Chciał bym zapytać Was po pierwsze o legalność importu preparatów entomologicznych spoza terytorium Unii Europejskiej. Po drugie o wymagane dokumenty itd. podczas takiej wysyłki.
Pytam ponieważ dostałem od zaprzyjaźnionego myrmekologa z Korei Południowej paczuszkę z mrówkami do zdjęć i została zatrzymana i otworzona w Urzędzie Celnym

Wszystkie okazy zdobyte legalnie podczas ekspedycji naukowych, w większości okazy z Australii, kilkanaście z Azji i Ameryki Południowej. Żaden z gatunków nie jest chroniony a tym bardziej nie znajduje się na liście CITES (nie ma tam żadnego gatunku z Formicinae).
Urząd Celny oprócz podania dokładnej listy owadów znajdujących się w przesyłce zażyczył sobie np: "Zaświadczenie potwierdzające przeprowadzenie granicznej kontroli weterynaryjnej". Rozumiem gdyby dotyczyło to żywych owadów ale okazów w spirytusie ?? Nie mam pojęcia jak to dalej rozegrać aby odzyskać te okazy bo nie ukrywam są one ważne zarówno dla mnie jak i dla właściciela!!! Wykaz gatunków wraz z krajem odłowienia posiadam, jakąś umowę przekazania/wypożyczenia okazów w każdej chwili mogę zdobyć, w razie konieczności zapewne i pozwolenia na prowadzenie badań i wywóz okazów pewnie też by mi znajomy wysłał. Ale co z kontrolą weterynaryjną?? Czy dla okazów w alkoholu takie kontrole są w ogóle przeprowadzane??
W niedługim czasie dostanę okazy z Ameryki Południowej i taka wiedza by mi się bardzo przydała aby przy kolejnej kontroli być przygotowanym