I jeszcze dla upewnienia się... szerszenie - trutnie podobnie jak pszczoły nie mają żądeł?
Rozpaść się nie powinno, to w końcu celuloza, nie popiółarctia_caja pisze:Ja się właśnie niedawno zastanawiałam jak to zrobić żeby się nie rozsypało tylko że z gniazdem os
Janek pisze:Nie ma co, muszę znaleźć jakieś gniazdo, i wypreparować wszystkie stworzenia w nim, jednak już nie teraz, teraz już nie będzie larw, jajek itp, teraz wszystkie królowe opuszczają gniazda, jakieś 3 tygodnie temu miałem masowy pojaw szerszeni przy ekranie, wiec gniazdo jest gdzieś w pobliżu, zatem, jeśli je zlokalizuję, to w przyszłym lecie będzie ono miało już pokaźne rozmiary, i z pewnością będzie pełne pięknych szerszeniRozpaść się nie powinno, to w końcu celuloza, nie popiółarctia_caja pisze:Ja się właśnie niedawno zastanawiałam jak to zrobić żeby się nie rozsypało tylko że z gniazdem os
Nie ma problemu, musisz jednak przecinać to delikatnie, i najlepiej jakimś skalpelem, żyletką, żeby było bardzo ostrearctia_caja pisze:Niby celuloza tylko że chciałabym zrobić przekrój takiego gniazda żeby było widać poszczególne pięterka
U mnie na dachu wiszą trzy całkiem spore gniazdaWitek Płachta pisze:Parę lat temu próbowałem zrobić coś takiego o czym piszecie. Po sezonie zdjąłem gniazdo odcinając nożem od desek. Mimo wszystko to krucha konstrukcja więc by ją wzmocnić zanurzyłem w unig-runcie, takim do gruntowania ścian. Papier zmienił trochę kolor ale gniazdo już się nie rozlatywało. Już miałem robić przekrój kiedy jeden z domowników wziął je w swoje drewniane łapska i nawet uni-grunt nie pomógłJeszcze kiedyś do tego wrócę
tylko muszę znaleźć jakieś gniazdko i czas.
Dodać parę spreparowanych imago i myślę że całkiem nieźle by to wyglądało, np. w klasie biologicznej.
I ja chętnie bym przygarnął, ale wraz z zawartością w sezoniearctia_caja pisze:U mnie na dachu wiszą trzy całkiem spore gniazdaChętnie się podzielę
![]()
To na pewno Vespa mandarinia ale po polsku nie nazywa się orientalnyJanek pisze:To najprawdopodobniej Szerszeń orientalny (Vespa mandarina)
Pozdrawiam
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |