Pozdrawiam Rafał.
...no wiem ,ale to takie małe ,że gdybym wbił minuncję z boku to pewnie w ogóle rozerwałbym okaz...pomyślę jak to obejść...Brachytron pisze:Rafał! Nigdy szpilki w środek!
...no właśnie nie widzę tegoBrachytron pisze: A policzyłeś dobrze ząbki na pazurku?
Ja, z uwagi na rozmiar paluchów, minucje mam z głowy. Musiałbym je brać pęsetą albo czymś... Doszedłem do jako takiej wprawy i na 3zerówki nabijam okazy 3mm. Dopuszczalne dla mnie jest lekkie uszkodzenie okazu poprzez rozerwanie płatów poszycia. Z uwagi na ilość materiału jaki przerabiam skorelowany z totalnym brakiem czasu, okaz musi mieć uproszczoną preparatykę (klejenie w ogóle nie wchodzi w grę) dającą łatwość oznaczania. Ja wiem, że to jak krokwiakiem w truskawkę ale działa. Wiem też, że nikt się nie zachwyci moimi zbiorami ale mogę z tym żyćRafał Celadyn pisze:...no wiem ,ale to takie małe ,że gdybym wbił minuncję z boku to pewnie w ogóle rozerwałbym okaz...pomyślę jak to obejść...
...może ziewa...jest znudzony ,i czeka...może się chłodzi ,psy w ten sposób to robią...Brachytron pisze:więc o co kaman?
...u mnie to jeszcze ciężko nazwać zbiorem, ale faktycznie ,jak wszedłem na stanowisko to siedziały na krwawnikach-praktycznie na co drugim kwiatku...Brachytron pisze: a gerstaeckeri to chyba najliczniejsza złotka w moich zbiorach
...no błyszczy się ...ChrysisBrachytron pisze:No i odwłok coś mikropunktowany i się błyszczy
Brachytron pisze:A nie za przymrozkowato jak na teren?
...może sugerować sie nie należy ,ale zwrócić uwagę nie zaszkodziBrachytron pisze:Nie do końca chyba należy przjmować się wielkością i ta cecha chyba nigdzie nie funkcjonuje jako kluczowa. Jeśli u Chrysis fulgida różnica wielkości może wynosić 100%, to u innych gatunków moze być podobnie. Nie wykluczone, że wielkość zależy od wielkości żywiciela.
...mojej roszczeniowej to Ty jeszcze nie widziałeśBrachytron pisze:Twoja roszczeniowa postawa
spoko,tylko pytanie :widzisz listwę czy nie widzisz ???? Bo nie wiem czy dobrze interpretuje...mam po około 10 okazów ( z dwóch (?) gat .) ,z trzech miejscówek które reprezentują jak mi się wydaje dwa gatunki ,fotkę drugiego może klapsnę dzisiaj...Brachytron pisze:Graelsii należy do grupy graelsii a provenceana do comparata s. str. Porównując z Noskiewicza graelsii i comparata powinieneś dojść.
nie ,ale chciałbym...miećBrachytron pisze:Masz dostęp do Kimsey & Bohart 1990 The Chrysidid Wasp of the World? Tam jest klucz do grup...
Jeżdżę na to stanowisko regularnie,w sobotę będę znowu,te powyżej też są stamtąd i mam jeszcze coś bardzo dziwnego(dla mnie)malutka Chrysis albo Chrysura ,bo zęby jeśli jakieś są to bardzo mikro...Brachytron pisze:Jak tam się czuje moja marginata? Jakby co to w zamian oferuję nową dla polski pszczółkę albo na ten przykład chyba coś Ci bliższego Eoferreola rhombida. To tak motywacyjnie
...chwila, skojarzyłem z Ferreolą ....co to w ogóle jest ?Rafał Celadyn pisze:Eferreola rhombida
spoko -nocą ...spię po trzy godziny dziennie i widzę dziwne rzeczy...to pewnie stąd ta listwa...tylko pozostałe z drugiego sortu są łyse jak kolano...i tego to już wogóle nie rozumiem...Brachytron pisze: Jakbyś te zęby na TIII pstryknął bo nic nie widać.
Brachytron pisze:Eoferreola to niepylak wśród Pompilidów ;)
...to będzie grubsza impra !Brachytron pisze:Pana Chama wypij sam
...dont cray !Brachytron pisze:=pustulosa.![]()
...ja też,i to w tej zabawie jest najfajniejszeBrachytron pisze: ale jestem ciekaw co wyjdzie faktycznie
...no i zrobiłem,wygląda na to,że to parka ...widać różnice w kolorystyce i układ zębów też jest troszeczkę inny, ale na włoskim forum znalazłem identyczną samiczkę, oznaczoną przez Paolo RosaRafał Celadyn pisze:muszę jeszcze zrobić foty tego drugiego okazu marginaty,ciekawe czy to dwa podgatunki czy wariacja kolorystyczna aliundy...
Abstract
A critical and annotated catalogue of 183 types of Hymenoptera Chrysididae belonging to 124 taxa
housed in the Radoszkowski collection is given. Radoszkowski type material from other institutes has
also been checked. Six lectotypes are designated in Kraków (ISEA-PAN): Chrysis acceptabilis Radoszkowski,
1891; C. persica Radoczkowsky, 1881; C. daphnis Mocsáry, 1889; C. lagodechii Radoszkowski,
1889; C. remota Mocsáry, 1889 and C. vagans Radoszkowski, 1877. The lectotype of Brugmoia pellucida
Radoszkowski, 1877 is designated in Moscow (MMU). Four new combinations are proposed: Philoctetes
araraticus (Radoszkowski, 1890), comb. n.; Pseudomalus hypocrita (du Buysson, 1893), comb. n.; Chrysis
eldari (Radoszkowski, 1893), comb. n.; and Chrysura mlokosewitzi (Radoszkowski, 1889), comb. n..
Ten new synonyms are given: Chrysis auropunctata Mocsáry, 1889, syn. n. of C. angolensis Radoszkovsky,
1881; C. chrysochlora Mocsáry, 1889, syn. n. and C. viridans Radoszkowski, 1891, syn. n. of C. keriensis
Radoszkowski, 1887; C. angustifrons var. ignicollis Trautmann, 1926, syn. n. of C. eldari (Radoszkowski,
1893); C. maracandensis var. simulatrix Radoszkowski, 1891, syn. n. of C. maracandensis Radoszkowski,
1877; C. pulchra Radoszkovsky, 1880, syn. n. of Spinolia dallatorreana (Mocsáry, 1896); C. rubricollis du
Buysson, 1900, syn. n. of C. eldari (Radoszkowski, 1893); C. subcoerulea Radoszkowski, 1891, syn. n.
of C. chlorochrysa Mocsáry, 1889; C. therates Mocsáry, 1889, syn. n. of C. principalis Smith, 1874; and
Notozus komarowi Radoszkowski, 1893, syn. n. of Elampus obesus (Mocsáry, 1890). One species is revaluated:
Chrysis chalcochrysa Mocsáry, 1887. Chrysis kizilkumiana Rosa is the new name for C. uljanini Radoszkowski
& Mocsáry, 1889 nec Radoszkowski, 1877. Pictures of seventy-seven type specimens are given.
wysyłałem do publikacji P.Rosa fotkę Ch.radians , kilka postów wyżej domniemaną jako Ch.austriaca...
This article is the first of a series concerning the study of the Chrysididae types,
mainly focused on the Palaearctic fauna. Reviewing the type material is not only essential
to find out what is the correct name to list in a catalogue, but also to ensure
long-term stability in nomenclature that helps to shift research from boring taxonomic
treatments to research on the distribution, biology, and evolution of these fascinating
wasps. A major revision of the European Chrysididae is already planned and has begun
with the database project of Fauna Europaea (Rosa and Soon 2012).
Abstract
A critical and annotated catalogue of 72 types of Chrysididae (Hymenoptera) belonging to 53 species
and subspecies housed in the Swedish Museum of Natural History is given. The lectotypes of Chrysis diversa
Dahlbom, 1845, C. soror Dahlbom, 1854, Chrysura sulcata Dahlbom, 1845 and Holopyga amoenula
Dahlbom, 1845 are designated. The previous lectotype of Chrysis diversa Dahlbom, 1845 is set aside. Five
new synonymies are proposed: Chrysis elegans var. smaragdula Trautmann, 1926 (currently C. elegans ssp.
interrogata Linsenmaier, 1959 repl. name for smaragdula Trautmann, nec Fabricius, 1775), syn. n. of C.
confluens (Dahlbom, 1845); C. eximia Mocsáry, 1889, syn. n. of C. poecila Mocsáry, 1889; C. pyrrhina
Dahlbom, 1845, syn. n. of C. erythromelas Dahlbom, 1845; C. separata Trautmann, 1926, syn. n. of C. lateralis
Dahlbom, 1845; C. sicula Abeille de Perrin, 1877, syn. n. of C. erythromelas Dahlbom, 1845. Chrysis
serena Radoszkowski, 1891 is the first available name for C. pyrrhina sensu auctorum. C. erythromelas Dahlbom,
1845 is revaluated as valid species. The neotype of Chrysis inaequalis Dahlbom, 1845 is designated
in the Linsenmaier collection (NMLS). Illustrations of 34 types are given.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |