Noctuinae
- João M da Costa
- Kontakt:
Noctuinae
Witam,
proszę o potwierdzenie lub prawidłowej oznaczanie, zdjęcia zrobione w NPN pod koniec sierpnia.
Pozdr.
J
proszę o potwierdzenie lub prawidłowej oznaczanie, zdjęcia zrobione w NPN pod koniec sierpnia.
Pozdr.
J
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2015:04:23 21:36:25Image taken on:czwartek, 23 kwietnia 2015, 19:36Focus length:100 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/20ISO speed rating:100Camera-model:Canon EOS 70D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2015:08:17 22:32:12Image taken on:poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 20:32Focus length:100 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/8ISO speed rating:100Camera-model:Canon EOS 70D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2015:04:17 21:03:42Image taken on:piątek, 17 kwietnia 2015, 19:03Focus length:100 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/9ISO speed rating:100Camera-model:Canon EOS 70D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2015:04:25 21:59:43Image taken on:sobota, 25 kwietnia 2015, 19:59Focus length:100 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/20ISO speed rating:100Camera-model:Canon EOS 70D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2015:08:17 21:31:24Image taken on:poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 19:31Focus length:100 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/8ISO speed rating:100Camera-model:Canon EOS 70D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2015:04:25 23:21:01Image taken on:sobota, 25 kwietnia 2015, 21:21Focus length:100 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/20ISO speed rating:100Camera-model:Canon EOS 70D
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Noctuinae
João, jesteś pewny, że zdjęcie O. gothica pochodzi z końca sierpnia? To wiosenny gatunek najpóźniej obserwowany w czerwcu.
- Filmotyl
Witam João!
Przepraszam ale nie mówię po portugalsku i tylko trochę po polsku!
Dla mnie wszystko jest dobry!
O Orthosia gothica, to dziwny ale dlaczego nie! Znalazłem na przynęcie Graphiphora augur (6 szt.) z końca października. Być może ma drugą generację?
Pozdrawiam.
Filip
Przepraszam ale nie mówię po portugalsku i tylko trochę po polsku!

Dla mnie wszystko jest dobry!

O Orthosia gothica, to dziwny ale dlaczego nie! Znalazłem na przynęcie Graphiphora augur (6 szt.) z końca października. Być może ma drugą generację?

Pozdrawiam.
Filip
- João M da Costa
- Kontakt:
Hej,
dzięki za odpowiedź!
Ja zrobiłem błąd, O. gothica sfotografowałem pod koniec kwietnia! Jak zamarzłem przez tej świecenie eh eh eh
Pozdr.
J
P.S. Filip, where are you from?
dzięki za odpowiedź!
Ja zrobiłem błąd, O. gothica sfotografowałem pod koniec kwietnia! Jak zamarzłem przez tej świecenie eh eh eh

Pozdr.
J
P.S. Filip, where are you from?
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
Jest więcej błędów. Z wiosny jest zlatana Eupsilia transversa, oraz Panolis flammea.João M da Costa pisze:Ja zrobiłem błąd, O. gothica sfotografowałem pod koniec kwietnia! Jak zamarzłem przez tej świecenie eh eh eh![]()
Data obserwacji jest bardzo ważną informacją i takie błędy są niedopuszczalne.
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
Motyl oznaczony na fotce jako Nycteola revayana nie bardzo mi pasował. Uznałem nawet że jest to N svecicus, ale to nie było dobre oznaczenie.
Czarna klinowata plamka w przepasce wewnętrznej, oraz kształt i szerokość tej przepaski w przedniej części skrzydła, wskazują że jest to szara forma Nycteola degenerana.
Opis gatunku w nazwie pliku usunąłem, a oznaczenie Jao wstawiłem w komentarzu.
Czarna klinowata plamka w przepasce wewnętrznej, oraz kształt i szerokość tej przepaski w przedniej części skrzydła, wskazują że jest to szara forma Nycteola degenerana.
Opis gatunku w nazwie pliku usunąłem, a oznaczenie Jao wstawiłem w komentarzu.
- João M da Costa
- Kontakt:
Dziękuję za pomóc!
Faktyczne E. transversa i P. flammea sfotografowałem pod koniec kwietnie!!
W kwietniu było bardzo mało ćmy, bo jeszcze mróz był
Kiedy zrobiłem selekcja zdjęcia eksportowałem wszystkie, z lightroom'em', do tego samego folderu ... i okazało się że LR usuwa data zdjęcia ... i tylko tu http://regex.info/exif.cgi dałem rade sprawdzić data!!!
Przepraszam bo doskonal wiem że
Podzrawiam
J
Faktyczne E. transversa i P. flammea sfotografowałem pod koniec kwietnie!!
W kwietniu było bardzo mało ćmy, bo jeszcze mróz był

Kiedy zrobiłem selekcja zdjęcia eksportowałem wszystkie, z lightroom'em', do tego samego folderu ... i okazało się że LR usuwa data zdjęcia ... i tylko tu http://regex.info/exif.cgi dałem rade sprawdzić data!!!
Przepraszam bo doskonal wiem że
Jeszcze mam sporo do oznaczenie, teraz będzie sprawdzić data świecenie!!Marek Hołowiński pisze:Data obserwacji jest bardzo ważną informacją i takie błędy są niedopuszczalne.
Podzrawiam
J