Oto zdjęcia: I jeszcze dwa stacki (od spodu i od góry): Podejrzewałem rodzaj Tingis, jednak nie mam pewności. Pluskwiak znaleziony na żywokoście lekarskim.
Pozdrawiam
Grzegorz
Nope, strzelaj dalejGrzegorzGG pisze:Podejrzewałem rodzaj Tingis, jednak nie mam pewności.
Rafale, dziękuję za cenne uwagi. Powiedz mi co zrobiłeś z moim zdjęciem, że wygląda tak jak to które zamieściłeś? Usunięcie dominanty: zauważyłem to w czasie rysowania ścieżki przy bardzo dużym powiększeniu obrazu i staram się ją ścinać. Mam jednak wrażenie że Ty dokonałeś czegoś więcej... siateczka pluskwy jest jakby mniej niebieska (chyba że ja źle widzę - wróciłem właśnie z ogniskaRafał Celadyn pisze:....oświetlaj z tyłu i z przodu owada- nie z jednego boku ,bo aparat "nie czyta szczegółów jak jest ciemno.Już jest ok ,zostało tylko poprawic światło.Co do obróbki to ściagaj niebieska dominantę i będzie ok..
![]()
Rafał
Dziękuje Aneto za tę wskazówkęAneta pisze:Nope, strzelaj dalejGrzegorzGG pisze:Podejrzewałem rodzaj Tingis, jednak nie mam pewności.![]()
Ale gdyby jednak zachciało Ci się zajrzeć do klucza, to zwróć uwagę na paranota.
Nie wiem czym obrabiasz , ale w moim aceedsee jest aplet "kolor zaawansowany".Są tam suwaki z kolorami i selektywnie mozna ściagnąc dany kolor z całego zdjecia. Przede wszystkim warto zadbać o prawidłowy wybór balansu bieli, przy robieniu fotek składowych(nie ustawiać automatu), wtedy nie ma takich problemów(chyba, że szkło ma duzą aberracje chromatyczną).Mozna też robic to z poziomu "balans kolorów", ale to mniej precyzyjne narzędzie i trzeba potem kombinowac...GrzegorzGG pisze:powiedz mi co zrobiłeś z moim zdjęciem, że wygląda tak jak to które zamieściłeś?
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |