dziwne coś

Pozostałe owady oraz wszystko, czego nie jesteśmy pewni...
drak1974

dziwne coś

Post autor: drak1974 »

Witam
Chciałbym podzielić się z Wami zdjęciem czegoś co wydaje się być owadem.Zdjęcie zrobiłem w 2009 komórką ,rozdzielczość jest marna,niestety aparatu nie było pod ręką (jak zawsze kiedy jest potrzebny :laugh: )
Stwór miał długość 3-4 cm i w locie był trochę podobny do mola,nic szczególnego.Niesamowita była za to głowa.Żadnego śladu czułek ani oczu,wyglądało to jakby do żywego stworzenia przyczepiono łepek od szpilki.
Być może jest oczywista odpowiedź na moje pytanie,więc z góry proszę o wyrozumiałość bo jestem"zielony"
Pozdrawiam
Załączniki
DSC00024.JPG
DSC00024.JPG (8.16 KiB) Przejrzano 1566 razy
Original image recording time:
2009:05:18 16:22:51
Image taken on:
poniedziałek, 18 maja 2009, 14:22
Camera-model:
K310i
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Re: dziwne coś

Post autor: Wujek Adam [†] »

Witaj.
Miałeś do czynienia z jakimś gatunkiem wielbłądki.
Jeżeli Cię to interesuje, to poczytaj sobie o tych stworzonkach tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielb%C5%82%C4%85dki
drak1974

Dzięki za podpowiedź
Pozostaje sprawa tej dziwnej głowy,przyglądałem się około dwóch minut z bliska zanim toto odleciało i nic,ani czułków,ani oczu,ani paszczy :coto:
Co ciekawe,ze jak na egzemplarz wybrakowany był w dobrej kondycji
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Post autor: Wujek Adam [†] »

Aleszszsz proszszsz. :tak:

Jak widać na zdjęciach z podanego przez mnie linku, nawet u sporo powiększonych wielbłądek oczów można nie dostrzec, zwłaszcza gdy się dokładnie nie wie, w które miejsce głowy patrzeć. :D Jednak stanowczo są tam one, a gdyby ich nie było, owad raczej nie siliłby się na lot "w ciemno". Podobnie sprawa ma się z aparatem gębowym: nie jest on specjalnie rozbudowany i nie rzuca się w oczy, ale jak najbardziej realnie istnieje! Czułki za to mogły odpaść, co owadom u schyłku życia zdarza się wcale nierzadko.
Ponadto stworzonko mogło być w czymś utytłane i czymś oblepione, co dodatkowo mogło nieco przekłamać jego wygląd. Ale skoro pofrunęło, to całkiem nieźle funkcjonowało, i w co jak w co, ale w oczy bezsprzecznie wyposażone było! :birra:
drak1974

Myślę że masz rację,też przypuszczałem że będzie racjonalne wytłumaczenie tej zagadki.Prawdopodobieństwo odkrycia superstwora na budowie w środku Piaseczna było raczej małe :laugh:
Temat uważam za zamknięty,dzięki za wyjaśnienie :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „INNE [Foto-oznaczanie]”