(jeśli ktoś dysponuje w wersji pdf czymś takim - GUTOWSKI J.M., 1995. Kózkowate (Coleoptera, Cerambycidae) wschodniej części Polski. Prace IBL, 811: 3 - 189 i mógłby udostępnić...

Byłoby, ale musiałbym zebrać dane od kilku osóbRozważ więc, czy nie byłoby korzystniej gdybyś zebrał te niepublikowane dane zusammen do kup
No tu jakoś bym sobie poradziłJacek Kalisiak pisze:Znalezienie sposobu na ich opublikowanie bywa trudne
Prof. Gutowski podał już Ch. varius z krain: Pojezierze Mazurskie, Niz. Mazowiecka, Podlasie, P. Białowieska, Wyż. Lubelska, Beskid Wsch., Pieniny. Na terenie kilku z nich położone są zebrane przeze mnie stanowiska .Pawel Jaloszynski pisze:sposobem na publikowanie takich danych jest dodanie ich do stanowisk z krain, z ktorych taki gatunek jeszcze podawany nie byl
To prawdaPawel Jaloszynski pisze:Kozkarze to tacy dziwni ludzie, ktorzy duzo wiedza, a z bardzo malymi wyjatkami prawie nic nie publikuja i pewnie musisz po prostu napisac konkretny tekst i zwrocic sie do jednej-dwoch osob, ktore moga miec inne dane, zeby dopisali swoje stanowiska, nazwiska i adresy do takiej pracy.
Taka praca oczywiście byłaby sensowna. Jak jednak wspomniałem, nie zajmuję się kózkami i nie wiem, czy wypada mi brać się za pisanie takiego podsumowania, dysponując własnymi, pojedynczymi danymiMarek Miłkowski pisze:Zbierz niepublikowane dane dotyczące wszystkich gatunków z rodzaju Chlorophorus występujących w Polsce...praca będzie miala sens