Szkoda że w METODACH nie podano sprzętu optycznego, jakim posługiwano się przy wykonaniu tych pięknych fotografii. Zazwyczaj takie informacje są w pracach umieszczane. Nie byłoby przez to mojego pytania - czym te kopulatory były fotografowane? To bardzo małe kopulatory a jakość jest bardzo dobra
Poniżej załączam obraz w oryginalnej wielkości z tej pracy, w zmienionym formacie na JPG. W oryginale jest BMP.
A jak tamta praca i klucz ma się do sprzętu optycznego / fotograficznego?
Moje pytanie jest o sprzęt optyczny, bo podejrzewam że to optyka mikroskopu z obiektywem PLAN APO. Pewnie jakiś dobry mikroskop.
Acha, prace, którymi posługiwano się przy oznaczaniu też w sumie mogłyby znaleźć sie w metodach, ale to jakby nie ma większego znaczenia. Ostatnio przeszło mi przez ręce sporo prac, gdzie ten rozdział w pracy traktowany jest bardzo poważnie i wszystko jest dokładnie opisane.
Przed chwilą ukazała się kolejna praca:
GIŁKA WOJCIECH, ZAKRZEWSKA MARTA. A new species of the subfamily Buchonomyiinae (Diptera: Chironomidae) from Cretaceous Burmese amber / Nowy gatunek podrodziny Buchonomyiinae (Diptera: Chironomidae) z kredowego bursztynu birmańskiego
Redakcja Dipteronu zakończyła edycję XXXIII-go tomu
i życzy Wszystkim czytelnikom i forumowiczom Do siego roku
i zaprasza zainteresowanych do publikowania online!