Curculionoidea [Cleonis pigra]
-
Curculionoidea [Cleonis pigra]
Prośba o oznaczenie ryjków ze szczawiu-tępolistny bądż szerokolistny.11 maja 2017 łęgi słubickie.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2017:05:11 11:23:41Image taken on:czwartek, 11 maja 2017, 09:23Focus length:300 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/11ISO speed rating:100Camera-model:SLT-A35
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2017:05:11 11:27:54Image taken on:czwartek, 11 maja 2017, 09:27Focus length:300 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:SLT-A35
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2017:05:11 11:28:40Image taken on:czwartek, 11 maja 2017, 09:28Focus length:300 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/9ISO speed rating:100Camera-model:SLT-A35
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2017:05:11 11:29:37Image taken on:czwartek, 11 maja 2017, 09:29Focus length:300 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/9ISO speed rating:100Camera-model:SLT-A35
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2017:05:11 11:25:24Image taken on:czwartek, 11 maja 2017, 09:25Focus length:300 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/11ISO speed rating:100Camera-model:SLT-A35
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2017:05:11 11:28:29Image taken on:czwartek, 11 maja 2017, 09:28Focus length:300 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/10ISO speed rating:100Camera-model:SLT-A35
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2017:05:11 11:26:52Image taken on:czwartek, 11 maja 2017, 09:26Focus length:300 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/13ISO speed rating:100Camera-model:SLT-A35
-
Re: Curculinoidea
Dziękuję. A ja już myślałem że Phyllobius jest w zasięgu.W sensie oznaczalny.to jednak ciężki rodzaj.
-
- Administrator
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 6 times
- Kontakt:
To nie lepiej zamiast tytułu "Curculinoidea" nieco bardziej doprecyzować np Phyllobius albo chodziaż plemię?
Przynależność można dość szybko ustalić np za pomocą
https://entomo.pl/checklist/lista.php?a ... us&first=0
lub
https://entomo.pl/checklist/lista.php?a ... is&first=0
mamy w 1 przyp:
Curculionidae
Entiminae, Phyllobiini
w drugim:
Curculionidae
Lixinae, Cleonini
więc to mogło być albo Entiminae albo Lixinae (plemiona) a na pewno Curculionidae.
Nadrodzina CURCULIONOIDEA (ale nie Curculinoidea)
https://entomo.pl/checklist/family.php
zawiera wiele rodzin.
A moderacja (ta frakcja forumowiczów od utrzymywania porządku
nie musiałaby zmieniać tytułów po poprawnym oznaczeniu.
Proszę uwag nie brać do siebie, to tylko techniczne uwagi, które przydadzą się być może komuś..... (oby, bo w tedy to pisanie będzie miało jakiś sens).
Przynależność można dość szybko ustalić np za pomocą
https://entomo.pl/checklist/lista.php?a ... us&first=0
lub
https://entomo.pl/checklist/lista.php?a ... is&first=0
mamy w 1 przyp:
Curculionidae
Entiminae, Phyllobiini
w drugim:
Curculionidae
Lixinae, Cleonini
więc to mogło być albo Entiminae albo Lixinae (plemiona) a na pewno Curculionidae.
Nadrodzina CURCULIONOIDEA (ale nie Curculinoidea)
https://entomo.pl/checklist/family.php
zawiera wiele rodzin.
A moderacja (ta frakcja forumowiczów od utrzymywania porządku

Proszę uwag nie brać do siebie, to tylko techniczne uwagi, które przydadzą się być może komuś..... (oby, bo w tedy to pisanie będzie miało jakiś sens).

-
Dobrze Jacku postaram się być bardziej zdyscyplinowany i nie bałaganić na forum.Zastosuje się.
-
- Administrator
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 6 times
- Kontakt:
Luz, to są luźne uwagi, nie mam zamiaru nikogo "musztrować". Podpowiadam tylko, jak można podciągnąć przekaz za pomocą tytułu. Im bardziej trafny tytuł tym większa szansa, że zainteresuje specjalistę, Ci są bowiem wyczuleni na jakieś sensowne informacje. Na pewno bardziej interesujący dla specjalisty jest tytuł "Co to za Bagous" niż "co to za ryjkowiec" nie mówiąc już że tytuł "Co to za robak" skazuje z automatu post na małą poczytność.
-
Re: Curculionoidea [Cleonis pigra]
He he no tak tytuł ,,co to za robak ,, jest chyba z góry skazany na niepowodzenie.To od razu się wiąże z porażką.Celna uwaga.To powinien być osobny dział ,,Jak naciągnąć speca żeby zajrzał w mój post,,.To już by był marketning.
Wielu profesjonalistów pomaga z czystej chęci pomocy amatorom,z ciekawości z czystej uczynności.Innych po prostu nudzą takie posty czy wręcz irytują bo trywializują dla nich forum czy wręcz osłabiaja poziom.
Ja jako amator jestem wdzięczny wszystkim którzy mi pomagają poświęcają czas i uwage.Mają cierpliwość do mojego ciągłego nagabywania w koncu już się ze mną męczą kilka lat wrosłem w to forum.Cieszę się z każdej odpowiedzi i każdego nowego gatunku.Myślę że Wasze odpowiedzi nie idą na marne łatwiej wtedy jest zaszczepić chęć do poznawania tego co otacza przez to jak się sprzeda kawałek swojej wiedzy komuś kto zaczyna ta osoba chce potem więcej i więcej.To wciąga innych przy okazji też.
Przy okazji pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Wielu profesjonalistów pomaga z czystej chęci pomocy amatorom,z ciekawości z czystej uczynności.Innych po prostu nudzą takie posty czy wręcz irytują bo trywializują dla nich forum czy wręcz osłabiaja poziom.
Ja jako amator jestem wdzięczny wszystkim którzy mi pomagają poświęcają czas i uwage.Mają cierpliwość do mojego ciągłego nagabywania w koncu już się ze mną męczą kilka lat wrosłem w to forum.Cieszę się z każdej odpowiedzi i każdego nowego gatunku.Myślę że Wasze odpowiedzi nie idą na marne łatwiej wtedy jest zaszczepić chęć do poznawania tego co otacza przez to jak się sprzeda kawałek swojej wiedzy komuś kto zaczyna ta osoba chce potem więcej i więcej.To wciąga innych przy okazji też.
Przy okazji pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
- Mothman
- UTM: CD04
- Podziękowano: 1 time
Re: Curculionoidea [Cleonis pigra]
Wrzucić fotkę samicy Diacrisia sannio, a wątek zatytułować "Czy to Rhyparioides metelkana???"trepik30 pisze:To powinien być osobny dział ,,Jak naciągnąć speca żeby zajrzał w mój post,,