fruczak gołąbek - migrant, czy zimujacy?
-
bawoli
- UTM: szamotuly
fruczak gołąbek - migrant, czy zimujacy?
Witam, został zaobserwowany w ogrodzie 14.03.2026. Czy można przypuszczać, że zimował, czy jest to wczesny przylot? Napłynęło ciepłe powietrze z południa, więc mam wątpliwości. Pozdrawiam.
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Re: fruczak gołąbek - migrant, czy zimujacy?
Zimujący. Migracje z południa tak wczesną wiosną należy raczej wykluczyć.
- krzem
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Czyli kolejny gatunek, który zyskuje na ociepleniu klimatu oraz przesuwaniu się stref klimatycznych w kierunkach biegunów....
-
bawoli
- UTM: szamotuly
Dziękuję za odpowiedź. Nie wspomniałem, że obserwacja miała miejsce w okolicach Szamotuł, w Wielkopolsce. Fruczak posilał się na jaśminie nagokwiatowym i był widziany również kilka dni wcześniej. Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
To nie ma związku z ocieplaniem klimatu. To jest normalna sytuacja. Motyl pojawia sie już w lutym i są to osobniki oczywiscie zimujące a nie migrujące.krzem pisze: 21 marca 2026, 11:57 - sob Czyli kolejny gatunek, który zyskuje na ociepleniu klimatu oraz przesuwaniu się stref klimatycznych w kierunkach biegunów....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- krzem
W sytuacji gdy mówimy o zimie jako czynniku selekcji, ocieplenie klimatu bezpośrednio przełoży się na przeżywalność, sukces reprodukcyjny w następnym sezonie oraz zwiększeniu zasięgu występowania gatunku.
Jeśli to zadziałało u modliszek, tygrzyków paskowanych, iluś tam gatunków mszyc, dlaczego nie miałoby działać w przypadku fruczaków?
Zasięgi występowania gatunków przesuwają się w kierunku biegunów. Dzieje się to we wszystkich ekosystemach na obydwu półkulach.
Jeśli to zadziałało u modliszek, tygrzyków paskowanych, iluś tam gatunków mszyc, dlaczego nie miałoby działać w przypadku fruczaków?
Zasięgi występowania gatunków przesuwają się w kierunku biegunów. Dzieje się to we wszystkich ekosystemach na obydwu półkulach.
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Ja cały czas nawiązuję do glównego pytania, w ktorym była teza:krzem pisze: 25 marca 2026, 16:28 - śr W sytuacji gdy mówimy o zimie jako czynniku selekcji, ocieplenie klimatu bezpośrednio przełoży się na przeżywalność, sukces reprodukcyjny w następnym sezonie oraz zwiększeniu zasięgu występowania gatunku.
Zimował - tak. I to nie jest dziwne. W przypadku ocieplenia zwiększa się przeżywalność a to przełoży się jedynie na ilość obserwacji. Natomiast nie mamy tutaj do czynienia z przylotem z masą cieplejszego powietrza. oczywiscie ocieplenie przełoży się na przesuwanie granicy obserwacji osobników przezimowanych.bawoli pisze: 17 marca 2026, 13:32 - wt Czy można przypuszczać, że zimował, czy jest to wczesny przylot? Napłynęło ciepłe powietrze z południa, więc mam wątpliwości. Pozdrawiam.
Pisalem w drugim poscie
Sama obserwacja nie ma związku z ocieplaniem Ilość takich obserwacji już ma, bo w miarę ocieplania tych obserwacji będzie więcej. Tak więc nie neguję korzystnego wpływu ocieplenia na ilość obserwacji czy przesuwanie się granicy występowania czy obserwowania gatunku, tylko odnoszę się do pytania, że nie ma to związku z ciepłym powietrzem i migracją osobnika. Migrację należy wykluczyć a wpływ ocieplenia na tą obserwację nie jest czynnikiem przyczynowo-skutkowym, bo to jest normalna obserwacja. Gdybyśmy rozpatrywali ilościoowo przypadek, ze mamy w tym roku wzrost obserwacji w stosunku do lat poprzednich to wtedy ocieplenie będzie pierwszym czynnikiem, który weźmiemy pod uwagę..To nie ma związku z ocieplaniem klimatu. To jest normalna sytuacja. Motyl pojawia sie już w lutym i są to osobniki oczywiscie zimujące a nie migrujące.
Cieszę się, że Forum dyskusyjne jest forum dyskusyjnym, tak sobie można porozmawiać. nie upieram się, czekam na argumentty, bo może są jakieś mocne przesłanki za tym, że odbywa się wczesną wiosną migracja tego gatunku, może są jakieś slady, fakty czy też publikacje.
- krzem
Jacku, mój pierwszy post był w zasadzie dygresją do głównego wątku i zgadzam się z Tobą.
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Tak wiem, też i ja nawiązuję do głównego pytania, prowadzimy równoległe dyskusje 
W entomologii już nic mnie nie zdziwi, jesli ktoś potrafiłby udowodnić przyloty fruczaków w styczniu to jestem w stanie zaakceptować to a nawet .... w zmianę płci podczas lotu czy też zmianę orientacji politycznej u fruczaków po przylocie do Polski z Włoch
W entomologii już nic mnie nie zdziwi, jesli ktoś potrafiłby udowodnić przyloty fruczaków w styczniu to jestem w stanie zaakceptować to a nawet .... w zmianę płci podczas lotu czy też zmianę orientacji politycznej u fruczaków po przylocie do Polski z Włoch