Pomoc w ID [Ponerinae - Ponera coarctata]
- jarekregner72
- UTM: Brzeg
Pomoc w ID [Ponerinae - Ponera coarctata]
Dzisiaj w Strzelcach Opolskich pod kamieniem złapałem z poczatku wydawało mi się że kusaczki ( w towarzystwie czerniawych dwa razy wiekszych mrówek) . Ale gdy zaczołem w domu robić zdjęcia to zaczęły wyglądać mi na mrówki.
Przeglądnołem forum ale nic podobnego nie znalazłem. Chyba że to jakies inne błonkówki
Jarek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mantiss111
Re: Pomoc w ID
Gratulacje! Chciałbym takie znaleźć. Ponerinae - Ponera coarctata (złośnica ukrytka).
Zacząłem.
Rzadko spotykane ze względu na skryty tryb życia - kolonie zakładają głęboko w ziemi i rzadko wychodzą na powierzchnię. Spotykane są "często" w towarzystwie innych mrówek. I taka ciekawostka: królowa niewiele różni się od robotnicy, a nawet są formy przejściowe. Kolonie są nieliczne i jest kilka królowych.
Możesz podać konkretne miejsce występowania - chciałbym zajrzeć pod ten kamień kiedyś
.
Zacząłem.
Rzadko spotykane ze względu na skryty tryb życia - kolonie zakładają głęboko w ziemi i rzadko wychodzą na powierzchnię. Spotykane są "często" w towarzystwie innych mrówek. I taka ciekawostka: królowa niewiele różni się od robotnicy, a nawet są formy przejściowe. Kolonie są nieliczne i jest kilka królowych.
Możesz podać konkretne miejsce występowania - chciałbym zajrzeć pod ten kamień kiedyś
Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2015, 21:21 - ndz przez mantiss111, łącznie zmieniany 2 razy.
- jarekregner72
Se poczytałem
Dzieki
kurcze i ma żądło. Myślę że nie będzie problemu, tylko może być problem z tym konkretnym kamieniem bo dziś troche ich przeżuciłem
ale miejsce pamiętam.

- mantiss111
No dobrze... A mógłbym się dowiedzieć gdzie? Czy to tajemnica?jarekregner72 pisze: ... ale miejsce pamiętam.![]()
Przerzuciłem.
- jarekregner72
Strzelce Opolskie - 1km na północ poza miastem. Nie wiem jak Tobie to dokładniej napisać ? 
- mantiss111
-