Wszoły na bocianie białym
Wszoły na bocianie białym
Może zna się ktoś na wszołach ? Chciałbym zidentyfikować te przedstawione na zdjęciach, a znalezione na bocianie biały. Dziękuję za pomoc !
-
Rafał Ruta
- Kontakt:
- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
Niektóre wszoły, jak na przykład Trichodectes canis, Columbicola columbae czy Haematomyzus elephantis mają na tyle charakterystyczny wygląd, że nie potrzeba binokularów do ich wstępnego oznaczenia. Poza tym liczyłem na jakąś specyficzność gatunkową w zależnościach pasożyt-żywiciel, chociaż wiem, że u wszołów różnie z tym bywa. Ja wstępnie obstawałem przy Neophilopterus incompletus, ale kształt ciała nie do końca mi odpowiada. Ale to tylko takie dywagacje laika 
Jak tak dobrze operujesz gatunkami to czemu sam nie próbowałeś oznaczyć: zabrać z jedną do domu pod binokular, a nie robić fotę bez macro.Łuk_asz pisze:Niektóre wszoły, jak na przykład Trichodectes canis, Columbicola columbae czy Haematomyzus elephantis mają na tyle charakterystyczny wygląd, że nie potrzeba binokularów do ich wstępnego oznaczenia. Poza tym liczyłem na jakąś specyficzność gatunkową w zależnościach pasożyt-żywiciel, chociaż wiem, że u wszołów różnie z tym bywa. Ja wstępnie obstawałem przy Neophilopterus incompletus, ale kształt ciała nie do końca mi odpowiada. Ale to tylko takie dywagacje laika
Mnie wszoły nie przeszkadzają podczas obrączkowania C. ciconia
Przeszkadzać mi też nie przeszkadzają, ale zaintrygować zaintrygowały
Nie mam niestety sprzętu do robienia zdjęć makro :/ Próbować oznaczyć próbowałem, ale w pewnym momencie skończyły sie znane mi gatunki, z którymi mógłbym porównywać, więc stanąłem przed murem nie do przeskoczenia. Chwyciłem się szansy, owszem nikłej, bo nikłej, ale zawsze, że może ktoś tutaj rozpozna tego jegomościa po zdjęciu kiepskiej jakości. Ot i cała historyja
Następnym razem będę sie starał znacznie więcej szczegółów uzbierać
-
Przemek Zięba
Bardzo ciekawy post. Jesli jeszcze masz te zwierzaki to prosze o kontakt. Ostatnio pobieralem ciekawe wszoly z labedzi ktore mialem pryjemnosc/nieprzyjemnosc sekcjonowac.
Generalnie nie tylko kleszczami zyje i chetnie przyjme wszelkie przejawy pasozytnictwa do oznaczen etc....
Poza oczywiscie ludzkim pasozytnictwem
Adres chetnie przesle na maila
prosze o kontakt
przemekzieba@gmail.com
Generalnie nie tylko kleszczami zyje i chetnie przyjme wszelkie przejawy pasozytnictwa do oznaczen etc....
Poza oczywiscie ludzkim pasozytnictwem
Adres chetnie przesle na maila
prosze o kontakt
przemekzieba@gmail.com
- mwkozlowski