Adam, dobrze mówisz, tak powinno być i tak trzeba robić. W każdym przypadku trzeba koncentrować się na ustaleniach, danych i powstrzymywać się od zbyt pochopnego formułowania wniosków.
Zbieramy dane aby ustalać fakty. W tej chwili nie jesteśmy już na etapie ustalania, czy J.V. fałszował czy nie. Zebrało się już kilka bardzo dobrych dowodów i to już nie są zarzuty tylko dowody. Nie wszystko, czego dotknął się Vartanis to są fałszerstwa, to oczywiste.
To, że wypisywał na mnie głupoty z kosmosu, nieładne, okropne trzeba przyznać, takie w jego stylu - to fakt. Tylko, że ten wątek nie założyłem z tego powodu. W pierwszym poście napisałem dlaczego pojawił się ten wątek. To jego kalumnie są wynikiem tego że pojawił się ten wątek, nie odwrotnie.
Ja tylko prywatnie mogłem czuć i domyslać się, że mamy do czynienia z mega cwaniakiem i oszustem. Akcja nabrała rozgłosu i dzięi temu więcej osób sprawdziło swoje PT, pokazało etykietki i w ten sposób wypłynęło wiele informacji, o których każdy z osobna nie miał pojęcia. A teraz jużniech dalej robią porządek osoby najbardziej pokrzywdzeni. Nie mówiąc o tym, że my kózkarze, entomolodzy, entomologia czy tradycyjna taksonomia już zostaliśmy w ten sposób wszyscy skrzywdzeni. Nie jest to więc sprawa tylko posiadaczy fałszywek, ale jest to sprawa wszystkich, którym na entomologii w jakiś sposób zależy.
A lektury czeskiego
forum:
Unfortunately, taking into account the mess with fake paratypes, it is not (and never will be) possible to say whether V. persica is good species or not (if not, to which species it should be synonymized). We must assume that even HT might have fake labels...
Teraz mamy takson, który nawet nie będzie wiadomo, do którego go zsynonimizować. To jest kolejny, wyższy level tworzenia bałaganu w kózkach. Ten specjalista przeskoczył w tym największych specjalistów w tej grupie. Mistrz, chciałoby się powiedzieć.
Adam, Twoja etykietka jest fałszywa. Prawdziwa została potwierdzona przez Danilevskiego, pisano o tym wczoraj na czeskim Forum (równolegle). Dzięi temu właśnie wiemy więcej, niż w pojedynkę. Wystarczyło poczytać, zainteresować się. Dlatego swoje etykietki trzeba pokazywać, bo mogą pomóc innym.
Dnes mi můj kamarád Mikhail potvrdil pravost štítku
http://www.entoforum.cz/viewtopic.php?p=106656#p106656
Fake label (coll. A.Woźniak):

- Vadonia vartanisi_paratyp_AWozniak.jpg (24.84 KiB) Przejrzano 21761 razy
Koniecznie zrób fotkę i pokaż etykietkę legislacyjną Twojego okazu - leg.Rysavy. Pewnie ma zaokrąglone narożniki
in style Vartanis. To jest przypuszczenie, nie pomówienie, ale sam widzisz jak to jest blisko.
Mamy więc kolejny przypadek, kolejny dowód. I tak jak piszesz Adam, żeby nie robić nagonki, tylko pokazywać, porównywać, zbierać dowody i .. nie komentować.