https://irixlens.com/lenses/150mm/
Rok temu nabyłem to szkło, ponieważ po zmianie systemu brakowało mi szkła do zadań ,,ekstremalnych" czyli o dłuższej niż standardowe ,,około 100 mm".
Wcześniej korzystałem z Tamrona 180/3,5. Tamron był dobrym szkłem, nawet bardzo dobrym, ale o ciut za długiej ogniskowej. Zresztą zawsze warto popróbować czegoś nowego.
Padło na Irixa. Kupiłem mocowanie canonowskie, z adapterem Metabones (pod Sony E). Wszystkie poniższe zdjęcia pochodzą z zestawu Sony A7II +Irix 150/2,8
Co zaskakuje - szkło mam manualnego focusa (MF) co w szkle makro nie przeszkadza absolutnie. W systemie Sony standardem jest focus peaking przy MF, więc dodatkowo jest to kapitalne ułatwienie. Obiektyw ma specyficzny pierścień ,,dociskowy" regulujący opór pierścienia ustawiania ostrości (ten jest bardzo szeroki i wygodny). Wiadomo, że taka ogniskowa wymaga pewnego dystansu, więc ostrść uzyskujemy od około 34 cm. I dużo i mało zarazem.
Problemem dla nieposiadających focus peaking i mających gorszy wzrok jest ustawianie ostrości od około 1-1,5 metra może być kłopotliwe ( ale to zastosowania rzadkie bardziej ,,portretowe" )
Obiektyw do lekkich nie należy i szczęśliwie ma mocowanie statywowe, przydatne i bez tego co prawda dobrze się z nim pracuje, to możliwości stabilizacji na statywie/monopodzie jest dużym ułatwieniem. Oczywiście MF nie oznacza, ze nie mamy możliwości sterowania i to pełnego przysłoną czy czasem, to wszystko jest dostępne. Nie mamy tylko AF.
Jako, że to forum entomologiczne to skupię się na zdjęciach owadów wykonanych tym szkłem, dodam kilka kwiatków makro dla okrasy;-)
Oczywiście foty dostosowane wielkością do wymogów forum, lepszej jakości są na flickrze