Prośba o oznaczenie - poczwarki w dużych kokonach
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Prośba o oznaczenie - poczwarki w dużych kokonach
Witam,
Poproszę po oznaczenie - 15.06.2024 znalazłam w mojej altanie w lesie sosnowym na spodniej stronie poduszek na krzesłach poczwarki w dużych, białych kokonach. Obecnie kokony stwardniały i są brązowe.
Wielkość kokona: ok. 2,5 cm x 1,5 cm. Kokonów w altanie jest ok. 15.
Przeszukałam internet wszerz i wzdłuż i nic nie znalazłam. Żadnego tropu. Tylko tyle, że to może być ćma i może wykluje się w przyszłym roku (?).
Czy to jakiś szkodnik (ćma) sosnowego lasu ?
Pozdrowienia
Syk
Poproszę po oznaczenie - 15.06.2024 znalazłam w mojej altanie w lesie sosnowym na spodniej stronie poduszek na krzesłach poczwarki w dużych, białych kokonach. Obecnie kokony stwardniały i są brązowe.
Wielkość kokona: ok. 2,5 cm x 1,5 cm. Kokonów w altanie jest ok. 15.
Przeszukałam internet wszerz i wzdłuż i nic nie znalazłam. Żadnego tropu. Tylko tyle, że to może być ćma i może wykluje się w przyszłym roku (?).
Czy to jakiś szkodnik (ćma) sosnowego lasu ?
Pozdrowienia
Syk
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2024:07:09 10:17:00Image taken on:wtorek, 9 lipca 2024, 08:17
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Prośba o oznaczenie - poczwarki w dużych kokonach
A podhoduj parę takich kokonów i zobacz co wyjdzie
Bo póki co jakoś mało motylowo mi to wygląda...
(Opcjonalnie - rozetnij jeden kokon i sfotografuj poczwarkę.)

(Opcjonalnie - rozetnij jeden kokon i sfotografuj poczwarkę.)
7 dni wcześniej w pobliżu szwendało się takie urocze stworzenie - też nie wiem co to jest
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2024:07:09 13:48:39Image taken on:wtorek, 9 lipca 2024, 11:48
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Urocza to larwa roślinożernej błonkówki z rodziny Cimbicidae - i ja jestem trochę cienka w uszach z Hymenoptera, ale wygląda mi ona na rzadką Pseudoclavellaria amerinae.
-