Co to za owad/insekt?

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Agaacho

Co to za owad/insekt?

Post autor: Agaacho »

Czesc,
Mam pytanie..
Wrocilam z Egiptu i w walizce "przywiozlam" takie 2 owady/insekty!
Co to jest?
To sa karaluchy?
Jest to grozne dla ludzi lub dla mieszkania?
Od razu to zabilam, ale zostawilam walizke wczesniej na cala noc w kuchni i boje sie czy nie bylo ich wiecej i czy mi sie nie rozeszly po kuchni i mieszkaniu i czy musze sie bawic z jakas dyratyzacja czy nie jest to grozne i samo..wymrze..
Bardzo prosze o pomoc 🙂
Załączniki
Zdjecie 1
Zdjecie 1
Original image recording time:
2025:02:10 13:45:38
Image taken on:
poniedziałek, 10 lutego 2025, 12:45
Screenshot_20250210_134538_Gallery.jpg (497.58 KiB) Przejrzano 329 razy
goliat
UTM: Poznań
Specjalność: chrząszcze
profil zainteresowan: FOTOGRAFIA,JAZDA NA ROWERZE(kiedyś rolki)pływanie,kolekcjonowanie egzot.chrząszczy(polskie tez),słuchanie muzyki!,FILMY(rózne),czytanie ksiązek(głownie Historia-druga w.światowa,ale nie tylko),BIOLOGIA.

Re: Co to za owad/insekt?

Post autor: goliat »

To pewnie którys z tamtejszych świerszczy.U nas podobny ogólnie,ale inne barwy jest swierszcz polny.
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Podziękowano: 2 times

Post autor: PawełB »

Strasznie mała ta fotka, ale mi to po prostu przypomina larwę świerszcza domowego, najprawdopodobniej zamieszkiwały hotel :-) Nieszkodliwe, łatwe do wytępienia. Nie to co pluskwy :-)
Agaacho

Post autor: Agaacho »

PawelB..w razie jakby bylo ich wiecej to co musze zrobic? Poradzisz cos?🫣🙃
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Podziękowano: 2 times

Post autor: PawełB »

Trzeba kupić gekona, to wszystkie wyłapie :-) ewentualnie można samemu zjesć, staje sie modne :-)
https://www.sgs.com/pl-pl/aktualnosci/2 ... swierszczy

a tak na serio poczytaj:
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awierszcz_domowy
nie sądzę zeby dało sie przypadkiem przywieźć jakąś większa ilośc, Absolutnie nie sa groźne, zwłaszcza w naszym klimacie, a do tego to właśnie te owady "grały kiedyś za kominem".

To zwierze nocne lubiące ciemnośc i lekką wilgotnosc. Obserwowałem je kiedyś w Chorwacji, w piwnicy starego kamiennego domu gdzie mieszkaliśmy. Owad dosyć spory jak dorośnie, ze 2 cm, nie tak łatwo mu się ukryć w dzisiejszych domostwach. Raczej ukrywają się po kątach i szczelinach, wychodza na zer w nocy. Najprościej sprawdzić ich obecnośc wystawiając na noc obierki ziemniaków gdzieś na podłodze , zwabi je wilgoć i zapach, Zaglądać w nocy zapalając światło, ewentualnie można przynente przykryć jakimś pudłem po butach z dziurami, to potraktują to miejsce jako bezpieczne ukrycie. Trucie chemią to chyba jakaś zupełna ostateczność, nie ma co wpadać w panikę. To nie pluskwa , która atakuje człowieka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”