Sklepy ze sprzetem entomo

Jampel
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 1 time

Sklepy ze sprzetem entomo

Post autor: Jampel »

Jak w temacie. Czy w polsce nadal dzialaja jakiekolwiek sklepy entomologiczne? Wszystkie, na ktore natrafilem przez google maja strony wygladajace na niezmieniane od dawna, np Paradox 2008 rok, entomon ostatni news z przed 2-3 lat jak dobrze pamietam.
Justyna
Specjalność: pszczoły
Podziękowano: 2 times

Re: Sklepy ze sprzeztem entomo

Post autor: Justyna »

Paradox ma antycznie wyglądającą stronę, ale cały czas działa. Jeśli nie ufasz stronie, to możesz też przedzwonić, numer podany w zakładce "kontakt" jest aktualny.
Awatar użytkownika
Witold2
profil zainteresowan: Makrofotografia
Podziękował(-a): 11 times
Kontakt:

Post autor: Witold2 »

Dwa tygodnie temu próbowałem u nich (w Paradox) złożyć zamówienie. Niestety zero reakcji i brak odpowiedzi na mail.

Może faktycznie zadzwonię jeszcze

Edit: "numer jest niedostępny"

W.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 6 times
Podziękowano: 4 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Za zachodzie prawie wszystkie sklepy entomologiczne się pozamykały, w USA największy BioQuip także a istaniał od ponad 100 lat. Będzie tylko gorzej. Młodych entomologów jest coraz mniej, starsi powoli odchodzą. Taka rzeczywistość. W społeczeństwie nie szanuje się ludzi chcących się uczyć, być w czymś dobrym, nie ma autorytetów - nie szanuje się ludzi mądrych, zamiast tego promuje się pustogłowia w drogich samochodach, influencerów wszelkiej maści itp. dno. W mediach problemem jest wrzód pomiędzy pośladkami jakiejś gwiazdy albo jej wypadający "cycek" w czasie koncertu a informacje kto kupił jakąś rezydencję za x milionów powoduje wypieki na twarzach czytelników.

Tak więc kupuj zapas tego co potrzebujesz, póki jeszcze jest gdzie, bo za rok czy dwa będziesz robił szpilki z drutu od szczotek do metalu jak to dawniej bywało.

W Polsce poza Paradox jest jeszcze ArtInsect a w Europie sklepy w Czechach, Niemczech i Wielkiej Brytanii - oczywiście tam przesyłki są droższe.
tomaszk

Post autor: tomaszk »

Paradox co najmniej od miesiąca nie odpisuje na maile, telefony nieczynne
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

No to kupuj gdzie indziej, czekanie nie ma sensu.
Jampel

No coz, cale zycie powtarzam ze polski system edukacji naszczescie niewyplenil ze mnie checi zdobywania wiedzy, a ciekawosc jest raczej moim przeklenstwem niz blogoslawienstwem miedzy innymi dlatego ze juz mi sie ksiazki w domu niemieszcza. :D

Wracajac do tematu rozumiem ze Artinsect jest dzialajcy i mozna smialo u nich zamawiac?

Jesli mozna poprosilbym tez namiary na jakies zachramaniczne sklepy.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

wpisz w google:
entomological shop
insect pins
wyskoczy Ci kilkanaście sklepów w Europie.
Jampel

Grzegorz Banasiak pisze: czwartek, 21 sierpnia 2025, 19:16 wpisz w google:
entomological shop
insect pins
wyskoczy Ci kilkanaście sklepów w Europie.
mialem raczej na mysli sprawdzone/polecane sklepy
Justyna
Specjalność: pszczoły
Podziękowano: 2 times

Post autor: Justyna »

Grzegorz Banasiak pisze: czwartek, 21 sierpnia 2025, 13:35
Tak więc kupuj zapas tego co potrzebujesz, póki jeszcze jest gdzie, bo za rok czy dwa będziesz robił szpilki z drutu od szczotek do metalu jak to dawniej bywało.
No już bez przesady. Jasne, entomologia nie jest najbardziej obleganą dziedziną, a taksonomia jest niedofinansowana, ale cały czas robi się w tej dziedzinie dużo - również na uczelniach, w muzeach, a tam szpilki też wciąż są potrzebne i jeszcze dłuuugo będą. Prędzej uwierzę, że obecne sklepy zostaną wykończone przez aliexpress czy temu (tak, jest tam sprzęt entomo, nie wiem jakiej jakości, bo jednak póki mogę, to wolę wspierać lokalne sklepy :) ) niż że sprzęt entomo przestanie być dostępny.

Z Paradoxu kupowałam coś w lipcu. Z tego co piszecie, to najwyraźniej zaraz potem pan Skibiński zniknął ;) Może wyjechał na jakąś wyprawę ;) Zdaje się, że on ten sklep prowadzi jednoosobowo? @Jampel możesz też zaczekać na kolejną giełdę entomologiczną w Bytomiu i tam sobie kupić na miejscu, jeszcze ci doradzą ;)
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Może trochę przerysowałem, żeby dodać emocji ale kierunek na pewno jest taki jak opisałem.
Wiele muzeów częściowo zrezygnowało ze szpilek entomologicznych używając w opcji "double pinning" szpilek aluminiowych, wieloktronie tańszych i równie trwałych.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Grzegorz Banasiak pisze: piątek, 22 sierpnia 2025, 10:32 używając w opcji "double pinning" szpilek aluminiowych
Zaciekawiłeś mnie Grzegorzu. Możesz coś więcej napisać na ten temat? Jakieś linki do "aluminiowych szpilek"?
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Nie kupowałem, widziałem tylko przy okazach. Przykład w załączeniu. I rzeczywiście przy "doubl4e pinning", również przy kartonikach można użyć aluminiowych bo to niczego nie zmienia, poza kosztami.
Załączniki
pinned-insect-stage-one-760-x-435.jpg
pinned-insect-stage-one-760-x-435.jpg (80 KiB) Przejrzano 375 razy
Awatar użytkownika
meadowlark

Post autor: meadowlark »

Jampel pisze: wtorek, 19 sierpnia 2025, 15:37 Jak w temacie. Czy w polsce nadal dzialaja jakiekolwiek sklepy entomologiczne? Wszystkie, na ktore natrafilem przez google maja strony wygladajace na niezmieniane od dawna, np Paradox 2008 rok, entomon ostatni news z przed 2-3 lat jak dobrze pamietam.
Na początku lipca zamawiałam w Paradox i rozmawiałam z właścicielem przez tel. (pod numerem podanym na stronie). Przesyłka przyszła, kontakt bardzo miły.
Na początku sierpnia zamawiałam również w Artinsect. Kontakt via e-mail - wszystko sprawnie. Przesyłka dotarła. Bez zastrzeżeń.
tomaszk

Post autor: tomaszk »

Co do szpilek to polecam chińskie z aliexpress, nie są złe i przede wszystkim są tanie (6-8zł/100). Tutaj przykładowy link: https://pl.aliexpress.com/item/1005007959502583.html .Ich wadą jest że są trochę mniej sztywne od sphinxa i część szpilek ma lekkie zadziory na ostrym końcu.
Przestrojnik

Post autor: Przestrojnik »

no własnie te wady wg mnie powodują że są znacznie gorsze, od tych z paradoxu czy artinsecta.
Co najwyzej nadaja sie do przybicia skrzydeł tasiemkami, ale nigdy ich nie uzywam jako 1 szpilki w korpus motyla. jak widze tez takiego motyla na takiej szpilce to wole serio doplacic kilka złotych i kupić lepsze. Ale to moje prywatne zdanie i opinia:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ABC - zbiór porad”