Nie mam pojęcia co to za gatunek, bo widziałam go po raz pierwszy ( kiedyś, w innym miejscu spotkałam już szarańczaka z czerwonymi skrzydłami, ale wydawał się on większy od tego tu )
Pięknie proszę o oznaczenie delikwenta

Ala
Dzięki Grześku za informację.Grzesiek pisze:W Beskidzie Żywieckim nadal łatwa do napotkania na suchych górskich łąkach, choć dopiero teraz dowiedziałem się co to za gatunek.
W latach 50. w Lubuskiem wykazany był z kilku stanowisk, a ja od paru lat deptam tu i ówdzie mając na uwadze ten gatunek, ale nie spotkałemDelog pisze:Czy informacja z Czerwonej Księgi, dotycząca jego ustępowania, jest aktualna?
Mojego osobnika spotkałem na śródleśnej, górskiej polanie.Rafał Celadyn pisze:...u mnie w latach 90-tych pojawił się na kilku kserotermach, na których wcześniej, go nie widywałem i to były chyba jego(gatunku) najlepsze chwile ,stare stanowiska zarosły...od kilku lat obserwuję go u siebie w jednym miejscu,a w tym roku po raz pierwszy jakieś dwa kilometry dalej,ale pod tą samą linią napowietrzną ,więc problemów, żeby sie przemieścić większych nie miał.Warto zwrócić uwagę na skrzydła samic-trochę małe żeby daleko zanieść taki ciężar ...a żeby spacerować to trzeba mieć jakiś fragment scieżki ,albo rzadko porośnięte roślinnością miejsce...jak zarośnie i konik nie ma po czym i gdzie pójść...to jest po festynie...to chyba taka ogólna tendencja u nielotnych lub słabo latających kserotermofilów...
![]()
Rafał
Bardzo dobry pomysł Ryśku, prześlę jutro, z komputrarysiaty pisze:A może lepiej na pytanie gdzie współcześnie trajkotka bywa obserwowana, mapka by najprzejrzyściej odpowiedziała![]()
Tylko Panowie podajcie UTM ...
...to tam Pablo gdzie fociliśmy C.problematicus, występuje najliczniej zaraz przy drodze, gdzie roślinność jest dosyć rzadka.Fotę z zeszłego a może nawet z tego sezonu jak znajdę to dodamDelog pisze:jeśli będziesz w tym terenie Rafale, psztryknij habitat.
Tak też myślałem (linia napowietrzna), choć u Ciebie w okolicy takich potencjalnych stanowisk jest więcejRafał Celadyn pisze: ...to tam Pablo gdzie fociliśmy C.problematicus
XS47 kseroterma poligonowa, "od zawsze" do 2012 licznie ją spotykałem, od 2013 piachy zarosły sosną (i maślakami).rysiaty pisze:Może ktoś jeszcze coś dorzuci :tup:
Siwoszek błękitny (Oedipoda caerulescens)Grzesiek pisze: podobne ale o tylnych skrzydłach intensywnie niebieskich.
Dla tej lokalizacji wychodzi: Łazy, powiat zawierciański, woj. śląskie - [CA98].Tomasz Świderski pisze:To ja dodam obserwację z Lipca br.
50.407068,19.489875 liczna kilkanaście egz. w krótkim czasie.
Wystarczy skopiować współrzędne do odpowiednich komórek (w tym przypadku do długiej komórki "stopnie.poprzecinku") tutaj:Tomasz Świderski pisze:No właśnie, nie bardzo potrafię przełożyć to na UTM (może i lepsze dla celów zobrazowania rozmieszczenia), wszystko zgadza się, dodałbym miejscowość: Hutki-Kanki.
No i mogło by się zgadzać, bo ja słyszałem, ze ona wykazywana była niedawno też pod RyczowemTomasz Świderski pisze:No właśnie, nie bardzo potrafię przełożyć to na UTM (może i lepsze dla celów zobrazowania rozmieszczenia), wszystko zgadza się, dodałbym miejscowość: Hutki-Kanki.
Marcin DV54 wychodzi mi na SłowacjiMarcin Kutera pisze:ten rok koniec lipca DV54
te kropki są "mniej/więcej" z Polskiej Czerwonej Księgi przepisane - mogą dotyczyć któregoś z sąsiednich pólWiacek pisze:inne niż oznaczone na mapce (Liana 2004)
coś mój rekord pominąłeśrysiaty pisze:Aktualizacja :hi:
ech chodziło mi dokładnie o kwadraty:DV57 (połowa czerwca 2007) i DV67 (koniec lipca 2014)Marcin Kutera pisze:coś mój rekord pominąłeś :no:rysiaty pisze:Aktualizacja :hi:
to już jest podane, poza tym to murawy naskalne, nie kserotermiczne (owszem klasa Festuco-Brometea)Markus pisze:W ostatniej dekadzie ubiegłego wieku (jak to brzmi...) widywałem pojedyncze trajkotki na murawach kserotermicznych w Małych Pieninach [edit-usunięte]
tak nadobnik włoski Calliptamus italicuslukkrajewski pisze:czy poza trajkotką czerwoną jakiś inny prostoskrzydły ma te czerwone skrzydełka, widoczne w czasie podfruwania?
Przepraszam za kilkudniową zwłokę. Przemek, oczywiście dołącz te dane jeśli są w jakiś sposób pomocne. Dodam jeszcze, że podczas ostatniego pobytu w Pieninach w dniu 13 sierpnia spotkałem trajkotkę czerwoną na Macelowej Górze. Zaobserwowałem na tamtejszym piarżysku kilkanaście osobników. Wszystkie wymienione przeze mnie stanowiska pienińskie to kserotermy na południowych zboczach.Przemek Żurawlew pisze:Romku Mogę te dane dołączyć do bazy "Atlasu rozmieszczenia prostoskrzydłych Polski"?!
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |