Licinus sp - prośba o pomoc w oznaczeniu
-
- UTM: FD05
- Specjalność: Carabidae
- profil zainteresowan: siatkowka
- Podziękowano: 1 time
Licinus sp - prośba o pomoc w oznaczeniu
Cześć wszystkim,
dziś (25.07.2024) wpadł mi Licinus sp, więc zabrałem się za oznaczanie i .... nie wiem. Bazuję na kluczu Hurki, gdzie jest napisane :
Zagoniki pokryw 1 – 2 rządkowo punktowane; przedplecze na przednim brzegu delikatnie obrzeżone; pokrywy 2,5 raza dłuższe niż przedplecze, u samca błyszczące, u samic matowe; mniejszy gatunek.
Licinus depressus
Zagoniki pokryw 3 – 4 rządkowo punktowane; przedplecze na przednim brzegu nie obrzeżone; pokrywy 3 razy dłuższe od przedplecza; obie płcie z wierzchu matowe; większy gatunek.
Licinus cassideus
Problem mam z określeniem ile tych rządków jest, nie wiem czy z tym "rządkowaniem" to jest "tak jak myślę", czy zupełnie inaczej.
Załączam fotki i wielką prośbę o pomoc.
Pozdrawiam
dziś (25.07.2024) wpadł mi Licinus sp, więc zabrałem się za oznaczanie i .... nie wiem. Bazuję na kluczu Hurki, gdzie jest napisane :
Zagoniki pokryw 1 – 2 rządkowo punktowane; przedplecze na przednim brzegu delikatnie obrzeżone; pokrywy 2,5 raza dłuższe niż przedplecze, u samca błyszczące, u samic matowe; mniejszy gatunek.
Licinus depressus
Zagoniki pokryw 3 – 4 rządkowo punktowane; przedplecze na przednim brzegu nie obrzeżone; pokrywy 3 razy dłuższe od przedplecza; obie płcie z wierzchu matowe; większy gatunek.
Licinus cassideus
Problem mam z określeniem ile tych rządków jest, nie wiem czy z tym "rządkowaniem" to jest "tak jak myślę", czy zupełnie inaczej.
Załączam fotki i wielką prośbę o pomoc.
Pozdrawiam
- Załączniki
- licinus3.jpg (138.28 KiB) Przejrzano 952 razy
- Licinus2.jpg (120.15 KiB) Przejrzano 952 razy
- Licinus1.jpg (114.22 KiB) Przejrzano 952 razy
-
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 10 times
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
Re: Licinus sp - prośba o pomoc w oznaczeniu
To jest depressus,te cechy w Hurce też dla mnie są" kwadratowe" i ciężkie w interpretacji ,najlepiej jest popatrzyć na pokrój i jeśli chodzi o te 2 gatunki ,łatwą cecha pod binoklem jest obrzeżenie z przodu pronotum i na to patrzę ,u depresusa ono występuje u cassideusa nie ,no i cassideus jest relatywnie wiekszy .
Tu
http://www.hmyzfoto.cz/gcar.har.html#lic sa ładne, duże foty i tam to obrzezenie widać u depresusa .
Rafał
Tu

Rafał
-
Zatem kilka fotek przedplecza, może któraś będzie na tyle wyraźna, że będziesz w stanie wyłapać tę cechę z obrzeżeniem i pokazać jakkolwiek o co dokładnie chodzi. Ja dopiero z oznaczaniem z optyką zaczynam, także wskazówki mile widziane!
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- Załączniki
- pro4.jpg (76.85 KiB) Przejrzano 829 razy
- pro3.jpg (73.92 KiB) Przejrzano 829 razy
- pro2.jpg (64.41 KiB) Przejrzano 829 razy
- pro1.jpg (58.62 KiB) Przejrzano 829 razy
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 10 times
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
...akurat na każdej focie dobrze to widać, strzałkami zaznaczyłem ci to na co zwracać uwagę .
cassideus nie ma tam żadnego rantu tylko gładką powierzchnię bez tego wałeczka ...
cassideus nie ma tam żadnego rantu tylko gładką powierzchnię bez tego wałeczka ...
-