Zapraszamy, zapraszamy ... Rafał się już cieszy

..zauważyłem w tej chwili post Roberta, bo chyba pisałem swój w miedzyczasie i mi umknął
Przepraszam, starałem się podawać przy zdjęciu, a tu jakoś tak ... Naprawiam: ♀ 10,5mm ♂ 9mmjak na złość nie podany jest rozmiar przy tych okazach
jak dojdziemy, że plemię jest ok to będziemy działać dalejPrzedostatni segment wargowy z tylko 2 włoskami po wewnętrznej stronie. Głowa z 2 włoskami nadoczodołowymi (tylko wyjątkowo z 1). Żuchwa pozbawiona szczeciny w zewnętrznym rowku. W ♂ pierwsze trzy segmenty przednich stóp są poszerzone.
...chyba go mamRafał Celadyn pisze: ↑wtorek, 18 lutego 2025, 15:40 wygląda na to że o ile nie jesteś odkrywcą nowego gatunku, to jesteśmy w innym rodzaju
oryginalnie przez googl translatorSpodnia strona członów pazurkowych stóp wyposażona w szczeciny
mozna sobie wybraćSegmenty pazurów na spodzie podeszwy wyposażone w szczeciny
A co dopiero jak się nie ma wcale opatrzenia w grupie i nad każdymTak jest z Carabidae -albo masz zbiór porównawczy i oznaczasz od strzału, albo cierpisz katusze przechodząc od podstaw do gatunku
sie zastanawiasz czy te dwie pary włosów to toKlauenglieder unten auf der Sohle mit Borsten
Do twojej oceny Rafale, ja miałbym wątpliwości z tym "mocno spłaszczony", choć spłaszczony jest, a "stępki" (kilowata listwa ???) brak, u samca podobnie.Trzeci segment czułków mocno spłaszczony, lecz pozbawiony stępki na górnej stronie; drugi człon również bez stępki(podgiecia?)
cytując klasyka "no moim zdaniem, według mnie" to właśnie te szczecinkisie zastanawiasz czy te dwie pary włosów to to![]()
Nie wiem jak bardzo musi być ten człon spłaszczony ,ale jeśli widać różnicę między nim a resztą to jest spłaszczonyJacek Kalisiak pisze: ↑środa, 19 lutego 2025, 15:01 Do twojej oceny Rafale, ja miałbym wątpliwości z tym "mocno spłaszczony", choć spłaszczony jest, a "stępki" (kilowata listwa ???) brak, u samca podobnie.
i mając teraz fotę czułków, to jedyna droga w kluczu bo antyteza brzmi :Trzeci segment czułków na końcu - poza normalnymi szczecinami końcowymi - jest nagi, lecz spiczasty lub mocno spłaszczony.
, więc idziemy po kluczu ,póżniej mamyTrzeci segment czułków jest owłosiony na końcu [Ryc.1] , nie jest wyraźnie wygięty, lecz zazwyczaj wyraźnie spłaszczony. Sternity z bruzdami brzusznymi.
Trzeci segment czułków mocno spłaszczony, lecz pozbawiony stępki na górnej stronie; drugie człon również bez stępki.(listwą to chyba trzeba nazywać )
i to prowadziło by nas do Ancholeus -a już tam byliśmyPrzynajmniej trzeci człon czułków jest spłaszczony i zagięty na górnej stronie(chodzi chyba o tą listwę- stępkę), zwykle dotyczy to również drugiego.
Więc trzymamy się tego ,żeSegmenty pazurów na spodzie podeszwy, bez włosia. podrodzaj (Ancholeus)
i jesteśmy w CarenostylusTrzeci segment czułków mocno spłaszczony, lecz pozbawiony stępki na górnej stronie; drugie sczłon również bez stępki.(listwą to chyba trzeba nazywać )
czyli purpurascens albo klucz jest ponad nasze siłySegmenty pazurów na spodzie podeszwy wyposażone w szczeciny. Podrodzaj Carenostylus Chaudoir, 1838
Habitus [Ryc.4] . Francja, Półwysep Iberyjski, Afryka Północna; rzekomo także w Grecji
Dzieki Rafałczyli purpurascens albo
kluczdelikatniej wciśnięte niż u atterimusa 3 hetopory w trzecim rzędzie są ,podstawa przedplecza wygląda na węższą od od przedniego brzegu przedplecza [ryc.3] , a jego brzeg boczny jest wąski.Lekko błyszcząco czarne, końcówki czułków ± brązowawo rozjaśnione. 12-15 mm. Europa Południowa i południowo-wschodnia Europa Środkowa (Austria, Słowacja).
No jakoś jednak pozostanę przy aparacie bo jednak trochę lepsze te foty niż przy telefonie.co do fot nie męcz się z binoklem i aparatem ,wystarczy byle jaki telefon z zoomem
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |