Kwerendowanie za danymi

Projekty zbiorowe - faunistyka, bazy danych. Współpraca.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 13 times
Podziękowano: 3 times

Kwerendowanie za danymi

Post autor: Jacek Kalisiak »

Ostatnio pozyskałem osobiście trochę ciekawych okazów chrząszczy z kilku lokalizacji w Polsce i trzeba było je ogarnąć, a że kilka gatunków okazało się być ciekawymi, mnie nieznanymi, to stanęła konieczność ich oznaczenia i ocenienia częstości występowania w Polsce. Często w takich sytuacjach korzystam na początek ze wspaniałej strony Lecha Borowca ICONOGRAPHIA COLEOPTERORUM POLONIAE. Jeżeli uda mi się namierzyć tam gatunek lub rodzaj, to zwykle sięgam do kluczy, żeby potwierdzić oznaczenie. Jeżeli znajdę coś niedostępnego na zdjęciach Lecha, to zaglądam na BioMap (jeżeli akurat działa - taka złośliwość :P ) żeby zyskać wstępną orientację, ale żeby uzyskać bardziej miarodajną informację sprawdzam Käfer Europas, gdzie dostępne są aktualne, dobre klucze do chrząszczy Środkowej Europy z dużą ilością zdjęć i rysunków, a co najważniejsze są w nich uwzględnione niemal wszystkie gatunki, które występują lub mogą być odnalezione w naszym regionie. Po oznaczeniu przychodzi kolej na ocenę występowania w Polsce i tu znów narzuca się BioMap, tyle że często tych nowych dla mnie gatunków tam nie ma, a dane o ich rozmieszczeniu są mocno nieaktualne. Oczywiście w przypadku bardzo ciekawych gatunków, trzeba przejrzeć literaturę z ostatnich kilkunastu lat, albo i więcej, co w przypadku gatunków z grupy w której nie mamy dobrej orientacji jest uciążliwe i do nie końca pewne. Można oczywiście wspierać się wujkiem google, ale to też tylko dla uzyskania jakichś dodatkowych tropów. Przy okazji korzystania z Kafer Europas zaglądam na Coleoptera Europaea, ale też sporo ciekawych danych można znaleźć na iNaturalist i co zaskakujące na Insektarium, gdzie kilka osób zamieszcza zdjęcia swoich znalezisk. Ostatnio zacząłem korzystać z witryny Global Biodiversity Information Facility, gdzie w związku z przeprowadzoną ostatnio akcją inwentaryzacji zbiorów w polskich kolekcjach, pojawiło się sporo danych niedostępnych na BioMap.
Dodam jeszcze, że jeżeli chodzi o aktualna systematykę, to w przypadku moich zainteresowań skarabaeidkami korzystam z witryny Catalogue of Life.
Bardzo jestem ciekaw jak sobie Wy radzicie z odnajdowaniem informacji o chrząszczach, które Was zainteresują. Może jakiś przepis na skuteczną kwerendę występowania gatunku w Polsce? Jakieś ciekawe witryny z wartościowymi informacjami o występowaniu chrząszczy w Polsce?
Awatar użytkownika
Dominika+Jurek Radwańscy
Specjalność: Collembola
Podziękował(-a): 5 times
Podziękowano: 7 times

Re: Kwerendowanie za danymi

Post autor: Dominika+Jurek Radwańscy »

Jacku, pewności nie ma nigdy. Dodam to stworzonej przez Ciebie listy jeszcze https://observation.org/ . Z Polski danych jest mało, ale warto sprawdzać.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 17 times
Podziękowano: 8 times
Kontakt:

Re: Kwerendowanie za danymi

Post autor: Jacek Kurzawa »

Bardzo ciekawy i wartościowy post, sam miałem już kilka razy o tym pisać.
Jacek Kalisiak pisze: niedziela, 24 listopada 2024, 09:19 Może jakiś przepis na skuteczną kwerendę występowania gatunku w Polsce?
U mnie wszystko zależy od kontekstu. Jeśli interesuję się gatunkiem z grupy którą znam to poruszam się inaczej. Są różne perspektywy - faunistyka, taksonomia, biologia... w zależności od potrzeby przeszukuję różne zasoby.
Z pewnością zaglądam do sieci. Pierwszy krok w sieci to... wyszukiwarki. Kilka jednocześnie. Polecam poza Google skorzystać z wyszukiwarek korzystających z AI głównie to Perplexity i ChatGPT
ResearchGate - tu nakieruje Google
Google Scholar - sporo prac
GBIF - zawiera wiele danych, głównie z iNaturalist i ostatnio doszły z IMBIO po zakończeniu projektu a także wiele innych źródeł
iNaturalist - aktualne znane rozmieszczenie
Biomap - dane, literatura
Forum tu też jest dużo danych

Przeszukuję także zasoby w swoim komputerze, w którym zgromadziłem pokaźną bibliotekę pdfów i wielu wydawnictw, które staram się mieć w komplecie i uzupełniać na bieżąco: WE,AES, KFP, CPC itd.

Niestety, poza grupą którą znam, poruszanie się poza nią idzie mi już gorzej, bo w każdej grupie są inne źródła danych i wtedy .. właśnie potrzebna jest wymiana źródeł o którą zapytałeś.
W Cerambycidae podstawą jest Titandb i CPC na stronie Danilevskiego, potem już jest z górki. Warto zajrzeć na Hoskovca, bo tam merytorycznie jest bardzo dobrze.

A to jest dopiero jakaś część warsztatu, przebijania się przez zbiory danych. Warto ten temat omawiać i rozwijać w różne strony - użycia sztucznej inteligencji AI, nowych zasobów (warto przejrzeć Menu w GBIF).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Atlasy rozmieszczenia, Bazy danych - projekty zbiorowe”