FOLIA HEYROVSKYANA
FOLIA HEYROVSKYANA
Witam, jak okreslicie przydatnosc Folia Heyrovskyana w waszym zainteresowaniu, przydatnosc przy oznaczaniu, etc...
Mam na mysli zwlaszcza ilustrowane, zdjeciowe przeglady poszczegolnych rodzin
pozdr
p.
Mam na mysli zwlaszcza ilustrowane, zdjeciowe przeglady poszczegolnych rodzin
pozdr
p.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
potwierdzam, bom widział. Co do kózek to co prawda nie widziałem, ale jest to tak duża grupa, że do oznaczeń podchodziłbym z rezerwą. Silfy i majki owszem - cudnie zrobione.Jarosław Bury pisze:Prezentowany przeze mnie klucz do majek to właśnie FH...
Kupiłem ostatnio też do Silphidae - wg. mnie b. dobre skany...
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
No w Paradoxie drozej niz w ART Insect, o parę złotych ale cholera wie jak liczyć, bo złotówka mocna wejdź na stronę Kabourka
http://www.kabourek.cz/vypis.php?N=EX&K ... 7bcbe84c51
wychodzi chociażby zeszyt z Silphami 7 euro
euro po 3,70 w zaokrągleniu
wychodzi jakieś 25-26 złotych.
w jednym entomo sklepie w PL 27 w drugim 28 zeta
wszędzie dochodzą koszty przesyłki.
Pośrednik tzn sklep musi zarobić i zarabia ponieważ z pewnością kupuje po cenach hurtowych. No ale z czegoś żyć trzeba
Uwzględniając ceny w Czechach niewiele w tym przypadku wyższe niż w Polsce, uwzględniając że jest to czeskie wydawnictwo, źle nie jest. Natomiast sprzęt owszem czeski sprzęt jest w Polsce sporo droższy.
Mówimy cały czas o zakupach od producenta w Czechach, a takie możliwości z tego co wiem sa.
Z drugiej zaś strony musimy pomyśleć - pośrednika w tym wypadku sklep polski też koszty ponosi.
dla mnie najbardziej optymalne byłoby płacenie kartą kredytową w czeskich sklepach internetowych przy większych zakupach można by było wyjść na swoje, no trochę zaoszczędzić.
http://www.kabourek.cz/vypis.php?N=EX&K ... 7bcbe84c51
wychodzi chociażby zeszyt z Silphami 7 euro
euro po 3,70 w zaokrągleniu
wychodzi jakieś 25-26 złotych.
w jednym entomo sklepie w PL 27 w drugim 28 zeta
wszędzie dochodzą koszty przesyłki.
Pośrednik tzn sklep musi zarobić i zarabia ponieważ z pewnością kupuje po cenach hurtowych. No ale z czegoś żyć trzeba

Uwzględniając ceny w Czechach niewiele w tym przypadku wyższe niż w Polsce, uwzględniając że jest to czeskie wydawnictwo, źle nie jest. Natomiast sprzęt owszem czeski sprzęt jest w Polsce sporo droższy.
Mówimy cały czas o zakupach od producenta w Czechach, a takie możliwości z tego co wiem sa.
Z drugiej zaś strony musimy pomyśleć - pośrednika w tym wypadku sklep polski też koszty ponosi.
dla mnie najbardziej optymalne byłoby płacenie kartą kredytową w czeskich sklepach internetowych przy większych zakupach można by było wyjść na swoje, no trochę zaoszczędzić.
-
Warto zakupić przy okazji pobytu na giełdzie w Pradze lub innej entomologicznej. Ja swóje pierwsze zeszyty w ten sposób nabyłem. Wtedy było to jakieś 1/3 taniej. No i oprócz owadów jest to też jakaś namacalna pamiątka pobytu.
Pozdrawiam i polecam jako literaturę wstępnego ,terenowego oznaczania
Rafał
Pozdrawiam i polecam jako literaturę wstępnego ,terenowego oznaczania
Rafał
Może bardzo uważasz i dlatego nic się nie dzieje. Ale gdzieś w Europie, gdy w plecaku oprócz paru dupslików znajdzie sie składana piłka do obcinania patyków, aparat itp. to można przy wkładaniu ją pozginać. A ja mam do tego zdolności, chociaż szanuję książki i je kolekcjonuję jak Przemo.CARABUS12 pisze:to książeczke trzymam w zamykanej foliowej torebce
i nic sie jej nie dzieje od 2 lat
Re: FOLIA HEYROVSKYANA
Mam wszystkie Folia Heyrovskyana, mogę pomóc 

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:08:11 19:45:02Image taken on:środa, 11 sierpnia 2010, 17:45Focus length:26 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:400Camera-model:NIKON D40
przykład kolor płytek 

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:10:27 18:37:42Image taken on:wtorek, 27 października 2009, 17:37Camera-model:HP Scanjet Djf4100
- 21.jpg (71.34 KiB) Przejrzano 3460 razy
- File0031.jpg (88.15 KiB) Przejrzano 3460 razy
- img211.jpg (108.01 KiB) Przejrzano 3459 razy
- img277.jpg (107 KiB) Przejrzano 3459 razy
- img524.jpg (86.22 KiB) Przejrzano 3459 razy
- img567.jpg (82.71 KiB) Przejrzano 3459 razy
- Tenebrionidae 18.jpg (86 KiB) Przejrzano 3459 razy
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
Dawid pamiętasz jeszcze ten wątek?
viewtopic.php?f=110&t=12761&p=112253#p112253
Czyli mam rację niestety, wypowiedź Pawła to walka z wiatrakami!
viewtopic.php?f=110&t=12761&p=112253#p112253
Czyli mam rację niestety, wypowiedź Pawła to walka z wiatrakami!
Ale jakość tych zdjęć okazów
Jacek troszkę źle to odczytujesz byłem ciekaw jak to wygląda w środku bo nie miałem kontaktu z tymi książkami. A tamten temat pamiętam (straszny się tam offtop zrobił) dopisałem się tam po prostu do listy. Sam tak wysyłałem innym różne pdf w innych podobnie wyglądających tematach.

Jacek troszkę źle to odczytujesz byłem ciekaw jak to wygląda w środku bo nie miałem kontaktu z tymi książkami. A tamten temat pamiętam (straszny się tam offtop zrobił) dopisałem się tam po prostu do listy. Sam tak wysyłałem innym różne pdf w innych podobnie wyglądających tematach.
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 6 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
Trzeba ściągać tyle literatury w formie elektronicznej ile się da. Jest tego w sieci bardzo dużo, zwłaszcza na rosyjskich serwerach. Myślę, że stopniowo będzie to utrudniane, tak jak ma to miejsce z muzyką i filmami. Jest to walka z wiatrakami w pewnym sensie bo co chwilę opracowywane są nowe metody wymiany plików. Moim zdaniem znacznie skuteczniejsze jest obniżenie ceny i sprzedawanie tanio wydawnictw w formie elektronicznej.
To jest tak jak z radarami na drograch - złe podejście, zamiast naprawić drogi, ogranicza się prędkość za pomocą radarów, kar i kontroli.
To jest tak jak z radarami na drograch - złe podejście, zamiast naprawić drogi, ogranicza się prędkość za pomocą radarów, kar i kontroli.
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
Takie sprawy załatwia się na priv. Co o tobie będzie ktoś mówił, to twoja sprawa, pracujesz na własną opinię. Ale może warto pomyśleć o spokoju innych? To nic nie kosztuje.