Motyle wschodniej części Palearktyki niekiedy do złudzenia przypominają te dobrze nam znane z zachodniego subregionu - oto kilka wiechetek - ciekawy jestem, czy ktoś podejmie się oznaczenia ich do rodzaju, lub może nawet do gatunku?
PS. Dla ułatwienia dodam, że wszystkie te gatunki pochodzą z Japonii
Prawdę mówiąc nie myślałem o konkursie, a jedynie o zaprezentowaniu kilku, ciekawych z mojego punktu widzenia, gatunków garbatek!
Oczywiście nagroda może się pojawić np. H. tithymali deserticola z Tunezji.
PS. zagadka jest faktycznie trudna, jest b. wiele podobnych gatunków garbatek w Japonii, dodatkowo nie ma odniesienia co do wielkości poszczególnych osobników prezentowanych na zdjęciach. Niemniej jednak wydaje się możliwa do rozwiazania.
Paweł - byłeś bardzo blisko - - prawidłowo odgadłeś ..5.. prezentowanych gatunków... Moje gratulacje
Nie podaję dokładnie wyniku, by nie zepsuć zabawy innym
PS. Ponieważ pojawiła się nazwa Ptilodon kuwayamae (Matsumura, 1919) - warto zaznaczyć, że takson ten jest w różny sposób traktowany przez różne żródła - Japończyucy traktują go jako odrębny gatunek, wielu autorów uważa go jednak za podgatunek dobrze nam znanej P. capucina L.
Min. w Moths of North Korea (Lepidoptera, Heterocera, Macrolepidoptera - parts), w Insects of Korea series 7, K.T. Park, L. Ronkay, L. Przybyłowicz.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 października 2007, 21:01 przez Jarosław Bury, łącznie zmieniany 3 razy.
Brawo, to jest prawidłowy zestaw gatunków -
Ptilodon robusta jest znacznie mniejszy od Ptilodon jezoensis, dochodzi do 40mm rozpiętości skrzydeł, podczas gdy ten drugi gatunek waha się od 40 do 50mm - doskonale widać to w gablocie, ale niestety nie na zaprezentowanych przeze mnie zdjęciach - gratuluję dociekliwości - nagroda należy do Ciebie!
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 października 2007, 21:06 przez Jarosław Bury, łącznie zmieniany 1 raz.
Dodać jeszcze warto, że rodzaj Fusapteryx przez część autorów nie jest uznawany a takson ladislai (Oberthür, 1880) traktowany jest jako jeden z gatunków w obrębie rodzaju Ptilodon - min. w Moths of North Korea (Lepidoptera, Heterocera, Macrolepidoptera - parts), w Insects of Korea series 7, K.T. Park, L. Ronkay, L. Przybyłowicz. 2001.
Tak po prawdzie, to rzeczywiście odgadłem wszystkie gatunki, ale dwa zamieniłem miejscami. Nawet się temu zbytnio nie dziwię, bo oba są do siebie dosyć podobne, a o różnicy w wielkości nie wiedziałem, i faktycznie nie widać tego na zdjęciach. Zdjęcia, jakich użyłem do porównania, też nie były najwyższej jakości. Zawsze można się czegoś na takich zagadkach nauczyć.
Tak jest Antku, Twój zestaw odpowiedzi zawierał wszystkie prezentowane przeze mnie gatunki, ale w nieco innej kolejności - a swoją drogą ciekawe są te garbatki, nieprawdaż