Teraz widzę na co mam patrzeć i wiem więcej.
... i bardzo mi to pasuje, bo wyszło na to, że mam w zbiorze o jeden gatunek wstęgówki więcej, niż do dziś uważałem!

... choć problem z Drasteria sp. pozostał.

bym obstawił picta ...zobacz od spodniej strony i porównaj z foto na niemieckich forach...Wujek Adam pisze:... choć problem z Drasteria sp. pozostał
Mothman pisze:Catocala separata
ento pisze:Wstegowka to separata. Nie do pomylenia nawet z disjuncta z racji bardzo szerokiego opylenia tylnych skrzydeł co na tym motylu jest dobrze widoczne.
Jeśli chodzi o wstępną determinację okazów, które posiadam i oznaczyłem, miałem wcześniej takie podejrzenia i okazały się prawdziwe. Ale w jakichkolwiek wątpliwościach należy preparować.Lukaszm pisze:Adam, czy w przypadku L. craccae, badania kopulatorów, które wykonałeś, potwierdziły w 100% Twoją wstępną determinację w oparciu o znane podstawowe cechy morfologiczne? Czy były jakieś "kwiatki" warte poznania i analizy?
Raczej przyjazny łowcom wstęgówek.Wujek Adam pisze:Wczorajszy wieczór był wyjątkowo przyjazny wstęgówkom w mojej okolicy, bo rzadko się zdarza, aby mój działkowy ekran odwiedziły 2 exx. jednej nocy. Gatunkowego zaskoczenia nie było: C. nupta i C. elocata.
Zobacz np. zdjęcia z postu Adama z 3 marca. Tylny brzeg przedniego skrzydła powinien być prostopadły do tułowia, ewentualnie lekko podniesiony do góry. Nie może być natomiast opuszczony w dół. jak u twoich okazów. Rowek na odwłok i tułów motyla musi być nieco większy od motyla. Musisz postarać się o rozpinadła różnych rozmiarów,co konkretnie na podesłanym przykładzie warto by poprawić?
Chyba właśnie tak. U mnie zawsze przeważały C.nupta, a w tym roku latają głównie C.elocataten rok jest urodzajny w ten gatunek
kup najtańszy dżem porzeczkowy / powidła śliwkowe + 1 ciemne piwo + 1 kieliszek wódki + kilka łyżek cukru , podgrzej w garnku by uzyskać substancję o konsystencji kiślu (piwa tak z 1/4 lub 1/3 wystarczy, resztę można wypić. posmaruj drzewa (najlepiej liściaste o chropowatym pniu by łatwiej mazidło się przyklejało) na skraju łąki/lasu/ ogrodu około godziny 20, co 15 min zerkaj co przyleciałoJan M pisze:Dajcie jakiś sprawdzony przepis na mieszaninę wabiącą wstęgówki, bo jak wabiłem na piwo + cukier to nic nie przylatywało :mysl:
Czy mógłbyś Macieju powiedzieć co to za gatunek C. nurtami ?Maciej Sosnowski pisze:2x C. elocata, 1x C. nurtami, 2x C. fluminea
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |