Sklepy ze sprzetem entomo
-
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 1 time
Sklepy ze sprzetem entomo
Jak w temacie. Czy w polsce nadal dzialaja jakiekolwiek sklepy entomologiczne? Wszystkie, na ktore natrafilem przez google maja strony wygladajace na niezmieniane od dawna, np Paradox 2008 rok, entomon ostatni news z przed 2-3 lat jak dobrze pamietam.
-
- Specjalność: pszczoły
- Podziękowano: 2 times
Re: Sklepy ze sprzeztem entomo
Paradox ma antycznie wyglądającą stronę, ale cały czas działa. Jeśli nie ufasz stronie, to możesz też przedzwonić, numer podany w zakładce "kontakt" jest aktualny.
- Witold2
- profil zainteresowan: Makrofotografia
- Podziękował(-a): 11 times
- Kontakt:
Dwa tygodnie temu próbowałem u nich (w Paradox) złożyć zamówienie. Niestety zero reakcji i brak odpowiedzi na mail.
Może faktycznie zadzwonię jeszcze
Edit: "numer jest niedostępny"
W.
Może faktycznie zadzwonię jeszcze
Edit: "numer jest niedostępny"
W.
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 6 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
Za zachodzie prawie wszystkie sklepy entomologiczne się pozamykały, w USA największy BioQuip także a istaniał od ponad 100 lat. Będzie tylko gorzej. Młodych entomologów jest coraz mniej, starsi powoli odchodzą. Taka rzeczywistość. W społeczeństwie nie szanuje się ludzi chcących się uczyć, być w czymś dobrym, nie ma autorytetów - nie szanuje się ludzi mądrych, zamiast tego promuje się pustogłowia w drogich samochodach, influencerów wszelkiej maści itp. dno. W mediach problemem jest wrzód pomiędzy pośladkami jakiejś gwiazdy albo jej wypadający "cycek" w czasie koncertu a informacje kto kupił jakąś rezydencję za x milionów powoduje wypieki na twarzach czytelników.
Tak więc kupuj zapas tego co potrzebujesz, póki jeszcze jest gdzie, bo za rok czy dwa będziesz robił szpilki z drutu od szczotek do metalu jak to dawniej bywało.
W Polsce poza Paradox jest jeszcze ArtInsect a w Europie sklepy w Czechach, Niemczech i Wielkiej Brytanii - oczywiście tam przesyłki są droższe.
Tak więc kupuj zapas tego co potrzebujesz, póki jeszcze jest gdzie, bo za rok czy dwa będziesz robił szpilki z drutu od szczotek do metalu jak to dawniej bywało.
W Polsce poza Paradox jest jeszcze ArtInsect a w Europie sklepy w Czechach, Niemczech i Wielkiej Brytanii - oczywiście tam przesyłki są droższe.
-
Paradox co najmniej od miesiąca nie odpisuje na maile, telefony nieczynne
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
-
No coz, cale zycie powtarzam ze polski system edukacji naszczescie niewyplenil ze mnie checi zdobywania wiedzy, a ciekawosc jest raczej moim przeklenstwem niz blogoslawienstwem miedzy innymi dlatego ze juz mi sie ksiazki w domu niemieszcza.
Wracajac do tematu rozumiem ze Artinsect jest dzialajcy i mozna smialo u nich zamawiac?
Jesli mozna poprosilbym tez namiary na jakies zachramaniczne sklepy.

Wracajac do tematu rozumiem ze Artinsect jest dzialajcy i mozna smialo u nich zamawiac?
Jesli mozna poprosilbym tez namiary na jakies zachramaniczne sklepy.
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
wpisz w google:
entomological shop
insect pins
wyskoczy Ci kilkanaście sklepów w Europie.
entomological shop
insect pins
-
mialem raczej na mysli sprawdzone/polecane sklepyGrzegorz Banasiak pisze: ↑czwartek, 21 sierpnia 2025, 19:16 wpisz w google:
entomological shop
insect pins
-
- Specjalność: pszczoły
- Podziękowano: 2 times
No już bez przesady. Jasne, entomologia nie jest najbardziej obleganą dziedziną, a taksonomia jest niedofinansowana, ale cały czas robi się w tej dziedzinie dużo - również na uczelniach, w muzeach, a tam szpilki też wciąż są potrzebne i jeszcze dłuuugo będą. Prędzej uwierzę, że obecne sklepy zostaną wykończone przez aliexpress czy temu (tak, jest tam sprzęt entomo, nie wiem jakiej jakości, bo jednak póki mogę, to wolę wspierać lokalne sklepyGrzegorz Banasiak pisze: ↑czwartek, 21 sierpnia 2025, 13:35

Z Paradoxu kupowałam coś w lipcu. Z tego co piszecie, to najwyraźniej zaraz potem pan Skibiński zniknął

- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Może trochę przerysowałem, żeby dodać emocji ale kierunek na pewno jest taki jak opisałem.
Wiele muzeów częściowo zrezygnowało ze szpilek entomologicznych używając w opcji "double pinning" szpilek aluminiowych, wieloktronie tańszych i równie trwałych.
Wiele muzeów częściowo zrezygnowało ze szpilek entomologicznych używając w opcji "double pinning" szpilek aluminiowych, wieloktronie tańszych i równie trwałych.
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
Zaciekawiłeś mnie Grzegorzu. Możesz coś więcej napisać na ten temat? Jakieś linki do "aluminiowych szpilek"?Grzegorz Banasiak pisze: ↑piątek, 22 sierpnia 2025, 10:32 używając w opcji "double pinning" szpilek aluminiowych
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Nie kupowałem, widziałem tylko przy okazach. Przykład w załączeniu. I rzeczywiście przy "doubl4e pinning", również przy kartonikach można użyć aluminiowych bo to niczego nie zmienia, poza kosztami.
- meadowlark
Na początku lipca zamawiałam w Paradox i rozmawiałam z właścicielem przez tel. (pod numerem podanym na stronie). Przesyłka przyszła, kontakt bardzo miły.
Na początku sierpnia zamawiałam również w Artinsect. Kontakt via e-mail - wszystko sprawnie. Przesyłka dotarła. Bez zastrzeżeń.
-
Co do szpilek to polecam chińskie z aliexpress, nie są złe i przede wszystkim są tanie (6-8zł/100). Tutaj przykładowy link: https://pl.aliexpress.com/item/1005007959502583.html .Ich wadą jest że są trochę mniej sztywne od sphinxa i część szpilek ma lekkie zadziory na ostrym końcu.
-
no własnie te wady wg mnie powodują że są znacznie gorsze, od tych z paradoxu czy artinsecta.
Co najwyzej nadaja sie do przybicia skrzydeł tasiemkami, ale nigdy ich nie uzywam jako 1 szpilki w korpus motyla. jak widze tez takiego motyla na takiej szpilce to wole serio doplacic kilka złotych i kupić lepsze. Ale to moje prywatne zdanie i opinia:)
Co najwyzej nadaja sie do przybicia skrzydeł tasiemkami, ale nigdy ich nie uzywam jako 1 szpilki w korpus motyla. jak widze tez takiego motyla na takiej szpilce to wole serio doplacic kilka złotych i kupić lepsze. Ale to moje prywatne zdanie i opinia:)