POMOCY ! bardzo malutkie robaczki w łazience
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
POMOCY ! bardzo malutkie robaczki w łazience
Witam zaobserwowałem w łazience bardzo malutkie robaczki 0.2 mm jak fus od kawy kropeczki łażą powoli po kafelkach nie sposób tego sfotografować czarne kropki co to może być?
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: POMOCY ! bardzo malutkie robaczki w łazience
Dwie najbardziej prawdopodobne wersje to gryzki (Psocoptera) albo jakieś roztocze, bez zdjęcia nie da się rozstrzygnąć.
Udało mi się zrobić fotkę wychodzą od strony dworu ze szpar pomiędzy progiem a kafelkiem tam jest ich najwięcej wlałem domestos 

- Załączniki
-
- 1449487877195.jpg (14.76 KiB) Przejrzano 4478 razy
tak mieszkam w starym domu w którym obok był kurnik później facet trzymał konie co to za roztocze jak z tym walczyć czy groźne czy włazi w ubranie łóżka tzn rozłazi się po domu itp. czy gryzie oraz czy ciągnie do człowieka wywołując jakieś objawy chorobowe tzn wszystko na ten temat jeśli można.
czarne z czerwonawymi odnóżami
- Załączniki
-
- 1449487876873.jpg (22.37 KiB) Przejrzano 4451 razy
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Obecność kurnika sugeruje, że to mogą być roztocze pasożytujące na drobiu (Dermanyssus, Ornithonyssus - nie określę dokładniej, bo nie zajmuję się tą grupą). Potrafią atakować ludzi, a ich ugryzienia mogą powodować reakcje alergiczne, ale bez ptasich żywicieli nie rozmnożą się w domu. Niemniej jednak problem jest, więc najlepiej przeprowadzić dezynsekcję.
jak długo może żyć roztocze w takiej łazience na kaflach czy w zakamarkach bo tam one są wydaje mi się że nigdzie indziej
-