pierwszy okaz mam nieoznaczony....

No i jeszcze jedno pytanie - czy Waszym zdaniem:
fotki tej jakości wystarczą do tego, by zamiescić je w sieci jako galerię Carabusów?
która byłaby pomocna dla wielu do porównan? (przygotowuje taką stronkę, fotki nie są rewelacyjne na pewno, ale chodziło o to, zeby wszystkie były zrobione w tych samych warunkach i pokazywaly z grubsza habitus gatunku. Nie jestem pewien czy cel jest osiągniety, ale jeszce nad tym posiedzę.)
Załączniki
carabus_sylvestris.jpg
carabus_sylvestris.jpg (58.9 KiB) Przejrzano 4280 razy
carabus_undetermined.jpg
carabus_undetermined.jpg (73.35 KiB) Przejrzano 4296 razy
carabusik_3.jpg
carabusik_3.jpg (103.79 KiB) Przejrzano 4287 razy
carabusik_2.jpg
carabusik_2.jpg (35.12 KiB) Przejrzano 4281 razy
carabusik_1.jpg
carabusik_1.jpg (93.88 KiB) Przejrzano 4288 razy
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 maja 2008, 18:42 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

Aby nie psuć dobrej zabawy, rozpoznawanie (przynajmniej na razie :wink:) pozostawię innym. Zrobię jednak mały wyjątek i zapytam, skąd jest ten Carabus menetriesi Fald. (carabusik_1). Będę bardzo zobowiązany, jeżeli podasz wszystkie informacje z etykiety.
Co do jakości zdjęć, to nie obraź się, ale tu w mojej opinii na razie niedoścignionym wzorem (przynajmniej jeżeli chodzi o Carabusy) są skanofotografie (?) wykonane przez rpanina, który czasami odwiedza to forum. Jeżeli zatem myślisz o stworzeniu galerii, to uważam, że dobrze by było zwrócić się właśnie do niego o udostępnienie fotografii. Dobrymi zdjęciami (skanami) dysponuje również wujek Adam.
Jakie uwagi? Na Twoich fotografiach nie są dobrze widoczne głowy, a także mało czytelne są kształty i urzeźbienie przedplecza (o chetotaksji nie wspomnę :wink:).
Jeszcze jedno pytanie: czy niezidentyfikowany biegacz z fot. 1 zebrany był w Tatrach? W zbiorze mam dwa podobne okazy z Czerwonych Wierchów.
admin
Administrator
Kontakt:

Niezidentyfikowany biegacz ma etykiete: Laski, 16 VIII 1969, ale kojarze go, że pochodzi prawdopodobnie z gór. C.sylvestris poniżej ma właśnie lokalizację "Czerwonak, Tatry".
C.menetriesi pochodzi z Białorusi, danych lokalizacji nie mam i może uda mi się je zdobyć (czy szukac, zdobywac, moze być problem, czy warto...?).

Co do zdjęć - no tak, dlatego pytałem.. mam dylemat: jesli chciałbym to zrobić tak dokładnie jak by należało, to musiałbym zdobyć (pozyczyc czesc) okazow, przepreparować, skanować (czas) itd i tego zwyczajnie nie dam rady zrobic (przy moich obecnych innych pracach) Pozostaje mi albo nic nie robić (czyli jak dotąd nie ma galerii i nikt jej jakoś nie zrobil), albo zrobić tak jak mogę i dać do ręki internaucie coś w rodzaju tablic z kompletem polskich gatunków. Co jest lepsze? Może jednak nie robić? ... bo juz zaczynam mieć watpliwosci. Fotki zawsze można z czasem wymienić. A tak to jest jak jest czyli Google jakies rozrzucone, niekompletne informacje, fotki Carabusów z calej Europy itd.

R Panin, Rejzek i kilku innych robią doskonale fotki Carabusow, które sa dośc trudnym obiektem do fotgrafowania (wypukłe, rzeźba, błyszczące, ciemne). Jednak chciałem sprawdzić, czy z tych fotek widdać jaki to gatunek (uwzględniając brak artystycznego wyrazu i pewien widoczny pośpiech podczas fotografowania). :wink:
No - spytam rpanina - czemu nie zrobić tego najlepiej, jak się da :-)
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

admin pisze:C.menetriesi pochodzi z Białorusi, danych lokalizacji nie mam i może uda mi się je zdobyć (czy szukac, zdobywac, moze być problem, czy warto...?).
Jeżeli okaz ten pochodzi z Białorusi, to nie szukaj danych. Interesują mnie stanowiska w Polsce, szczególnie z Pomorza (ostatnio gatunek ten wykryto na Uznamie).
Na zdjęciu drugim jest C. sylvestris transylvanicus, natomiast chrząszcz zilustrowany na pierwszym może reprezentować podgatunek nominatywny (pewne oznaczenie z tego zdjęcia nie jest możliwe), chociaż ten zwykle jest ubarwiony miedzianobrązowo.
Bartek Pacuk
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Co do dwóch pozostałych okazów to wygladają mi na C. nemoralis i C.arvensis, choć musiałem się jednak chwilę zastanowić :wink:
M. Stachowiak pisze:Co do jakości zdjęć, to nie obraź się, ale tu w mojej opinii na razie niedoścignionym wzorem (przynajmniej jeżeli chodzi o Carabusy) są skanofotografie (?) wykonane przez rpanina, który czasami odwiedza to forum.
Chyba bym się z tym zgodził, dobre też są zdjecia A. Sedlacka i J. Mazanca na carabidae - photo: http://www.carabidae-photo.com/

W necie jest tyle różnych zdjęć, często wysokiej jakości (ale też i wprost przeciwnie), że naprawdę trzeba się postarać, żeby coś konkurencyjnego zaproponować :wink:
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Bartek Pacuk pisze:... wygladają mi na C. nemoralis i C.arvensis ...
Spróbuj jeszcze raz :wink:
admin
Administrator
Kontakt:

Zagadka jest trudna, bo tych gatunków zdecydowana większość entomologów nie miała okazji widzieć (no i to jest podpowiedź :-) ... dlatego tak warto jest zrobic jakiekolwiek w miarę dobre fotki, żeby takie cudeńka pokazać.
Ponieważ nie jest carabidologiem, nie zależy mi na konkurencyjności z Panami, dla ktorych to jest najważniejsze w entomologii lecz na udostępnieniu pogladowego, poręcznego "atlasiku", ktory coś pomoże, coś ułatwi, zmotywuje, ucieszy. Dlatego zależy mi na tym, żeby gatunek byl ROZPOZNAWALNY i odróżnialny od podobnych sobie. Ponadto myslę o jakimś logicznym i praktycznym (intuicyjnym) układzie strony www. :-)

FHL, polecam też :-) http://www.koleopterologie.de/gallery/f ... hl02c.html
oraz tablice Claude Schott'a (Francja, Alzacja)
http://claude.schott.free.fr/Carabidae/ ... nches.html
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 maja 2008, 18:38 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek Pacuk

No to w takim razie czyżbyśmy zahaczyli o kraje ościenne ?
Wtedy ten pierwszy to jakby C. besseri, bo C. scabriusculus nie ma chyba aż tak wyraźnych dołków na pokrywach ?
A drugi - no nie wiem, jak nie C. arvensis, to czyżby C. monilis ?
admin
Administrator
Kontakt:

Poczekajmy jeszcze :-) może pojawią się inne odpowiedzi.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

W pierwszym przypadku dobrze kombinujesz, ale jest akurat odwrotnie - to jest C. scabriusculus. W drugim przypadku... jeszcze trochę pogłówkuj :wink: .
Bartek Pacuk

M. Stachowiak pisze:W pierwszym przypadku dobrze kombinujesz, ale jest akurat odwrotnie - to jest C. scabriusculus.
No i znów wychodzi znajomość tylko ze zdjęć, bo okazów nie widziałem na żywo :???:
A ten ostatni to w takim razie chyba C. excellens, bo jak nie, to już nie wiem co ?
admin
Administrator
Kontakt:

Ja go oznaczałem jako Carabus monilis (Austria, okaz historyczny) :-) (czyżby źle ? ) Poprzedni to C.scabriusculus (Ungarn) . Brawo!
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

A ja oznaczyłem go jako nietypową formę C. scheidleri. Założyłem bowiem, że okaz pochodzi z Polski. Akurat te dwa gatunki (C. scheidleri i C. monilis) można bardzo łatwo pomylić, szczególnie wówczas, gdy nie ma się okazu w ręce i informacji o jego pochodzeniu. Tu dodam, że przez niektórych karabidologów, np. Deuve do dziś C. scheidleri uważany jest za podgatunek C. monilis!
Bartek Pacuk

Czyli jest to C. monilis czy C. scheidleri ? Czy też z tego zdjęcia nie da się tego z całą pewnością określić ?
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Oznaczanie na podstawie zdjęć przy tak blisko spokrewnionych gatunkach zawsze niesie ryzyko pomyłki. Jak już pisałem, sugerowałem się tym, że okaz pochodzi z Polski, co wykluczało możliwość oznaczenia go jako C. monilis (ten w Polsce nie występuje). Podpadła mi jednak regularność rzeźby interwałów pierwszej kolejności („łańcuszków”) — cechy wyróżniającej C. monilis i dlatego uznałem, że mam do czynienia z nietypową formą C. scheidleri. Ostatecznie, gdy Jacek zdradził miejsce pochodzenia okazu (Austria) przyznaję, że jest to C. monilis.
Tu uwaga, a jednocześnie duża prośba do forumowiczów, którzy zamieszczają zdjęcia owadów do oznaczenia — zawsze podawajcie informacje o miejscu znalezienia okazów. Dla oznaczających są one bowiem bardzo cenną wskazówką i w wielu przypadkach (chociażby jak ten powyżej) pozwolą uniknąć pomyłek.
Bartek Pacuk

M. Stachowiak pisze:Podpadła mi jednak regularność rzeźby interwałów pierwszej kolejności („łańcuszków”) — cechy wyróżniającej C. monilis
Tym też i ja się sugerowałem :wink:
M. Stachowiak pisze:dlatego uznałem, że mam do czynienia z nietypową formą C. scheidleri
Form nietypowych nie brałem pod uwagę, bo też i nie wiem, jak bardzo nietypowe mogą być :wink: C. scheidleri znam tylko ze zdjęć (C. monilis też), ale na żadnym jakie oglądałem nie miał on takich "łańcuszków", więc go zostawiłem w spokoju.
C. excellens to był już taki desperacki strzał, bo choć nie do końca mi pasował, to jednak już miałem niezły mętlik w głowie :wink:
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Gatunki z podrodzaju Morphocarabus są jednymi z najtrudniejszych do oznaczenia. Jak z pewnością zauważyłeś, już kilkakrotnie na tym forum była podejmowana dyskusja na ten temat. Tak się składa, że mamy tu do czynienia z bardzo dużą zmiennością pozostającą w dość ścisłym związku z rozmieszczeniem geograficznym. Z tego powodu wyróżnia się wiele podgatunków i form, w tym również przejściowych i właśnie te sprawiają najwięcej kłopotów podczas oznaczania. Generalnie okazy C. scheidleri z południowowschodniej części Polski mają dość wysoko sklepione i nie zatarte interwały, podczas gdy u okazów z części południowozachodniej (ssp. preysleri) są one spłaszczone i często trudno czytelne. Artykuł na temat zmienności C. scheidleri na terenie Polski opublikował w PPE (jeżeli dobrze pamiętam w 1983 r.) C. Watała.
ODPOWIEDZ