----------------------------------------
...a może Stenostola ferrea...?
Jak już wspominałem w innym temacie obydwie Agapanthia sp.(była jeszcze A.villosoviridescens) siedziały w Parku na budynku Dworku Zieleniewskich w Trzebini (UTM-CA 95),w parku trawa jest "golona" więc podszyt "nie istnieje",ale - park od strony zachodniej graniczy z murawami kserotermicznymi i podmokłymi łąkami.Roślina o której mówisz Jacku jest tutaj pospolita,nie sprawdzałem(ale sprawdzęJacek H. pisze:Moze nieco szczegółów, co do okoliczności obserwacji np. czy była w pobliżu Knautia sp. świerzbnica?
viewtopic.php?t=8665&start=40 -w tym linku są zdjęcia stanowiska,niestety nie posiadam takiej wiedzy botanicznej ,żeby rozpoznać roślinę jeśli nie kwitnieJacek H. pisze:jeśli jest Knautia to powinny być na niej zgrzytnice. Dobry jest czerpak, jeśli jest dużo roślin
O, to dla mnie nowość, ale fakt, że nie śledzę literatury kózkowej. Dzięki, Jacku, za potwierdzenie i infoJacek Kurzawa pisze: ↑wtorek, 13 maja 2025, 11:01A.violacea w Polsce nie występuje, jej pokrywy są całkowicie nieowłosione.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |