Hodowla Trzmieli?

Błonkówki
ODPOWIEDZ
Rageofhonor

Hodowla Trzmieli?

Post autor: Rageofhonor »

W tym roku zakupiliśmy trzmiele. Przyszły one razem z tekturowym ulem w którym one obecnie mieszkają. Po zdjęciu pokrywy widać było że jest tam w środku siatka a w nie one i pokarm. W celu wypuszczenia owadów trzeba przesunąć przesłonkę otworu wlotowego i wylotowego. Po otworzeniu owady zaraz zabrały się do pracy.

Teraz zastanawiam się co zrobić by na przyszły rok znowu mieć Trzmiele w tym pudełku. Jak skłonić królową do złożenia jaj w nim?
Awatar użytkownika
Brachytron
Specjalność: Acu, Odo
profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
Kontakt:

Re: Hodowla Trzmieli?

Post autor: Brachytron »

Zrób sobie plantację Ballota nigra o powierzchni 1m2, ogrodź szczelnie gęstą siatką ze wszystkich stron i wstaw tam ulik. Prawo dopuszcza odłów 2 gatunków na takie potrzeby: trzmiela ziemnego i kamiennika. 1 samicę umieszczasz w takiej izolatce wczesną wiosną i może się uda.
Rageofhonor

Dzisiaj przeżyłem szok gdy zaglądnąłem do ulika po tym jak zaobserwowałem straszne zmniejszenie ilości lotów. W uliku są straszne ilości grubych białych larw o 2-3 cm i pełno pajęczyny, jest też parę martwych trzmieli. Larwy mają segmenty i drobne włoski. Prawdopodobnie jest to jakaś odmiana mola woskowego. Ten syf zabił praktycznie całą hodowlę. Myślałem że trzmiele wyginęły gdzieś podczas oblotu. Da się coś jeszcze zrobić? Część trzmieli jeszcze lata. Na razie udało mi się wyciągnąć może ze 100 larw. Zastanawiam się kiedy ten syf dostał się do ula. Ul kupiliśmy 27/04. Czy da się jakoś przeprowadzić żywe trzmiele do drewnianego ula? Czy trzeba im tam coś specjalnego dać by czuły się dobrze?
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Rageofhonor pisze:W uliku są straszne ilości grubych białych larw o 2-3 cm i pełno pajęczyny,
Rageofhonor pisze:Zastanawiam się kiedy ten syf dostał się do ula
..a mógłbyś wrzucić fotę tego syfu...strasznie lubię oglądać takie rzeczy ... :tiaa:
:papa:
Rafał
Rageofhonor

Niestety post zobaczyłem za późno. Od wczoraj systematycznie zacząłem usuwać ten syf z ula i już nic tam nie ma. Larw było chyba z 500.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Rageofhonor pisze: Larw było chyba z 500.
...chciałem zobaczyć słit-focie chociaż jednej...trudno...
:ses
:papa:
Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „HYMENOPTERA”