Szubaki w łóżku

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
shedew

Szubaki w łóżku

Post autor: shedew »

Dzień dobry,
Zauważyłem, że po dłuższej nieobecności (kilka dni) w pokoju, który wynajmuję, na łóżku pojawiają się larwy szubaka. Nie jestem pewien gdzie dokładnie żyją. Łóżko to tapczan, którego obicie częściowo na pewno składa się z wełny, dlatego obstawiam, że to właśnie bezpośrednio jakoś w łóżku żyją i żywią się nim.
Jednak w łóżku (otwierany tapczan) trzymam różne rzeczy takie jak witaminy, pudełka, sprzęt do ćwiczenia. Nie znalazłem jeszcze nigdy w niczym tych larw, tylko na łóżku (dokładniej na prześcieradle i kołdrze).
W najbliższym czasie przeprowadzam się. Jak duża jest szansa, że przeniosę larwy szubaka wraz z pościelą, prześcieradłem czy też kołdrą do nowego mieszkania? I jak się od tego uchronić?
Dziękuję bardzo za pomoc.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: Szubaki w łóżku

Post autor: Aneta »

Nikt nie określi Ci dokładnie prawdopodobieństwa. Co więcej, jeśli to nowe mieszkanie było już wcześniej użytkowane, to istnieje duża szansa, że szubaki czy mrzyki już w nim są. To są wszędobylskie i mało wymagające owady, do życia i rozwoju wystarczają im ludzkie włosy czy zwierzęca sierść. Ale też znowu nie ma się czym przejmować, pojedyncze szubaki to nie jest żadna plaga.
shedew

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Szczerze mówiąc podchodziłem do szubaków jako do trochę lżejszej i niegryzącej formy pluskiew, ale uspokoiła mnie Pani
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Nie, do pluskiew szubaki czy mrzyki nie mają nawet startu. To w zasadzie taka ekipa czyszcząca ;) dojadają resztki białkowe w różnych trudno dostępnych zakamarkach. Dopiero jeśli zabiorą się za co cenniejsze rzeczy typu futra czy wełniane wyroby (albo zbiory entomologiczne 8) ), można uznać je za szkodniki (acz trzeba zauważyć, że raczej nie zaatakują normalnie użytkowanych przedmiotów, tylko te zapomniane i źle przechowywane). W naturze są pożyteczne, bo kończą pracę po padlinożercach i utylizują odpadki takie jak sierść i pióra.
shedew

Ooo, to dobrze wiedzieć na przyszłość i nie panikować :) Nie wiedziałem z czym się wiążą szubaki, a jak wyszukiwałem w internecie informacji, to większość wyszukiwań to jakieś firmy zajmujące się dezynsekcją, które jeszcze bardziej podsycały mój niepokój.
Bardzo dziękuję za pomoc i wszystkie informacje!!!
rysiaty
UTM: WT35
Podziękowano: 8 times

Post autor: rysiaty »

Mogą żyć między oparciem a siedziskiem, gdzie jakieś okruszki jedzenia wpadają i zalegają
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”