Agapanthia intermedia

Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 10 times
Podziękowano: 3 times
Kontakt:

Agapanthia intermedia

Post autor: Rafał Celadyn »

Myślę, że to jakaś ziolarka (Phyotecia sp.),proszę o pomoc w oznaczeniu :wink: .Dla mnie coś pomiędzy Phyotecia coerulescens, a Phyotecia nigricornis, ale pewnie się mylę :mrgreen: ,pozdrowki Rafał.
----------------------------------------
...a może Stenostola ferrea...?
Załączniki
1.jpg
1.jpg (70.38 KiB) Przejrzano 3755 razy
Awatar użytkownika
Kacper
UTM: XU29

Post autor: Kacper »

Nic z tych gat.. :???: Nie, niech inni oznaczą :grin:
wojtas
UTM: VT79
Podziękowano: 4 times

Post autor: wojtas »

A może jednak ostatni strzał był dobry :mrgreen:
Awatar użytkownika
Kacper
UTM: XU29

Post autor: Kacper »

A czy jednak Stenostola ferrea nie ma za szerokiej głowy??? :?:
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Dzięki :smile:
Awatar użytkownika
Marcin Szewczyk
UTM: DD12
Specjalność: Cerambycidae

Post autor: Marcin Szewczyk »

Agapanthia violacea
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Dzięki Marcin :smile: ,teraz to nawet ja widzę że to ten gatunek :razz: ,pozdrowki Rafał.
Awatar użytkownika
Jacek H.

Post autor: Jacek H. »

Wyraźne białe owłosienie pokryw wskazuje , że jest to Agapanthia intermedia Ganglb.
Moze nieco szczegółów, co do okoliczności obserwacji np. czy była w pobliżu Knautia sp. świerzbnica?
brakkonta

Post autor: brakkonta »

:shock: dlaczego A.intermedia nie ma w wykazie kóz w rodzimym nam tutaj Forum, a np. Danilewski wykazuje go z Polski. No to w końcu intermedia jest w Polsce czy jej niet ? Ja wiem że granice państw to nijakie granice dla kóz, ale czeklist to czeklisty i jakiś w tym porządek trza zaprowadzić.
wojtas
UTM: VT79
Podziękowano: 4 times

Post autor: wojtas »

Nie ma jej w wykazie bo jedni uznają go za gatunek a inni nie . Czy jakoś tak.
Awatar użytkownika
CARABUS12
profil zainteresowan: WOT

Post autor: CARABUS12 »

Awatar użytkownika
Jacek H.

Fajny avatar Mazep :smile: . Wątek był już poruszany, Danilevski podaje A. intermedia z Polski z niewiadomych dla mnie przyczyn, pewnie widział lub ma okazy z Polski.
Problem czy jest to dobry gatunek juz dawno jest rozwiązany, po tym jak Svacha podał wyraźne różnice w morfologii larw (Svacha, 2001 w: Die Kafer Mitteleuropas, Larven 6). Różnice występują także w biologii, chodzi o rośliny żywicielskie. Natomiast różnice morfologiczne pomiędzy imagines A. violacea i A. intermedia są niewielkie. Osobiście do tej pory nie widziałem jeszcze okazu z Polski, który byłby na 100% A. violacea, a widziałem juz kilkadziesiąt okazów. Oznaczenia A. intermedia z Polski (m.in. Warszawa, Białowieża, Bieszczady) potwierdził Martin Rejzek. Pozostaje chyba przejrzeć dostępne, niesprawdzone jeszcze okazy i napisać jak to u nas jest z tymi zgrzytnicami.
brakkonta

Dzięki Jacku za uznanie dla mej jakże inteligentnie wyglądającej twarzy z nowego avataru :mrgreen: .
Co do tematu - w takim razie większość to byłyby intermedie ? Czy cecha z białym uwłosieniem pokryw, którą wspominasz, jest dobra? Podaj, prosim, cechy w porównaniu z intermedią - to ułatwi pracę i obserwacje.
Awatar użytkownika
Jacek H.

Mazepus, tutaj jest sporo o cechach i całym tym zamieszaniu wokół niebieskich zgrzytnic: viewtopic.php?t=367
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 stycznia 1970, 01:00 przez Jacek H., łącznie zmieniany 2 razy.
brakkonta

dzięki, dawno to było, to i umknęło.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Jacek H. pisze:Moze nieco szczegółów, co do okoliczności obserwacji np. czy była w pobliżu Knautia sp. świerzbnica?
Jak już wspominałem w innym temacie obydwie Agapanthia sp.(była jeszcze A.villosoviridescens) siedziały w Parku na budynku Dworku Zieleniewskich w Trzebini (UTM-CA 95),w parku trawa jest "golona" więc podszyt "nie istnieje",ale - park od strony zachodniej graniczy z murawami kserotermicznymi i podmokłymi łąkami.Roślina o której mówisz Jacku jest tutaj pospolita,nie sprawdzałem(ale sprawdzę :wink: )czy rośnie na tych łąkach,ale myśle, że można założyć z 95 % -tową pewnością że tak.
Co do oznaczenia ,to wykluczam siebie jako mogącego się wypowiadać na temat jaki to gatunek ,kózkami zajmuję się "dzień z nocą",więc postaram się wrzucić dokładne zdjęcie i na tym poprzestanę :wink:
Dzięki za pomoc ,a już wkrótce kolejna tym razem duuuża porcja do weryfikacjii :smile: Pozdrowki Rafał.
brakkonta

tak jeszcze a'propos powyższego, znaczy się tego białego owłosienia u intermedii. Pozwolę sobie zacytować Jerzego Gutowskiego z pracy"Kózkowate wschodniej części Polski":
"....Można zauważyć, że okazy A.violacea z północnych krańców zasięgu [np. Polska], są często mocniej biało owłosione"
......no i masz babo placek. Co w końcu z tym owłosieniem, no i czy jakowyś koniec tu jest ???
Awatar użytkownika
Jacek H.

J.M. pisze:A.violacea z północnych krańców zasięgu [np. Polska], są często mocniej biało owłosione
Bo to jest właśnie A. intermedia.

A do R. Celadyna, jeśli jest Knautia to powinny być na niej zgrzytnice. Dobry jest czerpak, jeśli jest dużo roślin.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Jacek H. pisze:jeśli jest Knautia to powinny być na niej zgrzytnice. Dobry jest czerpak, jeśli jest dużo roślin
viewtopic.php?t=8665&start=40 -w tym linku są zdjęcia stanowiska,niestety nie posiadam takiej wiedzy botanicznej ,żeby rozpoznać roślinę jeśli nie kwitnie :wink: , w każdym razie postaram się wziąć kumpla od roślin i może pójdzie lepiej.Pozdrowki Rafał.
P.S. Zdjęcia nie wrzucam ,bo i tak już wiadomo ,że to A.intermedia ,no chyba że komuś się przyda..?
Dzięki za pomoc !
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 maja 2009, 18:52 przez Rafał Celadyn, łącznie zmieniany 1 raz.
brakkonta

Jacek H. pisze:Bo to jest właśnie A. intermedia
no ale w tej pracy Autor idzie w zaparte, że to violacea, a intermedii nie ma - traktuje to jako formę (nawet nie jako podgatunek).
Awatar użytkownika
Jacek H.

J.M. pisze:w tej pracy Autor idzie w zaparte, że to violacea, a intermedii nie ma
W 1995 roku pewne fakty były jeszcze nieznane np. morfologia larw. Poza tym jak kto chce to może nie uznawać tego taksonu, jak i jakiegokolwiek innego. Żyjemy w wolnym kraju :cool:
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Wracając do tematu A.intermedia,po długich poszukiwaniach chyba odnalazłem stanowisko Knautia sp.,wrzucam kilka fotek,z prośbą o weryfikację oznaczenia :wink: .Na kwiatuszka trafiłem przypadkiem nieopodal domu ,to na razie jedyny kwitnący okaz.Na sprawdzanym stanowisku ,obok parku w Trzebini jeszcze nie znalazłem...pozdrowki Rafał.
------------------------------------------------------------------------------------
Na znalezionej roślinie nic nie siedziało ,ale u mnie jest dzisiaj może 12 st.C....
Załączniki
pokrój.jpg
pokrój.jpg (137.28 KiB) Przejrzano 3734 razy
liście.jpg
liście.jpg (143.76 KiB) Przejrzano 3728 razy
kwiat.jpg
kwiat.jpg (101.25 KiB) Przejrzano 3727 razy
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Dzisiaj na krzaczkach z poprzedniego postu ,pojawiła się weryfikacja moich domysłów -czy to ta roślina,na owady zawsze można liczyć :razz: ,na łodydze zauważyłem jeden okaz,który podczas focenia wdrapał się na kwiatek,po dokładniejszym przejrzeniu pobliskich świerzbnic i rosnących w ich towarzystwie krzaczków znalazłem jeszcze dwie Agapanthie (samca i samiczkę).Temperatura ok 13 st. C.,na pobliskiej łące odkryłem kolejne rośliny, ale poza 1 okazem Alosterny tabacicolor (chyba :cool: )"śpiącej " w kwitnącym kwiatku już nic nie znalazłem.Może, gdy zrobi się cieplej to powyłażą :smile: .Dołączam foty,drugi okaz siedział na roślinie obok, której nazwy niestety nie znam :cry: :wink: .Pozdrowki Rafał.
Załączniki
2.jpg
2.jpg (104.19 KiB) Przejrzano 3731 razy
1.jpg
1.jpg (94.41 KiB) Przejrzano 3738 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 30 times

Re: Agapanthia intermedia

Post autor: Aneta »

Odświeżam wątek, bo znalazłam wczoraj na moim ulubionym nieużytku, na kępach świerzbnicy, takie niebieskie Agapanthie - pierwszy raz je tu zaobserwowałam. Ze względu na roślinę oznaczyłam je właśnie jako A. intermedia (odłowiłam jedną sztukę, ale cecha z włoskami niespecjalnie mi pomogła, bo nie mam ani opatrzenia w rodzaju, ani materiału porównawczego). W każdym razie okaz dowodowy jest. 3 V, Kutno, CC 88.
Załączniki
DSCN2363.JPG
Original image recording time:
2025:05:03 14:28:59
Image taken on:
sobota, 3 maja 2025, 12:28
Focus length:
23.2 mm
Shutter speed:
1/250 Sec
F-number:
f/4.7
ISO speed rating:
400
Camera-model:
COOLPIX L310
DSCN2363.JPG (132.72 KiB) Przejrzano 405 razy
DSCN2367.JPG
Original image recording time:
2025:05:03 14:29:50
Image taken on:
sobota, 3 maja 2025, 12:29
Focus length:
23.2 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/4.7
ISO speed rating:
400
Camera-model:
COOLPIX L310
DSCN2367.JPG (239.16 KiB) Przejrzano 405 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 17 times
Podziękowano: 8 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Tak, to A.intermedia. A.violacea w Polsce nie występuje, jej pokrywy są całkowicie nieowłosione.
A.intermedia rozprzestrzeniła się w ostatniej dekadzie i jest spotykana w całej Polsce.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 30 times

Post autor: Aneta »

Jacek Kurzawa pisze: wtorek, 13 maja 2025, 11:01A.violacea w Polsce nie występuje, jej pokrywy są całkowicie nieowłosione.
O, to dla mnie nowość, ale fakt, że nie śledzę literatury kózkowej. Dzięki, Jacku, za potwierdzenie i info :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”