Benibotarus taygetanus
Benibotarus taygetanus
Dzień dobry
Na początku sierpnia natknęłam się na Ślęży na chrząszcza, którego na iNaturalist zidentyfikowano jako Benibotarus taygetanus.
Jako że jest to chyba dosyć rzadki gatunek w Polsce, chciałabym potwierdzić, czy faktycznie to jest właśnie ten chrząszcz.
Z tego co czytam, współcześnie potwierdzone stanowiska tego gatunku w Polsce są w zupełnie innej okolicy...
Na początku sierpnia natknęłam się na Ślęży na chrząszcza, którego na iNaturalist zidentyfikowano jako Benibotarus taygetanus.
Jako że jest to chyba dosyć rzadki gatunek w Polsce, chciałabym potwierdzić, czy faktycznie to jest właśnie ten chrząszcz.
Z tego co czytam, współcześnie potwierdzone stanowiska tego gatunku w Polsce są w zupełnie innej okolicy...
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Podziękowano: 2 times
Re: Benibotarus taygetanus
Byłbym ostrożny z identyfikacja owadów z rodziny Lycidae z samych zdjęć. Jest kilka podobnych gatunków jak np. pospolity https://www.cassidae.uni.wroc.pl/Colpol ... aurora.htm
Dlatego się pytam - bo pierwotnie uznałam, że jest to Dictyoptera aurora.
Aczkolwiek kiedy później, po sugestii że to B. taygetanus, porównałam jego zdjęcia ze zdjęciami Dictyoptera aurora, które spotkałam wcześniej, faktycznie ten egzemplarz wygląda nieco inaczej, zwłaszcza pokrywy.
Stąd moja konsternacja.
Aczkolwiek kiedy później, po sugestii że to B. taygetanus, porównałam jego zdjęcia ze zdjęciami Dictyoptera aurora, które spotkałam wcześniej, faktycznie ten egzemplarz wygląda nieco inaczej, zwłaszcza pokrywy.
Stąd moja konsternacja.
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Wg klucza PTE Benibotarus ma trzy główne żeberka na pokrywach i jeden rząd okienkowatych komórek między pierwszym żeberkiem a szwem pokryw (Dictyoptera ma żeberka cztery i dwa rzędy "okienek"). - czyli tak, jak chrząszcz na zdjęciach.
Dziękuję.
Trochę zaskakujące znalezisko.
Z tego co udało mi się znaleźć, nie był notowany z tych okolic (znalazłam tylko informacje o stanowiskach w Puszczy Romnickiej, Białowieży, Beskidzie Wschodnim i Bieszczadach).
Fajnie wiedzieć, że Ślęża poza byciem turystycznym deptakiem ma jeszcze takie niespodzianki w zapasie
Trochę zaskakujące znalezisko.
Z tego co udało mi się znaleźć, nie był notowany z tych okolic (znalazłam tylko informacje o stanowiskach w Puszczy Romnickiej, Białowieży, Beskidzie Wschodnim i Bieszczadach).
Fajnie wiedzieć, że Ślęża poza byciem turystycznym deptakiem ma jeszcze takie niespodzianki w zapasie

- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
Również gratuluję udokumentowania nowego stanowiska tego rzadkiego chrząszcza.
A z ciekawości aż zrobiłem mapkę znanych polskich stanowisk.
A z ciekawości aż zrobiłem mapkę znanych polskich stanowisk.