Ostatnio pozyskałem osobiście trochę ciekawych okazów chrząszczy z kilku lokalizacji w Polsce i trzeba było je ogarnąć, a że kilka gatunków okazało się być ciekawymi, mnie nieznanymi, to stanęła konieczność ich oznaczenia i ocenienia częstości występowania w Polsce. Często w takich sytuacjach korzystam na początek ze wspaniałej strony Lecha Borowca
ICONOGRAPHIA COLEOPTERORUM POLONIAE. Jeżeli uda mi się namierzyć tam gatunek lub rodzaj, to zwykle sięgam do kluczy, żeby potwierdzić oznaczenie. Jeżeli znajdę coś niedostępnego na zdjęciach Lecha, to zaglądam na BioMap (jeżeli akurat działa - taka złośliwość

) żeby zyskać wstępną orientację, ale żeby uzyskać bardziej miarodajną informację sprawdzam
Käfer Europas, gdzie dostępne są aktualne, dobre klucze do chrząszczy Środkowej Europy z dużą ilością zdjęć i rysunków, a co najważniejsze są w nich uwzględnione niemal wszystkie gatunki, które występują lub mogą być odnalezione w naszym regionie. Po oznaczeniu przychodzi kolej na ocenę występowania w Polsce i tu znów narzuca się BioMap, tyle że często tych nowych dla mnie gatunków tam nie ma, a dane o ich rozmieszczeniu są mocno nieaktualne. Oczywiście w przypadku bardzo ciekawych gatunków, trzeba przejrzeć literaturę z ostatnich kilkunastu lat, albo i więcej, co w przypadku gatunków z grupy w której nie mamy dobrej orientacji jest uciążliwe i do nie końca pewne. Można oczywiście wspierać się wujkiem google, ale to też tylko dla uzyskania jakichś dodatkowych tropów. Przy okazji korzystania z Kafer Europas zaglądam na
Coleoptera Europaea, ale też sporo ciekawych danych można znaleźć na
iNaturalist i co zaskakujące na
Insektarium, gdzie kilka osób zamieszcza zdjęcia swoich znalezisk. Ostatnio zacząłem korzystać z witryny
Global Biodiversity Information Facility, gdzie w związku z przeprowadzoną ostatnio akcją inwentaryzacji zbiorów w polskich kolekcjach, pojawiło się sporo danych niedostępnych na BioMap.
Dodam jeszcze, że jeżeli chodzi o aktualna systematykę, to w przypadku moich zainteresowań skarabaeidkami korzystam z witryny
Catalogue of Life.
Bardzo jestem ciekaw jak sobie Wy radzicie z odnajdowaniem informacji o chrząszczach, które Was zainteresują. Może jakiś przepis na skuteczną kwerendę występowania gatunku w Polsce? Jakieś ciekawe witryny z wartościowymi informacjami o występowaniu chrząszczy w Polsce?