Fotki, zrobione przeze mnie jakies 2 lata temu:

Nie gniewaj sie, ale to troche tak, jakbys napisal, ze kupiles za 20 zl Syrene i wystarczy "lekka modyfikacja", i mamy rewelacyjny pojazd do wyscigow F1. Jesli komus sie wydaje, ze aparat fotograficzny w cenie mlotka nadaje sie do fotografowania to niestety, ale jest to pomylka. Chocbys tym wszystkim Medionom, Canomaticom czy Yakumom nie wiem jak zmodyfikowal obiektywy to i tak wiele nie zmieni w jakosci uzyskiwanych zdjec. Na pokazanych obrazkach jest koszmarny szum, slowa "ostrosc" w ogole nie da sie tutaj powaznie zastosowac, zobacz co sie dzieje z obrazem w miare oddalania sie od centrum kadru....siudym pisze: Wystarczy lekka modyfikacja aparatu i mamy rewelacyjne makro za grosze, akurat do robali
Pokaz mi lepsze makro w cenie 50zł. Czekam.Pawel Jaloszynski pisze:Nie gniewaj sie, ale to troche tak, jakbys napisal, ze kupiles za 20 zl Syrene i wystarczy "lekka modyfikacja", i mamy rewelacyjny pojazd do wyscigow F1. Jesli komus sie wydaje, ze aparat fotograficzny w cenie mlotka nadaje sie do fotografowania to niestety, ale jest to pomylka. Chocbys tym wszystkim Medionom, Canomaticom czy Yakumom nie wiem jak zmodyfikowal obiektywy to i tak wiele nie zmieni w jakosci uzyskiwanych zdjec. Na pokazanych obrazkach jest koszmarny szum, slowa "ostrosc" w ogole nie da sie tutaj powaznie zastosowac, zobacz co sie dzieje z obrazem w miare oddalania sie od centrum kadru....siudym pisze: Wystarczy lekka modyfikacja aparatu i mamy rewelacyjne makro za grosze, akurat do robali
Pawel
Tego lata biometr chyba mało korzystny, bo ludzie na forum drażliwi i wojowniczo nastawieni - począwszy od historii tureckiego swetra, przez wątek z biegaczem w tle, po ostatnie turkuciowe boje.Pokaz mi lepsze makro w cenie 50zł. Czekam.
Napisalem REWELACYJNE makro za grosze
Kupujesz aparat za ok 50zl i robisz fotki makro na "poziomie", nie jakies mydło czy co
W klasie samochodow za 10 zlotych tez pewnie sa jakies rewelacyjne, ale czy one na pewno nadaja sie do tego samego co te chocby za tysiac...? Mozna skupiac sie na redukcji kosztow ignorujac jakosc, a mozna skupiac sie na uzyskaniu pewnego okreslonego poziomu stosowalnosci. W pierwszym wypadku oszczedzasz, ale nie marudzisz, ze cos jest kiepskie i slabo spelnia swoje funkcje. W drugim chcesz osiagnac konkretny, zamierzony efekt i do tego dopasowujesz koszta. Nie masz kapitalu, nie robisz dobrych zdjec, nie startujesz w F1, nie lecisz na Marsa. Ale tez nie wciskasz sobie samemu i innym naokolo, ze za 50 zlotych dajesz rade zrobic dobre zdjecia, ukonczyc wyscig F1 czy poleciec w kosmos. Sa pewne granice, ktorych nie przeskoczysz. Mozna wyprodukowac komputer w cenie dwoch kartofli, moze ten komputer wyprodukowac rozlewnia wod gazowanych w Etiopii i na pewno moze ktos nazwac ten produkt rewelacyjnym w swojej klasie. Ale czy aby na pewno ta firma postawila sobie za cel skonstruowanie produktu sluzacego do tego samego co wytwory IBMa...?Tak samo wiele rzeczy moze byc rewelacyjne, np. rewelacyjny samochod za 10000zł i rewelacyjny samochod za 500000zl... Obydwa sa rewelacyjne w swojej klasie.
To zdanie nasunęło mi pewną dygresję. To tylko dowód na klasyczną prawdę w fotografii... to fotograf robi zdjęcia, a nie aparat. Jeśli nie masz dobrej techniki, nie zrobisz dobrego zdjęcia nawet Canonem Eos 1ds Mark II (jakieś 25.000zł za sam korpus, z 5000 na dalsze usprawnienia do makro). Poza problemami w jakości obrazu widać, że masz problemy z opanowaniem światła. Zbyt ostre światłocienie i przeostrzenia psują odbiór zdjęć. Popracowałbym też nad bardziej oryginalnym kadrowaniem. Centralne kadry są bardzo statyczne. To takie przyjacielskie rady z mojej stronysiudym pisze:W domu mam Canona S2 is i raynox do makro - koszt razem jakies 1600zl (aparat, raynox,aku, karta),
jesli mi powiesz, ze jest AZ taka roznica w jakosci jak roznica w cenie 50 / 1600zl to podziwiam![]()
Roznica jest, ale nie az taka...
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |