Chrząszcz z Cantharidae
Chrząszcz z Cantharidae
Czy to będzie Cantharis fusca, czy Cantharis rustica?
C. fusca powinien mieć całe nogi czarne - ja tu na upartego widzę trochę pomarańczowego na nogach (lewa przednia, prawa tylna). Na trzecim zdjęciu, gdzie leży do góry nogami, też jakby widać trochę pomarańczowego na udach (tyle, że od spodu).
Zdjęcia kiepskie, bardzo rozjaśnione. Innych niestety brak. Da się oznaczyć do gatunku z takich zdjęć?
8 maja, parapet okienny, Warszawa
C. fusca powinien mieć całe nogi czarne - ja tu na upartego widzę trochę pomarańczowego na nogach (lewa przednia, prawa tylna). Na trzecim zdjęciu, gdzie leży do góry nogami, też jakby widać trochę pomarańczowego na udach (tyle, że od spodu).
Zdjęcia kiepskie, bardzo rozjaśnione. Innych niestety brak. Da się oznaczyć do gatunku z takich zdjęć?
8 maja, parapet okienny, Warszawa
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2024:05:08 14:17:39Image taken on:środa, 8 maja 2024, 12:17Focus length:10.3 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/4ISO speed rating:80Camera-model:DMC-TZ10
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2024:05:08 14:17:41Image taken on:środa, 8 maja 2024, 12:17Focus length:11 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/4.1ISO speed rating:160Camera-model:DMC-TZ10
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2024:05:08 14:17:00Image taken on:środa, 8 maja 2024, 12:17Focus length:9.7 mmShutter speed:1/320 SecF-number:f/3.9ISO speed rating:80Camera-model:DMC-TZ10
Re: Chrząszcz z Cantharidae
Dziękuję, mogę dopytać - przy górnej krawędzi przedplecza, to znaczy, patrząc na zdjęcie - w lewo, bliżej główki? ;)
edit: znaczy te pomarańczowe uda to nie jest jedyna cecha determinująca...?
Mogę nieśmiało poprosić o jakiś link do klucza z tą grupą owadów?
Chociaż ja raczej chwilowo nie dam rady tego ogarnąć - opisy typu "pygidium wydłużone i kuper odstający w stronę północnego zachodu" ;D - ja się na tym centralnie zabiję :D
Co nie znaczy, że nie chcę spróbować :D
Bardzo dziękuję za pomoc, i za cierpliwość.
edit: znaczy te pomarańczowe uda to nie jest jedyna cecha determinująca...?
Mogę nieśmiało poprosić o jakiś link do klucza z tą grupą owadów?
Chociaż ja raczej chwilowo nie dam rady tego ogarnąć - opisy typu "pygidium wydłużone i kuper odstający w stronę północnego zachodu" ;D - ja się na tym centralnie zabiję :D
Co nie znaczy, że nie chcę spróbować :D
Bardzo dziękuję za pomoc, i za cierpliwość.
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Chrząszcz z Cantharidae
Tak, górna krawędź przy głowie, dolna przy pokrywach. Czerwone nogi to tylko jedna z cech.
Klucz, którym dysponuję, rzucę na priva, bo pobrałam go nie pamiętam skąd i nie chcę żadnych kopyrajtów pogwałcić
Klucz, którym dysponuję, rzucę na priva, bo pobrałam go nie pamiętam skąd i nie chcę żadnych kopyrajtów pogwałcić

-