Trapik
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 7 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
Trapik
Spotykane w handlu trapiki mają zwykle trzy poziomy, nie jest to wystarczające i wysokości nie zawsze pasują do potrzeb. Dlatego używam trapików zrobionych samodzielnie z otworami o głębokości od 10-27mm/8-27mm.
Pozwala to na dowolne ustawianie okazów i etykietek na szpilce. Wykonany jest z twardej tektury z zewnątrz i pleksi + tektura wewnątrz. Jeden z nich ma większe otwory w części głębokości żeby można było mierzyć odległości od łebka szpilki.
Pozwala to na dowolne ustawianie okazów i etykietek na szpilce. Wykonany jest z twardej tektury z zewnątrz i pleksi + tektura wewnątrz. Jeden z nich ma większe otwory w części głębokości żeby można było mierzyć odległości od łebka szpilki.
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Re: Trapik
I kolejny trapik self-made tzn. zaprojektowany i wydrukowany na drukarce 3D. Otwory od 10-25mm i pomocniczy kawałek pianki.
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
Znalazłem ostatnio pracę na temat trapika: Ilia Vladimirov Gjonov, Andrey Hristozov, 2024: 3D printable model of an entomological pinning block, designed for precise positioning of entomological glue boards and labels.
Wydrukowałem sobie ten model, fajne innowacyjne podejście, zwłaszcza dotyczące równego nabijania kartoników i etykietek. Przetestowałem różne opcje nabijania, dość fajnie to działa. Brak w nim jeszcze tylko
szablonu do nabijania bloczków piankowych do mikrów. Spróbuję to jakoś wymyślić uwzględniając głębokość nabijania od 10 do 28mm co milimetr, narysować w 3D i wydrukować. Jeśli ktoś ma jakieś "trapikowe" pomysły
to chętnie się zapoznam. Jeśli znajdziemy jakiś konsensus i wyjdzie to dobrze, to udostępnię pliki STL do druku 3D i każdy będzie mógł sobie to wydrukować.
Wydrukowałem sobie ten model, fajne innowacyjne podejście, zwłaszcza dotyczące równego nabijania kartoników i etykietek. Przetestowałem różne opcje nabijania, dość fajnie to działa. Brak w nim jeszcze tylko
szablonu do nabijania bloczków piankowych do mikrów. Spróbuję to jakoś wymyślić uwzględniając głębokość nabijania od 10 do 28mm co milimetr, narysować w 3D i wydrukować. Jeśli ktoś ma jakieś "trapikowe" pomysły
to chętnie się zapoznam. Jeśli znajdziemy jakiś konsensus i wyjdzie to dobrze, to udostępnię pliki STL do druku 3D i każdy będzie mógł sobie to wydrukować.
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
No to jeszcze najnowszy "kombajn" trapikowy wszystkomający. Nabijanie bloczków, kartoników, etykiet, głębokości od 10-27mm co milimetr. W śroku miejsce na piankę do pomocniczego umieszczania szpilek, kartoników itp.
- Załączniki
- WhatsApp Image 2025-04-08 at 13.50.29.jpeg (87.29 KiB) Przejrzano 317 razy
- WhatsApp Image 2025-04-08 at 13.50.29 (1).jpeg (84.36 KiB) Przejrzano 317 razy
- WhatsApp Image 2025-04-08 at 13.50.29 (2).jpeg (58 KiB) Przejrzano 317 razy