Na razie zawisaki uzyskane drogą hodowli z zeszłorocznych gąsienic.

Nie jest to może otwarcie Zawisakowego Sezonu 2016, ale niniejszym uprzejmie donoszę, że w mej hodowlarce pojawił się właśnie zawisak tawulec.
Adam- co Wy tam robicie, zlatany samiec i ogromna samicaWujek Adam pisze:- Hyles livornica: po zachodzie słańca do światła 2 exx. - nieco zlatany samiec i ogromna samica
Ale to nie są liście niecierpka pospolitego tylko właśnie niecierpka drobnokwiatowego...Jarosław Bury pisze:W wątku z 2010 roku - viewtopic.php?f=32&t=12875&hilit=niecierpek&start=80
jeden z kolegów podaje, że hodował gąsienice gładysza na niecierpku drobnokwiatowym (Impatiens parviflora DC.) – antropoficie zadomowionym...
Ja w tym samym roku w ok. Łańcuta obserwowałem gąsienice na nieco podobnym niecierpku pospolitym (Impatiens noli-tangere L.)...
P.S. kilka ujęć wówczas obserwowanych gąsienic ...
andrzej pisze:Witam
dębicka Acherontia - Gumniska EA 24, 23 IX 16.
Pozdrawiam, Andrzej
No właśnie, już dwa doniesienia w ciągu paru dni.Jacek Kurzawa pisze:Gratulacje. Właśnie się lęgną, doniesień może być znaczenie więcej (takie były przynajmniej prognozy). 4 dni temu wykluła się - informacja tu viewtopic.php?f=32&t=34488
WitamNapisz Andrzej, w wolnej chwili, słów kilka o okolicznościach spotkania
Chciałbym bardzo trafić na tego motyla, choć prawdopodobieństwo bliskie wygranej w totka.
Pierwszym wyhodowanym przeze mnie motylem był właśnie gładysz, z gąsienicy żerującej na niecierpku drobnokwiatowym... To był chyba 1990... Był to dla mnie spory szok, bo jedynym moim źródłem wiedzy o motylach był atlas pana Heintze, a w nim larwa gładysza była przedstawiona na przytulii. Uznałem, że "moja" larwa sama najlepiej wie, co jeśćJarosław Bury pisze:W wątku z 2010 roku - viewtopic.php?f=32&t=12875&hilit=niecierpek&start=80
jeden z kolegów podaje, że hodował gąsienice gładysza na niecierpku drobnokwiatowym (Impatiens parviflora DC.) – antropoficie zadomowionym...
Ja w tym samym roku w ok. Łańcuta obserwowałem gąsienice na nieco podobnym niecierpku pospolitym (Impatiens noli-tangere L.)...
Dzięki Andrzeju za informacjeandrzej pisze:Napisz Andrzej, w wolnej chwili, słów kilka o okolicznościach spotkania
Chciałbym bardzo trafić na tego motyla, choć prawdopodobieństwo bliskie wygranej w totka.
Witam
Pawle, przypadek czysty jak to często bywa. Ze zmierzchnicą w okolicach Dębicy spotykam się już po raz trzeci. Dwa pierwsze spotkania (okazy są na wystawie, nie pamiętam dat) to motyle siedzące po prostu na ulach : Borowa EA 24 i Stobierna EA 34. - info od znajomych. Okaz sprzed kilku dni został znaleziony na podwórku, przed domem w wiejskim krajobrazie, czyli w pobliżu działki z warzywami i drobnymi uprawami rolniczymi około godziny 9 rano. O ile w dwóch pierwszych przypadkach były mini pasieki, po kilka (kilkanaście) uli to w trzecim przypadku o takich nic mi nie wiadomo.
Pozdrawiam, Andrzej
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |