Zapraszam na Opolszczyznę

Pierwszy raz widzieć trzmiela?! One są wszędzie...!modraszka pisze:...
Ps.
Dzisiaj zobaczyłam pierwszy raz w życiu chyba trzmiela no chyba że trzmielca piękny rudy a odwłok w biało (kremowo) rude przepaski, wielki ( na pewno ponad 20 mm) przeleciał nad moja głową trochę zwolnił, ale niestety nie zatrzymał się, co to mogło być???
Przepraszam.modraszka pisze:... nie chce mi się tego komentować
Ale jednak muscorum jest większy. Pascuorum jest wcześniejszy i o tej porze roku królowe siedzą w gnieździe. Królowe muscorum ciągle mogą być obecne w terenie. Opis też pasuje do muscorum, bo nie ma grama ciemnych włosków i te jasne przepaski w locie są typowe. Gatunki które proponujesz są inne, jeśli już to w grę wchodzi tylko jasna forma humilis. Jakimś kryterium może być wilgotność terenu, bliskość rzeki, kanału z irysami. Muscorum takie lubi, humilis nie unika choć woli suchsze miejsca do gniazdowania.mantiss111 pisze:B. pascurorum i muscorum wielkością się specjalnie nie różnią z tego co wiem...
Czekaj, czekaj... Coś mi się skojarzyło że chyba Ci B. humilisa i coś jeszcze potwierdzałem... Zajrzałem na 1 stronę - tak! I to nie jednego wstawiłaś! Chodzi o jakiegoś konkretnego trzmiela?modraszka pisze:...
Ps.
Dzisiaj zobaczyłam pierwszy raz w życiu chyba trzmiela no chyba że trzmielca piękny rudy a odwłok w biało (kremowo) rude przepaski, wielki ( na pewno ponad 20 mm) przeleciał nad moja głową trochę zwolnił, ale niestety nie zatrzymał się, co to mogło być???
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |