larwa żuka pod dębem

Lucanidae, Trogidae, Glaresidae, Bolboceratidae, Scarabaeidae, Geotrupidae i Ochodaeidae.
Awatar użytkownika
ZbyszekZalewski
UTM: CA45
Kontakt:

larwa żuka pod dębem

Post autor: ZbyszekZalewski »

znalazłem larwę żuka mała ma około 2 cm z pomarańczową głowa larwa cała biała ale pokryta rdzawą szczecinką
była pod dębem a włściwie pomiędzy drzewami gdzie rosły sosna brzoza dąb na skraju polany

wsadziłem do ziemi i... mogę oddać :) chyba że to jest młody nasicornis albo cos podobnego:) w każdym badź razie niewiem co mogę znim zrobić...

pozdrawiam
Zibi
Awatar użytkownika
ptica

Re: larwa żuka pod dębem

Post autor: ptica »

ZbyszekZalewski pisze:znalazłem larwę żuka mała ma około 2 cm z pomarańczową głowa larwa cała biała ale pokryta rdzawą szczecinką
była pod dębem a włściwie pomiędzy drzewami gdzie rosły sosna brzoza dąb na skraju polany

wsadziłem do ziemi i... mogę oddać :) chyba że to jest młody nasicornis albo cos podobnego:) w każdym badź razie niewiem co mogę znim zrobić...

Na 100% nie jest to larwa rohatyńca. Jego "maleńkie" larwy mają do 12cm długości. Rozwój też jest inny bo praktycznie w Polsce tylko w trocinach lub kompostach. Tą którą znalazłeś to prawdopodobnie któryś z mniejszych poświętnikowatych, który wypadł z dziupli, gdzie był mursz. A jak masz wątpliwości to przyjedź ( masz parę kilometrów od Gliwic) do Rudzińca. Pozdrawiam również Zibi.
Awatar użytkownika
ZbyszekZalewski
UTM: CA45
Kontakt:

Post autor: ZbyszekZalewski »

Witaj

znalazłem ją w ziemi na głębokości około 15 cm
niestety parę dni temu zajżałem do owej larwy i niestety była martwa... nie mam pojęcia co zrobiłem źle...
ale miło wiedzieć że ma się blisko kogoś z podobnymi zaintteresowaniami :) czym się interesujesz dokładnie??

Pozdr.
Zbyszek
Awatar użytkownika
ptica

Post autor: ptica »

Interesuję się kozami, chrząszczami, szczególnie leśnymi. Larwy wielu gatunków są do siebie b.podobne i dlatego na odległość trudno o dokładną identyfikację. pozdr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „SCARABAEOIDEA”