Wszoły na bocianie białym

Pozostałe owady oraz wszystko, czego nie jesteśmy pewni...
Łuk_asz

Wszoły na bocianie białym

Post autor: Łuk_asz »

Może zna się ktoś na wszołach ? Chciałbym zidentyfikować te przedstawione na zdjęciach, a znalezione na bocianie biały. Dziękuję za pomoc !
Załączniki
2
2
Wszol dwa.jpg (36.2 KiB) Przejrzano 2544 razy
1
1
Wszol.jpg (29.81 KiB) Przejrzano 2551 razy
Rafał Ruta
Kontakt:

Post autor: Rafał Ruta »

To żart?
Łuk_asz

Nie, a przynajmniej pisząc ten post nie miałem zamierzenia, żeby był śmieszny ;) Może akurat znalazłby się tu ktoś, kto się na tym zna... Wszak wszoły to też owady...
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
UTM: CC71
Kontakt:

Post autor: Piotr Pawlikiewicz »

chyba żart a powiedz w jaki sposób ma ktoś oznaczyć to coś z tego zdjęcia. Takie rzeczy oznacza się pod binokularem, mikroskopem itp. Przemek chyba się zajmuję pasożytami (chyba kleszcze) zapytaj jego, może on jest jasnowidzem.
Łuk_asz

Niektóre wszoły, jak na przykład Trichodectes canis, Columbicola columbae czy Haematomyzus elephantis mają na tyle charakterystyczny wygląd, że nie potrzeba binokularów do ich wstępnego oznaczenia. Poza tym liczyłem na jakąś specyficzność gatunkową w zależnościach pasożyt-żywiciel, chociaż wiem, że u wszołów różnie z tym bywa. Ja wstępnie obstawałem przy Neophilopterus incompletus, ale kształt ciała nie do końca mi odpowiada. Ale to tylko takie dywagacje laika ;)
Awatar użytkownika
ptica

Post autor: ptica »

Łuk_asz pisze:Niektóre wszoły, jak na przykład Trichodectes canis, Columbicola columbae czy Haematomyzus elephantis mają na tyle charakterystyczny wygląd, że nie potrzeba binokularów do ich wstępnego oznaczenia. Poza tym liczyłem na jakąś specyficzność gatunkową w zależnościach pasożyt-żywiciel, chociaż wiem, że u wszołów różnie z tym bywa. Ja wstępnie obstawałem przy Neophilopterus incompletus, ale kształt ciała nie do końca mi odpowiada. Ale to tylko takie dywagacje laika ;)
Jak tak dobrze operujesz gatunkami to czemu sam nie próbowałeś oznaczyć: zabrać z jedną do domu pod binokular, a nie robić fotę bez macro.
Mnie wszoły nie przeszkadzają podczas obrączkowania C. ciconia :mrgreen:
Łuk_asz

Przeszkadzać mi też nie przeszkadzają, ale zaintrygować zaintrygowały ;) Nie mam niestety sprzętu do robienia zdjęć makro :/ Próbować oznaczyć próbowałem, ale w pewnym momencie skończyły sie znane mi gatunki, z którymi mógłbym porównywać, więc stanąłem przed murem nie do przeskoczenia. Chwyciłem się szansy, owszem nikłej, bo nikłej, ale zawsze, że może ktoś tutaj rozpozna tego jegomościa po zdjęciu kiepskiej jakości. Ot i cała historyja ;) Następnym razem będę sie starał znacznie więcej szczegółów uzbierać
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Bardzo ciekawy post. Jesli jeszcze masz te zwierzaki to prosze o kontakt. Ostatnio pobieralem ciekawe wszoly z labedzi ktore mialem pryjemnosc/nieprzyjemnosc sekcjonowac.
Generalnie nie tylko kleszczami zyje i chetnie przyjme wszelkie przejawy pasozytnictwa do oznaczen etc....
Poza oczywiscie ludzkim pasozytnictwem ;)
Adres chetnie przesle na maila
prosze o kontakt
przemekzieba@gmail.com
Awatar użytkownika
mwkozlowski

Post autor: mwkozlowski »

Wg Złotorzyckiej (1980) na bocianie białym stwierdzono 4 gatunki wszołów z rodz. Ardeicola (ten na pewno nie bo za krępy), Cionophilus, Colpocephalum i Neophilopterus. Szukać w tym kierunku...
ODPOWIEDZ

Wróć do „INNE [Foto-oznaczanie]”