ryjkowiec 2,5 mm owłosiony
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
ryjkowiec 2,5 mm owłosiony
Dawno już nie przyglądałem się mikro ryjkom, ale sam mi wlazł pod obiektyw na parapecie. Wciąż mam z nimi problem, ale czas nie pozwala narazie się nimi zająć. Pewnie zajmę się nieoznaczonymi z wiosny. Jaka to rodzinka, jeśliby nie dało się oznaczyć go dokładniej ze zdjęcia?
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
odp Gymnetron
Bardzo dziękuję za podpowiedź, porównałem, mógłby to być on, ale czy jest też możliwe, że jest to Gymnetron Pascuorum?
-
Re: odp Gymnetron
Zdecydowanie lepsze trafienie; tylko aktualnie nie Gymnetron a Mecinus.sowa pisze:Bardzo dziękuję za podpowiedź, porównałem, mógłby to być on, ale czy jest też możliwe, że jest to Gymnetron Pascuorum?
Pawel
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
Ostatnio sie strasznie namieszało w nazewnictwie gatunki powędrowały do różnych rodzajów niektóre rodzaje urosły w gatunki a inne zsynonimizowano i znikły zupełnie.
gatunek który jest na zdjeciu to faktycznie bipustulatum ale kiedys obecnie to BIPUSTULATA i nie jest juz to ani ani rodzaj Mecinus ani Gymnaetron tylko RHINUSA.
tak więc mamy dzis:
RHINUSA BIPUSTULATA (ROSSI 1792)
Pozdrawiam
gatunek który jest na zdjeciu to faktycznie bipustulatum ale kiedys obecnie to BIPUSTULATA i nie jest juz to ani ani rodzaj Mecinus ani Gymnaetron tylko RHINUSA.
tak więc mamy dzis:
RHINUSA BIPUSTULATA (ROSSI 1792)
Pozdrawiam

-
- Miłosz Mazur
- Kontakt:
Mea culpa....
Oczywiście ze to Mecinus pascuorum
Nie przyjrzałem sie nawet dokładnie i od razu zacząłem pisać o nowym nazewnictwie
Rh. bipustulata ma tylko dwie czerwone plamy nie dochodzące do końca pokryw, inny pokrój ciała i całe ciemne czułki, ma też cieńszy ryjek.
Najmocniej przepraszam i przyznam sie szczerze ze mi nieco wstyd
Dziękuje ze ktoś monitoruje forum i poprawia pomyłki teraz bede sie bardziej przyglądał aby sie nie zbłaźnic
Pozdrawiam i dziekuje
Oczywiście ze to Mecinus pascuorum

Nie przyjrzałem sie nawet dokładnie i od razu zacząłem pisać o nowym nazewnictwie

Rh. bipustulata ma tylko dwie czerwone plamy nie dochodzące do końca pokryw, inny pokrój ciała i całe ciemne czułki, ma też cieńszy ryjek.
Najmocniej przepraszam i przyznam sie szczerze ze mi nieco wstyd

Dziękuje ze ktoś monitoruje forum i poprawia pomyłki teraz bede sie bardziej przyglądał aby sie nie zbłaźnic

Pozdrawiam i dziekuje
-
Rhinusa bipustulata to bym sie chetnie zaopiekowal, bo z tego rodzaju mam tylko R. antirrhini, R. asellus, R. linariae, i rzecz jasna R. tetra, a one nie sa tak efektowne.Curculio pisze: Rh. bipustulata ma tylko dwie czerwone plamy nie dochodzące do końca pokryw, inny pokrój ciała i całe ciemne czułki, ma też cieńszy ryjek.
Pawel
- Miłosz Mazur
- Kontakt: