Japonia I
-
Japonia I
Nie wiem czy kiedys uda mi sie usiasc i napisac jakas relacje z mojego pomieszkiwania przez ponad dwa lata (w sumie bedzie prawie trzy) w Japonii, za duzo czasu by trzeba poswiecic. Ale w miare mozliwosci postaram sie wrzucac rozmaite zdjecia, jakich nagromadzilo mi sie pol twardego dysku. Zaczne od modliszek, ktore namietnie fotografuje, a ktore tu poznym latem i jesienia laza setkami. Fotki ponizej zostaly zrobione w okolicy Tsukuby i Tsuchiury, prefektura Ibaraki sasiadujaca z prefektura stoleczna; przedstawiaja najpospolitszy tutejszy gatunek, Tenodera aridifolia.
- Załączniki
-
Tenodera aridifolia.jpg
- (36.2 KiB) Pobrany 4220 razy
-
Tenodera2.jpg
- (43.42 KiB) Pobrany 4209 razy
-
Teraz dla odmiany chrzaszcz, z tych samych okolic co wczesniejsze modliszki.
- Załączniki
-
Bolbocerosoma nigroplagiatum.jpg
- (65.05 KiB) Pobrany 4177 razy
-
Tym razem cos dla kozkarzy. Olenecamptus cf. bilobus siedzacy na ratujacej zycie maszynie do sprzedazy zimnych napojow, wyspa Ishigaki (prefektura Okinawa, archipelag Sakishima).
- Załączniki
-
Olenecamptus.jpg
- (35.96 KiB) Pobrany 4163 razy
-
Tym razem cos dla motylarzy (gora Omoto-dake na wyspie Ishigaki, wrzesien 2003).
- Załączniki
-
mosaic.jpg
- (80.54 KiB) Pobrany 4136 razy
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Galeria zdjęć
Paweł, zdjęcia są cudowne, wszyscy Ci pewnie zazdrościmy spotkań oko w oko z tak niesamowitymi zwierzakami. Aparat też jest nie byle jaki- mrówka Terminator ma pomarszone czółko...
Mam propozycję, żebyś założył swoją autoryzowaną galerię np. pt "Owady Japonii P.Jałoszyńskiego" na entomo - to jest to samo miejsce a dostępność zdjęć jest nieco wygodniejsza. Poza tym nie ufałbym zbytnio Forum (Baza MySql z php już niejednemu padła) a zwykły html to zawsze coś pewniejszego. Galerię miałbyś w osobnym katalogu czyl https://entomo.pl/japan lub https://entomo.pl/jaloszynski - oczywiście wszystko moze zostać tak jak dotąd. Tak czy inaczej czekamy na Twoje kolejne "kolorowe" zdjęcia "kolorowych" owadów z Twojej kolekcji
pozdrowienia z Polski,
Jacek
Mam propozycję, żebyś założył swoją autoryzowaną galerię np. pt "Owady Japonii P.Jałoszyńskiego" na entomo - to jest to samo miejsce a dostępność zdjęć jest nieco wygodniejsza. Poza tym nie ufałbym zbytnio Forum (Baza MySql z php już niejednemu padła) a zwykły html to zawsze coś pewniejszego. Galerię miałbyś w osobnym katalogu czyl https://entomo.pl/japan lub https://entomo.pl/jaloszynski - oczywiście wszystko moze zostać tak jak dotąd. Tak czy inaczej czekamy na Twoje kolejne "kolorowe" zdjęcia "kolorowych" owadów z Twojej kolekcji
pozdrowienia z Polski,
Jacek
-
Re: Galeria zdjęć
Czesc,Jacek Kurzawa. pisze:Mam propozycję, żebyś założył swoją autoryzowaną galerię
Moje zdjecia sa na tyle kiepskie technicznie, ze komus znajacemu sie odrobine na fotografii w zyciu bym sie nie odwazyl ich pokazac. Stad zadnej galerii nie bedzie ;-)
Jesli ktos lubi czarnuchy (jak ja), to ponizej gatunek z rodzaju o pieknej nazwie Toxicum (bliski naszym Tenebrio, ale jakby ciut ladniejszy). Ten osobnik zostal sfotografowany na stokach Kasuga-yama w dawnej stolicy Japonii, Nara. Kilka razy trafialem tam skupiska tych czarnuchow pod kora martwych debow. Samice nie maja rogow, i jak na zlosc sa duzo pospolitsze.
- Załączniki
-
Toxicum funginum3.jpg
- (48.23 KiB) Pobrany 4099 razy
- ZbyszekZalewski
- UTM: CA45
- Kontakt:
Re: Galeria zdjęć
Moje zdjecia sa na tyle kiepskie technicznie,
ja mam kilka zdjęć i nawet zastanawiałem się nad przesłaniem ich na forum ...
ale w związku z tym co Pan napisał nie odważę się chyba przesłać moich
naprawdę chciałbym mieć tak kiepskie zdjęcia...:)
ja mam kilka zdjęć i nawet zastanawiałem się nad przesłaniem ich na forum ...
ale w związku z tym co Pan napisał nie odważę się chyba przesłać moich
naprawdę chciałbym mieć tak kiepskie zdjęcia...:)
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Kiepskie zdjęcia
Nooo, zdjęcia są "kiepskie"... uuuuuu .... ledwo się można dopatrzeć na nich, o co chodzi:
- czarnuch ze szczoteczkami (powyżej) - zdjęcia ma płytką głębię ostrości - ciało pod spodem to już jest całkiem nieostre, prawie nic nie widać, łeee :-)
wyżej
- ta ćma jest trochę pościerana :-)
- przy tej kózce jest ucięty napis (i tak jest zresztą krzywo)
- ten żółty żuczek ogólnie nie jest zły...
- z modliszką i ważką - za daleko - nie widać szczegółów
- a tam gdzie są dwie modliszki w kopulacji, to jedna się zlewa z tłem - błąd techniczny! nie widać obiektu
A tak z ciekawości - jakim aparatem były robione te zdjęcia?? Ile musiałbym sprzedać butelek, żeby sobie taki kupić?
pozdrawiam fotografów
Jacek
PS. Kiedyś robiłem zdjęcia Smieną, Zenitem i Kijevem i było dobrze.
- czarnuch ze szczoteczkami (powyżej) - zdjęcia ma płytką głębię ostrości - ciało pod spodem to już jest całkiem nieostre, prawie nic nie widać, łeee :-)
wyżej
- ta ćma jest trochę pościerana :-)
- przy tej kózce jest ucięty napis (i tak jest zresztą krzywo)
- ten żółty żuczek ogólnie nie jest zły...
- z modliszką i ważką - za daleko - nie widać szczegółów
- a tam gdzie są dwie modliszki w kopulacji, to jedna się zlewa z tłem - błąd techniczny! nie widać obiektu
A tak z ciekawości - jakim aparatem były robione te zdjęcia?? Ile musiałbym sprzedać butelek, żeby sobie taki kupić?
pozdrawiam fotografów
Jacek
PS. Kiedyś robiłem zdjęcia Smieną, Zenitem i Kijevem i było dobrze.
zdjęcia
Patrząc na tak piękne zdjęcia pozostje mi stwierdzić z żalem że Pan Paweł tak rzadko zamieszcza jakieś nowe zdjęcia a prywatnie zachęcam wszystkich którzy posiadają jakieś zdjęcia do pochwalenia się i nie ma się co przejmować że są gorsze niż zdjęcia obecnie przedstawiane.
Od siebie mogę powiedzieć jeszcze tyle, że jak juz kiedys nabędę jakis aparat to na pewno przedstawie swoje zdjęcia na forum.
Pozdrawiam wszystkich!
Od siebie mogę powiedzieć jeszcze tyle, że jak juz kiedys nabędę jakis aparat to na pewno przedstawie swoje zdjęcia na forum.
Pozdrawiam wszystkich!
-
Re: zdjęcia
Spokojnie, bedzie wiecej. Mam straszliwy burdel w zdjeciach i troche malo wolnego czasu, zeby sie przez to przekopac i cos wiecej wybrac, ale na pewno od czasu do czasu cos wrzuce. A tak na marginesie, to naprawde mozna sobie darowac tego "Pana", bo ktos sobie jeszcze pomysli, ze jestem Hindusem (Pan to zdrobnienie popularnego w Indiach imienia Pandita ;-)Anonymous pisze:Patrząc na tak piękne zdjęcia pozostje mi stwierdzić z żalem że Pan Paweł tak rzadko zamieszcza jakieś nowe zdjęcia
Po raz drugi edytuje tego posta, moze tym razem zmiana nie zniknie po paru godzinach... Mialem problemy z umieszczeniem zdjecia, ktore ostatecznie wrzucil do tego wlasnie posta Jacek. Przez pewien czas to zdjecie tu bylo i trudno sie bez komentarza domyslec, po co akurat tutaj... A chodzi o to kto rozpozna rodzine. Zwierzak zlapany w prefekturze Fukushima, niezmiernie mnie ucieszyl wylazac z przesiewki. Nie jest to specjalnie trudna zagadka, ale jednak nieczesto mozna zobaczyc przedstawicieli tej grupy.
pozdrawiam,
Pawel
- Załączniki
-
cospieknego.jpg
- (47.35 KiB) Pobrany 3957 razy
Ostatnio zmieniony środa, 3 marca 2004, 03:12 przez Pawel Jaloszynski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kolejne fotki wygrzebane z zapomnianych czelusci dysku, zycze przyjemnego ogladania.
- motyl z wyspy Iriomote, bardzo pospolity pod koniec grudnia, kiedy bylem tam pierwszy raz;
- ucztujaca larwa swietlika siedzaca sobie spokojnie na kamieniu na szczycie Omoto-dake (Ishigaki-jima) warta byla wlazenia w paskudnym upale na ta gore, pierwszy raz w zyciu trafilem na taki widok.
- gasienica sfotografowana na Honshu, w okolicy miasta Tsuchiura na polnocny wschod od Tokio;
- modliszka blisko Tsukuby (siedziala wysoko i dosc daleko, zdjecie robione z kepy gestych krzakow na duzym zoomie, nie panowalem nad oswietleniem zwierzaka, stad te paskudne cienie i brak szczegolow, chociaz jakas pajeczyna sie zalapala...).
- motyl z wyspy Iriomote, bardzo pospolity pod koniec grudnia, kiedy bylem tam pierwszy raz;
- ucztujaca larwa swietlika siedzaca sobie spokojnie na kamieniu na szczycie Omoto-dake (Ishigaki-jima) warta byla wlazenia w paskudnym upale na ta gore, pierwszy raz w zyciu trafilem na taki widok.
- gasienica sfotografowana na Honshu, w okolicy miasta Tsuchiura na polnocny wschod od Tokio;
- modliszka blisko Tsukuby (siedziala wysoko i dosc daleko, zdjecie robione z kepy gestych krzakow na duzym zoomie, nie panowalem nad oswietleniem zwierzaka, stad te paskudne cienie i brak szczegolow, chociaz jakas pajeczyna sie zalapala...).
- Załączniki
-
Hierodula_patellifera.jpg
- (28.92 KiB) Pobrany 3931 razy
-
zawisak1.jpg
- (68.73 KiB) Pobrany 3933 razy
-
swietlikprzystole.jpg
- (66.78 KiB) Pobrany 3940 razy
-
motylxx.jpg
- (53.36 KiB) Pobrany 3912 razy
-
Tak na szybko dwa zdjecia z wczorajszych lowow w okolicach Tsukuby. Biegaczowatych jeszcze tu nie bylo, pozniej moze wrzuce jakies ladniejsze, a na razie jakis Chlaenius z grupy, ktorej po wierzchu sie nie oznaczy (bardzo pospolity w moich okolicach) i niezbyt czesty Panagaeus, calkiem zreszta podobny do naszych (nasze dwa gatunki maja ciemne, prawie czerwone plamy na pokrywach).
- Załączniki
-
Panagaeus_japonicus.jpg
- (72.49 KiB) Pobrany 3858 razy
-
Chlaenius_sp.jpg
- (71.14 KiB) Pobrany 3858 razy
-
Stwor piekielny (jak sama nazwa wskazuje) z goracej wyspy Ishigaki, a dokladniej z gory Banna-dake: Pachyrhynchus infernalis. Z pozdrowieniami dla szacownego forumowego ryjkowcologa ;-)
- Załączniki
-
Pachyrhynchus infernalis.jpg
- (65.89 KiB) Pobrany 3883 razy
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 marca 2004, 09:47 przez Pawel Jaloszynski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
I jeszcze troche pluskwiakow, jesli ktos lubi ;-)
- Załączniki
-
pluskwa.jpg
- (50.53 KiB) Pobrany 3845 razy
-
zoltepluskwy.jpg
- (49.64 KiB) Pobrany 3840 razy
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 marca 2004, 10:03 przez Pawel Jaloszynski, łącznie zmieniany 2 razy.